Konya
°C
Yeni Meram

CUMHURBAŞKANI RECEP TAYYİP ERDOĞAN VE TÜRKİYE YÜZYILI

CUMHURBAŞKANI RECEP TAYYİP ERDOĞAN VE TÜRKİYE YÜZYILI- Adem ESEN- Yeni Meram Gazetesi

A+
A-
03.02.2023 01:31
02.02.2023 13:33
0
1729
ABONE OL

2023 yılı Cumhuriyetin kuruluşunun 100. Yılı, yani kuruluştan bir asır geçti, ikinci asır başladı. Osmanlı imparatorluğunun son yıllarındaki sorunlar ve Kurtuluş Savaşı sonrası gelişmeler artık tarihi değerlendirmeler tarafında kaldı. Vizyonumuz, Misyonumuz nedir? Amaçlarımızı nasıl ulaşacağız? Gibi sorulara cevap aramak için herkes kolları sıvamaya başladı. Bunlardan en önemlisi devlet başkanının mesajlarıdır.
28 Ekim 2022 günü sayın Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan Türkiye’nin yeni yüzyıl konusunda bir konuşma yapmıştır. (https://www.tccb.gov.tr/assets/dosya/2022-10-28-turkiye_yuzyil.pdf)
Cumhur İttifakındaki siyasi parti liderlerinin de katıldığı toplantının girişinde Sayın Cumhurbaşkanı Cumhuriyetin kuruluş yıllarındaki zorluklara yer vermiştir.
“Ülkemiz, milli iradenin üstünlüğüne dayanmak yerine vesayet güçlerinin güdümünde kalan yönetimlerin elinde altın kıymetinde yıllarını heba etti.” Sözü ile Türk siyasetinde temel sorun olarak vesayeti görmektedir. 1950 sonrası siyasi liderler Menderes, Demirel, Özal, Ecevit, Erbakan ve Türkeş’in gayretlerine yer vermiştir. “Ülkemiz vesayet yoluyla Cumhuriyetle demokrasiyi birleşmekten hep kaçınan, hatta bunları birbirinin alternatifi gibi göstermeye çalışan bir zihniyetin elinde ciddi sıkıntılar çekti”.
20 senelik AK parti iktidarında başta 15 Temmuz darbe girişimi olarak çekilen sıkıntılara da vurgu yapmıştır. Etnik ve ideolojik ayrışmanın temelinde de vesayet olduğunu, Ayasofya açılışına karşı küresel vesayetin karşı çıktığını belirtmiştir.
Vesayeti geriletmek milli iradeye sahip çıkmak demektir. Bunun da hukuki, siyasi ve ekonomik araçlarla güçlendirilmesi gerektiğini ve bu konuda çalışmalar yapıldığını belirttikten sonra yeni anayasa ihtiyacını vurgulamıştır.
Türkiye yeni yüzyıl hedefinde dünyadaki ilk on ekonomisi içinde yer almak vardır. Hedefler arasında ülkede birlik ve beraberliğin sağlanması “Türkiye Yüzyılı; kimlik siyaseti yerine birlik siyasetidir, kutuplaştırma siyaseti yerine bütünleştirme siyasetini, inkâr siyaseti yerine kucaklama siyasetini, tahakküm siyaseti yerine özgürlük siyasetini, nefret siyaseti yerine sevgi siyasetini ikame etmenin adıdır.”
Konuşmada 20 yıllık iktidar döneminde her alanda yapılan yatırımlara genel hatlarıyla da yer verilmektedir.
Bunun yanında “gönül coğrafyamızdaki dostlarımızın, el uzattığımız mazlumların dualarıyla yükselme” ile uluslararası politikalar yer almıştır. “Dünya beşten büyüktür!” sözü hatırlatılmıştır.
Sayın Cumhurbaşkanı Türkiye Yüzyılını, sürdürülebilirliğin, huzurun, başarının, güven ve istikrarın, verimliliğin, gücün, dijital çağın, iletişimin, bilimin, kalkınmanın, barışın, değerlerin, haklının, şefkatin, istiklalin ve istikbalin, gençlerin yüzyılı vurgularıyla detaylandırmaktadır.
Konuşmanın sonunda “gelin” cümleleriyle herkesin Türkiye Yüzyılı için tekliflerini ortaya koymalarına, mutabakat zemini oluşturulmasına, katılımcı demokratik bir cumhuriyet kimliği ortaya konulmasına, erdem ve adalette zirveye çıkmaya, insanların birbirlerine saygı duymalarına, küresel çarkın dişlisi olmak yerine lokomotif olmaya ve korkularıyla yaşayan bir geçmişten, umutları, hayalleri, özgüveni ve cesaretiyle şahlanan bir geleceğe geçişin kapısı olmaya çağrı yer almaktadır.
Ayrıca, Cumhuriyetin kuruluşunun yüzüncü yılı dolayısıyla AK Parti tarafından Bakanlıkların yaptıkları ve yapacakları çalışmalar konusunda bir kitapçık hazırlanmıştır.
“Türkiye Yüzyılı” başlığını taşıyan kitapçıkta millete hizmette 20 yılda yapılan hizmetler ana hatlarıyla belirtilmiştir. İç kapakta ana tema şöyle verilmiştir: “Türkiye Yüzyılında, tam ekonomik bağımsızlık için; ekonomik kalkınmayı sürekli kılmak amacıyla üretilecek politikalar ve atılacak adımlar, dünyanın en büyük 10 ekonomisinden biri olma hedefine ulaşmamızı da kolaylaştıracaktır.”
Adalet kavramı sadece ülke içindeki haksızlık ve hukuksuzluğun önlenmesi için değil ülke dışındaki haksızlıklara karşı “Daha adil bir dünya mümkün” sözü ile “Dünya beşten büyüktür” fikri ile ortaya konulmuştur. Son yıllarda birçok bölgedeki aktif roller Türkiye’nin dünya demokrasisi ve barışı için önemli bir aktör olarak görülmektedir. Ülke içinde seçimlere % 85 civarındaki katılım ülkedeki demokrasinin gelişmesinin işaretidir.
Yüzyıl hedeflerine Güçlü Toplum, Güçlü Aile ve Güçlü Türkiye sloganı ile sosyal politikalara yer verilmektedir.
Diplomaside Türkiye yüzyılında istikrarlaştırıcı güç ifade kullanılarak aktif dış politika vurgulanmaktadır.
Enerji, çevre, ulaştırma ve altyapı, turizm, kültür ve diğer yatırımlara yer verilmektedir. Yine yüzyıl hedeflerinde “Türkiye Yüzyılı’nda ileri teknolojileri üretimden eğitime, savunma sanayinden kentleşmeye uzanan farklı alanlarda etkili bir içimde kullanmanın geleceğimizi şimdiden inşa etmek” bulunmaktadır.

HABER YORUMLARI
  1. Henüz yorum yapılmamış.
    İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.