Konya
°C
Yeni Meram

BAKAN’IN ORADA NE İŞİ VAR?

BAKAN’IN ORADA NE İŞİ VAR?-Muhammet Gümüş-Yeni Meram Gazetesi

A+
A-
09.08.2021 01:59
09.08.2021 10:42
0
1983
ABONE OL

Yazıya başlamadan hemen hatırlatayım yazımın başlığı olan "Bakan'ın orada ne işi var?" sorusunu ben sormuyorum.
Bu tarihe geçecek soruyu CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu soruyor.
Hem de gizli kapaklı değil ulu orta, yani TV canlı yayında sordu.
Daha geçen cuma akşamı Habertürk TV'de gerçekleşen Enine Boyuna adlı programın canlı yayınına katılan CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, orman yangınlarından THK polemiğine, Suriyeli ve Afgan göçmen sorunundan ekonomiye, seçim ittifaklarından Fenerbahçe'ye değin birçok konuda görüşlerini açıkladı.
Ancak benim dikkatimi çeken bölüm Kılıçdaroğlu’nun sorduğu soru oldu.
Olay yerindeki koordinasyon ile ilgili yaptığı açıklamada valilerin elinin kolunun bağlandığına vurgu yapan Kılıçdaroğlu’nun sorusu şu cümlelerden sonra geldi.
İzlemeyen okurlarımız için aynen aktarıyorum: “İzin verirseniz biz yapılan yanlışı da söylemek zorundayız. Yanan bizim ormanımız, oradaki canlılar bizim canlılarımız. Neden zamanında önlem almadılar? Biz eleştirmezsek, bunları görmezsek o zaman bunlar diyecek ki, “Biz her şeyi yaptık ne kadar güzel, hep birlikte yapıyoruz.” Zaten aradıkları o, istedikleri o. Eleştiri gelmesin, eleştiri gelince bunu kutuplaşma olarak dillendiriyor ve söylüyorlar. Bakın bir şey daha söyleyeyim. Orman yangınlarında kullanılan bütün araçların akaryakıt giderlerini Orman Genel Müdürlüğü karşılar diyor. Kaç kişinin bundan haberi var? Siz Orman Genel Müdürlüğünün bütçesini kısarsanız, nasıl karşılayacaklar bunu? Kanunun 69. Maddesi.
Koordinasyonu kim yapar yasa yazıyor. Koordinasyonu o bölgenin en büyük mülki amiri, yani Vali yapar. Bakan bu yasaya göre koordinasyon yapamaz. Bakan'ın orda ne işi var? Bakan orada diye Vali'nin eli kolu bağlı. Bakan orada diye, Vali CHP’li büyükşehir belediye başkanını davet edemiyor korkudan.”
Bu soru sonrası gazeteci Nagehan Alçı devreye giriyor ve bu düşüncenin yanlış olduğunu ifade ederek, “Bakanlar bu kadar büyük felakette olay yerinde olmazsa bu defa da devlet nerede, iktidar nerede, bakanlar nerede diye haklı bir eleştiri ortaya çıkmaz mı?” diye soruyor.
Kılıçdaroğlu’nun cevabı ise, “Hayır efendim bakın devlet dediğiniz aygıt her şeyin önlemini almış vaziyettedir. Ama alınsaydı hiçbir şey olmazdı. Her yangında bakan oraya gidecek değil, büyük bir yangın olur eyvallah. Bakan da gider, deprem olur vs, ama oraya gittiğiniz zaman hizmetlerin aksamaması lazım. Erdoğan da gitti ne oldu. İtfaiye aracını bile beklettiler. Uçakları havada beklettiler. Helikopterleri indirdiler. Hiç kimse çıkmayacak Erdoğan’ın uçağı var diye suikast olur diye. Ya ormanlar cayır cayır yanıyor. Gitme kardeşim o zaman. Ben bunları söylemek zorundayım. Ben bunları söylemezsem görevimi yapmamış olurum” şeklinde oluyor.
Ben bu bölümden sonra koptuğum için diğer bölümlere geçemedim çünkü kendi cümlesi ile tezatlaşan ve kendi kendini çürüten bir Genel Başkan’ın bu sözleri, muhalefetin bir tık üzeri olduğunun göstergesinden öte bir şey değildir.
Ormanlar cayır cayır yanarken sırf kanunda öyle yazıyor diye bu ülkenin Orman Bakanı, İçişleri Bakanı, Çevre ve Şehircilik Bakanı ve bölge insanı olan Dışişleri Bakanı orada olmayacak öyle mi?
Ya bu ülkenin Cumhurbaşkanı, sırf suikast olacak diye böylesi bir felakette bölgeye gitmeyecek öyle mi?
Bakanların orada ne işinin olduğunu, Cumhurbaşkanı’nın neden orada bulunması gerektiğini bu ülkenin ana muhalefet partisi genel başkanı dışında herkesin bildiğine eminim.
Gerçekten akıl, izan almıyor. Yani muhalefet olarak bir şeyi eleştirecekseniz mantığa uygun bir şekilde eleştirmek siyasetin etiği diye biliyorum. Nitekim ifade ettiği Orman Müdürlüğü bütçesi bölümünü de konunun içeriğini bilmemekle birlikte kesmeden aynen aktırdım. Çünkü öyle bir şey varsa bununla ilgili yetkili merciler gereğini yapacaktır.
Ama “Bakanların orada ne işi var” sorusu ve bunun yanı sıra önlem alma olayı tam bir akıl tutulması gibi..
Sanki ülke olarak her iki ayda bir böylesi büyük yangınlar yaşıyoruz da böylesi kapsamlı felaket için önceden önlem almak gerekiyor. Dünyanın birçok bölgesinin yaşadığı olay, ülkemizde çok farklı mı yaşanıyor? Birçok ülke müdahalelerde günlerce, aylarca başarıya ulaşamadığını bildiğini düşündüğüm Genel Başkan Kılıçdaroğlu’na ülkemizdeki durumun farklılığını da iyi analiz etmesi gerektiğini hatırlatıyorum.
CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nun bu sorusunun cevabını da eminim ilgili Bakanlar verecektir.
Kalın sağlıcakla…

HABER YORUMLARI
  1. Henüz yorum yapılmamış.
    İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.