Konya
°C
Yeni Meram

Kitabımız çok, okuyanımız yok!

Kitabımız çok, okuyanımız yok!- Muhammet GÜMÜŞ- Yeni Meram Gazetesi

A+
A-
18.10.2021 01:42
17.10.2021 15:01
0
1808
ABONE OL

Bilmem ne kadar ilginizi çeker ama şehrimizde geçen hafta başlayan ve bu hafta sonuna kadar devam edecek olan çok önemli bir etkinlik var.
Bu etkinlik daha önce duyduklarınız, gördükleriniz ve yaşadığınızdan çok farklı bir etkinlik. Gerek gazetelerimizde gerek şehrimizin birçok bölgesindeki reklamları ile duyurusu yapılan Konya Kitap Günleri etkinliğinden bahsediyorum.
Öncelikle Konya Büyükşehir Belediyesi ve bu etkinlikte emeği geçenlere büyük bir teşekkürü peşinen edeyim. Çünkü toplum olarak zayıf olduğumuz alana dokunan ve teşvik anlamında önemli bir hamle yapılmış oldu.
Özellikle uzun bir süre yaşadığımız pandemi süreci sonrası gerçekleşen festivaller, programlar, şehir olarak hepimizin özlem duyduğu ve yüksek katılım gösterdiğimiz sosyal etkinlikler oldu. Bence bunu Kitap Günleri ile taçlandırmanın ayrı bir mutluluğu var.
Selçuklu Kongre Merkezinde 24 Ekim Pazar gününe kadar devam edecek 1 milyon kitap, 250 yayınevi, 450 yazar ve 500 etkinliğin yer aldığı bu etkinlikte sadece gidip standlarda kitapları incelemekle kalınmıyor.
Aynı zamanda konferans ve seminerler, gösteri ve tiyatrolar ile yüzlerce farklı etkinlik yer alıyor. Yani gittiniz, standları dolaştınız, yazarlarla hasbihali ettiniz ve yoruldunuz, hemen o an mevcut olan söyleşiye katılarak hem bedeni hem ruhu dinlendirebiliyorsunuz.
Şahsen benim mesleğimiz gereği takip ettiğimiz programların içinde en huzur ve haz verici program olduğunu itiraf edeyim.
Bugün Kitap Günleri'nin dördüncü günü ve ziyaretçi sayısının yanı sıra gösterilen ilginin beklenenden fazla olması gelecek adına umut verici bir gelişme benim için.
"Neden umut verici" kısmına geldiğim zaman, hepimizin bildiği gerçeği ifade etmekte sakınca yoktur sanırım.
İşte o gerçek, “Toplum olarak yeteri kadar okumuyoruz” gerçeğidir.
Bunu ben söylemiyorum, yapılan araştırmalar ve hazırlanan veriler söylüyor.
Olayın en acı tarafı da, nerede ve ne zaman kitap okuma, ilim, eğitim üzerine konu açılıp konuşuluyorsa, muhakkak şu da söylenir: "Yüce dinimiz de okumaya büyük önem vermiştir. Nitekim Kuran'ın ilk emri 'oku!' olmuştur."
Doğrudur. Kuran'ın ilk emri okumaktır. Ne var ki, bu ilk Kuranî kelimenin devamını okumayı, hemen her zaman ihmal ediyoruz. Bence en büyük hatamız da işte tam burasıdır.
Bakın mesela Türkiye Eğilimleri Araştırması 2020 raporuna göre, ülkemizde kitap okumayanların oranı 2019’da yüzde 50.9 iken, 2020’de yüzde 59.1’e ulaşmış. 2021 verileri de henüz sonuçlandırılmamış.
Kadir Has Üniversitesinin hazırladığı Türkiye Eğilimleri Araştırması 2020 raporunun bir başka dikkat çeken bölümü ise, ülkede gazete okumayanların oranı yüzde 56.6, kitap okumayanların oranı yüzde 59.1 iken vaktinin çoğunu sosyal medya hesaplarına ayıranların oranı yüzde 91.2, televizyon izleyenlerin oranı ise yüzde 93.3 olarak kaydedilmiş.
2010 yılından beri düzenli olarak her yıl hazırlanan bu araştırmaya göre 26 ilde kent merkezlerinde yaşayan 18 yaş üzeri bin kişiyle yapılan araştırmada Türkiye’deki gazete ve kitap okuma oranlarındaki düşüş dikkat çekiyor.
Yani okunacak kitabımız çok ama okuyanımız yok. Türkiye genelinde yapılan çalışmalar ne boyutta bilmiyorum ama şehrimizde sadece Kitap Günleri değil, normal zamanda da kitap okumaya yönelik çok ciddi faaliyetler yapılıyor. Belediyelerimiz başta olmak üzere bazı kuruluşların da çeşitli çalışmalarını gözlemleyebiliyoruz.
Şehrimizde okumaya verilen önemin göstergesi sanırım yapılacak olan dev şehir kütüphanesiyle taçlanmış olacak.
Artık ülke olarak, şehir olarak “Kitabımız çok, okuyanımız yok” gerçeğini “Kitabımız da, okuyanımız da çok” gerçeği ile değiştirelim.
Değiştirelim ki, geleceğimiz daha bilinçli ve sağlam olsun.
Kalın sağlıcakla…

HABER YORUMLARI
  1. Henüz yorum yapılmamış.
    İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.