Tarım Reformu Genel Müdürlüğü, Devlet Su İşleri Genel Müdürlüğü ve Bitkisel Üretim Genel Müdürlüğü tarafından yapılan analizler çerçevesinde yeraltı sularının tarımsal açıdan yetersiz olduğu 10 il ve 45 ilçeyi kapsayan havzalar içerisinde KONYA KAPALI HAVZASI da yer almaştır. Su kuyularının açtırılması ruhsatlandırılması tekrar tekrar düşünülmeli tarlalarda sonradan kendiliğinden oluşan obruklar dikkate alınmalıdır diye düşünüyorum.Sulama şebekelerinin modern sulamaya dönüştürülmesi, Suyun etkili ve verimli kullanılması için bitki kök bölgesinin ihtiyacı olan suyun bitkiye uygun sulama teknikleriyle verilmesi, tohum yatağının hazırlanması sürüm teknikleri, yabancı ot mücadelesi, toprak analiz sonuçlarına göre gübreleme, ilaçlama kuraklığa dayanıklı olan tohum çeşitleri konularında çiftçi eğitimleri tarım danışmanları tarafından bizzat sahada bireysel olarak devam etmelidir. Üreticinin uygulamaları kontrol edilmelidir.
2020 – 2021 yılı üretim sezonunda köy bazlı kuraklık verim sigortası hizmete alınmış olup kuru tarım alanlarında, buğday, arpa, çavdar, yulaf, tritikale, nohut, kırmızı mercimek ve yeşil mercimek ürünleri kuraklık, don, sıcak, rüzgâr, sıcak hava dalgası, aşırı nem, aşırı yağış risklerinden kaynaklı verim azalışları, Tarım Sigortaları Havuzu tarafından teminat altına alınmıştır üreticilerimiz bu konularda tarım paydaşları tarafından bilgilendirilmiştir. Kuraklıktan olumsuz etkilenen ve sigorta yaptıran çiftçilerimize ödemelerin yapılacak olmasıda üreticilerimiz acısından olumlu bir gelişmedir.
ÜRETİCİLERİMİZ DESTEKLERDEN FAYDALANMAK İÇİN ÜRÜN DESENİNE GÖRE ÜRETİM YAPMAYA DİKKAT ETMELİ;
Su kısıtı olan Konya kapalı havzasında uygulanan tarımsal destekler ile uygun ürün deseninin oluşturulması bölgemiz için fayda sağlayacaktır. tarımsal kuraklıktan dolayı su kısıtının olduğu havzalarda su tüketimi yüksek olan mısır gibi ürünler yerine su tüketimi az olan bakliyat gibi ürünlerin ekimi için üreticilerimiz sahada bizzat tarım danışmanları tarafından bilgilendirilmelidir. Su kısıtı olan tarım havzalarında damlama sulama yapmayan dane mısır üreticilerine destek ödemesinin yapılmayacağı üreticilerimize tekrar hatırlatılmalıdır. Ayrıca bu havzalarda daha az su tüketen mercimek veya nohut yetiştiren çiftçilerimize ilave yüzde 50 fark ödemesi desteği, yem bezelyesi, fiğ, macar fiği, burçak ile mürdümük(baklagiller familyasından Lathyrus cinsini oluşturan hoş kokulu, tırmanıcı bitki türü eskiden ismi NAZENDE olarak bilinirdi) eken çiftçilere ise yüzde 50 yem bitkileri üretim desteği Tarım ve Orman bakanlığımız tarafından ödenmeye devam edecektir.
2020 -2021 ÜRETİM SEZONU HUBUBAT FİYATLARI açıklanmıştır.
Hububat alım fiyatları henüz bölgemizde hasat yapılmadan açıklanmıştır. Hasat başlamadan fiyatın açıklanması üreticilerimiz için önemlidir.
Üretici örgütlerinin ton başına 2 bin 200 lira alım fiyatı öngördükleri belirtilmişken Sayın Cumhurbaşkanımız tarafından açıklanan sert ekmeklik buğday taban alım fiyatı ton başına 2 bin 250 TL, Arpa taban alım fiyatı ton başına 1.750 TL, Makarnalık buğdayın ton başına alım fiyatı 2.450 TL, Bakliyat alım fiyatı ton başına kırmızı mercimekte 5 bin lira, yeşil mercimekte 4 bin 150 lira, nohutta ise 4 bin 50 lira olarak açıklanmıştır. Ayrıca ton başına hububatta 275 lirayı, bakliyatta ise 910 lirayı bulan prim ve destekler üreticilerimizin giderlerine katkı sağlayacaktır.
Bölgemizde kuraklıktan zarar gören üreticilerimizin Kovid salgın dönemindeki çalışmalarına bizzat sahada Tarım danışmanları olarak şahidim kolay değil harcanan emek yapılan masraflar emeklerinin karşılığında yaşanan tarımsal kuraklıktan dolayı hububat alanlarının kuruması buralarda hayvan otlatıp tarlaları sürmelerini görmüş olmak beni çok üzdü. Rabbim yardımcıları olsun inşallah.
Sayın Cumhurbaşkanımızın KURAKLIKTAN ZARAR GÖREN ÇİFTÇİLERİMİZİN BORÇLARININ ERTELENECEĞİNİ açıklaması üreticilerimizin bir nebzede olsa rahat nefes almasını sağlayacaktır. Buna göre kuraklıktan zarar gördüğü belirlenen çiftçilerimizin Ziraat Bankasına veya Tarım Kredi Kooperatiflerine olan borçları ertelenecektir.
Üreticilerimize hayırlı olması dileğimle sağlıklı günler dilerim.
Mimarlık, Kutsallık ve Kudüs