Konya
°C
Yeni Meram

İKİ FARKLI CEPHE

İKİ FARKLI CEPHE- Mehmet HANÇERLİ- Yeni Meram Gazetesi

A+
A-
04.07.2022 01:25
03.07.2022 14:59
4
2139
ABONE OL

Hiç de arzu edilmeyen ancak bazı zamanlarda kaçınılmaz olan savaşın, iki farklı cephesini irdeleyelim. Bir tarafta sınırımızda yer alan Suriye'nin kuzeyindeki topraklarda 11 yıldır devam eden bir iç savaş, diğer tarafta 114 gündür devam edegelen Rusya- Ukrayna savaşı. İki farklı cepheden bakıldığında iki farklı mücadele ve iki farklı vatanseverlik anlayışı...
Sınırımızdaki savaş, temkinli olmadığımız ve aklıselim ile mücadele etmediğimiz takdirde bizi de bataklığa çekecek bir savaş. Ülke genelinde çatışmalar dursa da, bir taraftan Suriye diğer taraftan ABD, diğer boyutunda Rusya ve İran'ın çıkarları ve ittifakı. Malum ABD'nin bölgeye 7 bin tır civarında bir mühimmat ve silah yığınağı var. Kendisine ve hamisi İsrail'in çıkarlarına hizmet edecek bir yeni oluşum peşinde, bu arada Türkiye düşmanı PYD ve diğer tetikçileri kullanmaya devam ediyor. Rusya, eskiden beri Suriye ile ikili ilişkileri iyi tutmuş, Rusya'nın sıcak denizlere inme hevesi hep vardı zaten. İran ise mezhepçilik kartını oynayarak ortalığı bulandırmaya çalışıyor. Ancak Türkiye kararlı, o bölgedeki terör koridorunun kendi aleyhine oluşmasına izin vermeyecek, mücadelesi de bu yönde.
O bölgenin terör unsurları tarafından işgalinin önlenmesi adına 1 milyon Suriyelinin kendi ülkesine yerleşmesi için altyapı, barınma, tesis ve diğer imkanların oluşturulması konusunda düğmeye basıldı. Ancak Suriye kanadından bir açıklama geldi: “Bu 1 milyon insanın Suriye'ye gelmesini istemiyoruz.” Halbuki önceki aylarda Esat Efendi, güya “ genel af” ilan etmemiş miydi? Esat, evlerine dönmek isteyen tüm Suriyelilerin affedildiğini ilan etti, “Bu ne perhiz, bu ne lahana turşusu?” demezler mi adama? Daha önemlisi, en önemlisi; Suriye'de kalanlar, Türkiye'den 1 milyon insanın geri dönmemesi için gösteri düzenlediler.
Ne dersek diyelim, Türkiye'ye gelenler dahil eski Baas Partisi ve Baas rejiminin kalıntıları hala durmakta. Milyonlarca insana, insani gerekçelerle ev sahipliği yapıyorsunuz ancak hora geçmiyor maalesef. Türkiye içerisindeki Suriyeliler de memnun değil.
Değerli Suriyeli misafirlerimiz, burası Almanya değil ki! Ülkenizde savaş bitme noktasına gelmiş, ailenin bazı fertleri Suriye'de bir kısmı burada; buradan kazan, Suriye'ye aktar. Bayramlarda yol geçen hanı gibi, gir- çık! Hep yazdık, hep konuştuk, Allah korusun, ülkesinde kargaşa olan bir Türk genci ülkesinde mücadele verir; siyaseten verir, namlu ile verir, benliği ile verir.
Çok uzatmadan Ukrayna cephesine geçelim. Ukrayna, Avrupa'nın Rusya'dan sonra en güçlü ordusu. Canını veriyor ama dünyanın en güçlü ordularından biri ile mücadelesine devam ediyor. On binlerce askerlerini kaybettiler ancak 30 bine yakın da Rus askerini öldürdüler. Yaşlı ve çocukları ülke dışına çıkarırken içeride kadınlı erkekli savaşmaya devam ediyorlar. Kadınlardan kimler mi var? Milletvekillerinden güzellik kraliçelerine kadar her türlü vatansever... kadınlar ve erkekler vatanlarını korumak adına beraber kışlalarda, cephelerde saf tutuyorlar. Bu azim ve kararlılık olunca “Süper güç”e kafa tutuyorlar. Bir haftada alınabilecek Kiev, hala alınamadı.
Suriyeli kardeşlerim, vatan böyle savunulur. Ölümüne mücadele ile savunulur, Türkiye'ye gelip camilerde saf tutmak, amenna ancak kendi vatanında cephede çarpışmadan, toprağı vatan yapamazsın. Geçmişini bir hatırlasana, Osmanlı'dan hiç mi ders almadın? Lawrance, sizi bu kadar mı etkiledi? Ukrayna kadınlarının mücadelesini de mi görmüyorsunuz?
Vatan nasıl olur bilir misin?
Bizim Erzurumlu Nene Hatun'umuz vardır. Kardeşi cepheden yaralı olarak eve gelmiştir ve askerdir, Nene Hatun'un kollarında can verir. Bu Türk kadının da bir tarafında 3 aylık emzikli bebeği vardır, düşmanın Erzurum'u işgal için hazırlandığının haberini alır. Nene Hatun, bebeğini emzirir, Allah'a emanet eder. Bir eline kardeşinin silahını bir eline satırı alıp Aziziye Tabyalarına doğru cenge gider, yeni gelin Nene Hatun. Kardeşine ithafen, “ Seni öldüreni rahat bırakmayacağım.” der. Bin şehit vermemize rağmen Erzurum düşmez, 2 bin askeri ölen Rusya çekilmek mecburiyetinde kalır. Bizim neslimiz kaçmadı, nice isimsiz kahramanı da ülkesini savundu ve şehit oldu. Sen ise kolay olanı seçtin, takdir senin.
Ben sizin yerinizde olsam Ukraynalı kadınların mücadelesinden örnek alırım. Bizim Nene Hatunların mücadelesine yürek ister, iman ister, samimiyet ister ve vatan sevgisi ister.

HABER YORUMLARI
  1. İbrahim Karataş
    2022-07-04 07:15:32
    Doğru söze ne denir çok doğru söylemişsiniz
  2. Necip Şener
    2022-07-04 11:07:56
    Eline sağlık başkanım kanayan yaraya isabetli tesbit yapmışsınız
  3. Hasan Ali Ünlü
    2022-07-04 14:37:40
    Başkanım kalemine ve yüreğine sağlık,toprak uğruna can verirsen vatan olur, yazılarını taktirle beğenerek okuyorum.Sağlıklı günler dilerim.
  4. X Y
    2022-07-05 01:24:01
    Ukranya da bir direnişin olduğunu, Suriye de olmadığını söylemiş oluyorsunuz yazınızda. Ama bunu neye göre diyoruz Dünya basını önü çekerek Ukranya şanlı direniş Rambo benzeri hikayeler ile savaştıkları dünyaya servis ettiler. Avrupa dünya Suriye de savaş bitsin istemedi karışıklık artsın diye her türlü piyonu ve yetmedi kendileri indiler. Esad ülkenin 3/2 sini kaybetmişken teker teker bölgeleri savaşarak değil Rus uçakları ile geri aldı. Ülkemiz istenmeyen muhacir göçünü insani ve Müslümanca tavırla açtı ama devlet aklı ile daha iyi yönetmeliydi buna katılabilirim. Suriyeli yüksek mühendisleri Avrupa’ya kaptırmamalıydı. BM kayıtları sayesinde çok rahat ulaştılar. Birde Almanya benzetmesi dediğimiz gibi ülkemiz Almanya değil ama bir dönem çalışmak İçin göç edenlere Almanların yaptıklarının ne kadarını biz bugün sanayide çalışan Suriyelilere yapıyoruz. Ve son olarak türkiyeli Suriyeli kelimeleri ne kadar kısır ve dayatılmış kelimeler Ve yine son olarak hafi Suriyeli hepsini çıkaralım diyelim onların iş gücünü kiminle kapatacağız.