Konya
°C
Yeni Meram

Kar yağıyor

Kar yağıyor- Tülin KALIN AYSAN- Yeni Meram Gazetesi

A+
A-
22.12.2021 01:42
21.12.2021 16:45
0
1819
ABONE OL


O, gökleri ve yeri örneksiz yaratandır. Bir işe hükmetti mi ona sadece “ol” der, o da hemen oluverir.( Bakara Suresi 117. Ayet Meali)

Bölgemizdeki yoğun kar yağışı ile topraklarımız yorganına kavuştu. Kar suları topraktaki bitki besin maddelerinin çözülerek bitkilerin beslenmesini sağlar. Kar   yeryüzü ve yeraltı su rezervlerinin en önemli su kaynağıdır. Kar sayesinde barajlarımız dolar ve enerji olarak faydalanmamızı sağlar. Özellikle toprağın 20-30 santimetre altına kadar inebilen ve topraktaki nem oranını artıran kar yağışları tarımsal ürünlerin verim ve kalitesi için çok önemlidir. Su varsa hayat vardır.2021 üretim sezonunda tarımsal kuraklık yaşanmış verim ve kalite düşmüştür.
Kuraklık topraktaki su içeriğinin, bitkilerin su azlığından sıkıntı çektiği miktara düşünceye kadar, belirgin yağışın olmadığı bir sezonu üreticilerimizle birlikte yoğun olarak bölgemizde yaşadık. Toprakta bitkinin ihtiyacını karşılayacak miktarda su bulunmaması su kaynaklarının kısıtlı olduğu dönemler ile nem kaybının görüldüğü dönemler de meydana gelir. Tarımsal kuraklıkta esas o yıl düşen yağışın miktarı değil, düşen yağışın bitki gelişiminin hangi dönemine denk geldiğidir. Bitkilerin Gelişme, Verim ve Kalitesi biyotik ve abiyotik stres faktörlerine bağlıdır. Dünya çapında ürün kaybının başlıca nedeni abiyotik strestir ve önemli tarımsal ürünlerin ortalama üretimini yaklaşık %50 azaltarak tarım endüstrisinin geleceğini tehdit etmektedir.
 Stres: olayı geçici olarak meydana gelmişse bile stresin uzun süre devam etmesi, şiddetini arttırması veya dayanıklılık sağlanamaması durumunda, bitki canlılığı gerilemeye başlayarak geri dönüşümsüz bir zarara dönüşebilmekte ve bitkinin ölümüne sebep olmaktadır.2021 yılı üretim sezonunda yoğun olarak üreticilerimiz kuraklıktan etkilenmiş bitki kök bölgesinin ihtiyacı olan su miktarı olmayınca bitkiler kurumuş üreticilerimiz mağdur olmuştur.
Tarım ve Orman Bakanlığımız kuraklıktan etkilenen üreticilerimizi destek kapsamına alarak Kuraklık desteği ödemesini T.C. kimlik numarasının son hanesine göre çiftçilerimizin hesaplarına aktarmaya başlamıştır. Buna göre, T.C. kimlik numarasının son hanesi "8" olanlara 17 Aralık 2021 Cuma günü saat 18:00'den itibariyle, "6" olanlara 24 Aralık 2021 tarihinde, "4" olanlara 31 Aralık 2021 tarihinde, "2" olanlara 07 Ocak 2022 tarihinde, "0" olanlara ise 14 Ocak 2022 tarihinde ödeme yapılacaktır.
Dövizde sert düşüş ile birlikte tüm tarımsal girdi fiyatlarının düşmesi ümidimle bereketli bir sezon olur inşallah.

HABER YORUMLARI
  1. Henüz yorum yapılmamış.
    İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.