Konya
°C
Yeni Meram

ÇİFTLİK MUHASEBE VERİ AĞI (ÇMVA) NEDİR?

ÇİFTLİK MUHASEBE VERİ AĞI (ÇMVA) NEDİR?- Tülin KALIN AYSAN- Yeni Meram Gazetesi

A+
A-
05.01.2022 01:45
04.01.2022 16:47
0
2995
ABONE OL

Selçuk üniversitesi Ziraat Fakültesi Tarım Ekonomisi bölümü öğretim üyelerinden Prof. Dr. Cennet Oğuz ve Prof. Dr. Yusuf Çelik hocalarımız tarafından eğitimleri uygulamalı olarak verilen “ÇMVA nedir?” kısaca bu haftaki köşe yazımızda bahsedecek olursak eğitime katılamayan tarımsal işletmelere fayda sağlar diye düşünüyorum
Çiftlik Muhasebe Veri Ağı (ÇMVA): Tarımsal işletmelerin gelir, gider ve faaliyetlerine ilişkin muhasebe verilerinin toplanması, depolanması ve istatistikî değerlendirmelerinin yapılması amacıyla oluşturulan sistemdir. Çiftlik Muhasebe Veri Ağı (ÇMVA) sistemine gönüllü olarak katılan tarımsal işletmelere katılım desteği ödenmektedir. Çiftlik Muhasebe Veri Ağı sistemi 81 ilimizde gönüllülük esasına dayalıdır. İşletmelerin yasal durumu ne olursa olsun, sahip olduğu, ortakçılık, yarıcılık ya da kiralama şeklinde tuttuğu arazide kendi adına bitkisel üretim, küçükbaş hayvan yetiştiriciliği, büyükbaş hayvan yetiştiriciliği, kümes hayvancılığı, ipek böcekçiliği, arıcılık yapan veya karma üretim yapan eşik değer veya üzeri ekonomik büyüklükteki, tek yönetim altında bulunan ekonomik birimler sisteme gönüllülük esası ile katılabilir.


Tarımsal işletmelerin yıllık teknik, malî veya ekonomik bilgilerinin toplanması için hazırlanan, Avrupa Birliği uygulamaları ile uyumlu soru formunu(anket formunu) doldurmaları gerekmektedir. Çiftçi Kayıt Sistemi ve çiftçilerin kimlik, arazi ve ürün bilgileri ile tarımsal desteklemelere ilişkin bilgilerin de kayıt altına alındığı veri tabanının kayıtlı olması gerekmektedir. ÇMVA Katılım Anlaşması ile Verilerin, ÇMVA veri toplama usullerinin uygulanarak toplanacağına ilişkin il/ilçe müdürlüğü ve çiftçi arasında bir yıllık süreyle ÇMVA katılım anlaşması imzalanarak her iki tarafın görev ve sorumlulukları belirlenir. Katılım anlaşması imzalayarak ÇMVA sistemine dâhil olan ve muhasebe yılı süresince tarımsal faaliyetlerine ilişkin verilerini belirlenen zamanlarda veri toplayıcılarıyla paylaşan ve verileri Sorumlu Birim tarafından uygulanan testler sonunda doğrulanan işletmelere, her yıl bakanlık tarafından belirlenen miktarda ödeme yapılır. Ödemeler, Çiftçi Kayıt Sistemine (ÇKS) ve/veya Bakanlık tarafından oluşturulan herhangi bir idari kayıt sistemine kayıtlı olup, ÇMVA sistemine dâhil olan, bir muhasebe yılı süresince tarımsal faaliyetlerine ilişkin muhasebe verilerini belirlenen zamanlarda veri toplayıcılarla paylaşan ve verileri Sorumlu Birime gönderilen tarımsal işletmelere yapılır. Ödeme miktarı işletme başına ve bir defada ödenmek üzere 2021 yılında 600 TL katılım desteği olarak ödenmesi hakkında tebliğ 28/12/2021 tarihinde Resmi Gazete'de yayımlanmıştır faydalanan üreticilerimize hayırlı olsun faydalanmayan üreticilerimizde bilgi sahibi olması dileğimle. Tarım danışmanlarının sahadaki en büyük etkinliğinin üretici ile birebir temas halinde olması ve mevcut işletmeleri tanımış olmasından dolayı ÇMVA zaten Ek-5a ve Ek- 5b işletme envanter ve tarımsal bilgi formu ile kısmi olarak yapılmaktadır. Üreticiler ile tarım danışmanı arasındaki yakınlık e-devlet şifresini verecek kadar yakındır çünkü tarım danışmanı yöresinde üreticileri tarafından tanınmaktadır. Anketör için bakanlığın hizmet alımına gerek olmadığını düşünüyorum. Tarım danışmanları işletmeleri birebir ziyaret ettikleri için gerekli bilgi ve belgeye sahiptir. Sadece tarım danışmanlarını sisteme dahil etmek yeterli olacaktır. Önemli olan bu sistemi sürdürülebilir olarak daha fazla üreticinin faydalanmasını sağlayarak TÜİK verilerinin daha sağlıklı oluşmasına katkı sağlayabiliriz.
Sağlıklı günler dileğimle.

HABER YORUMLARI
  1. Henüz yorum yapılmamış.
    İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.