Konya
°C
Yeni Meram

TARIMSAL KAYNAKLI NİTRAT KİRLİLİĞİNE KARŞI SULARIN KORUNMASI

TARIMSAL KAYNAKLI NİTRAT KİRLİLİĞİNE KARŞI SULARIN KORUNMASI- Tülin Kalın AYSAN- Yeni Meram Gazetesi

A+
A-
02.03.2022 01:29
01.03.2022 16:30
0
1746
ABONE OL

Tarımsal Çevre ve Doğal Kaynakları Koruma Daire Başkanlığı tarafından hazırlanan "Nitrat Eylem Planı kapsamında Suların Tarımsal Kirliliğe Karşı Korunması Projesi’nin açılış toplantısı 24 Şubat 2022 tarihinde Tarım Bakan Yardımcısı Ayşe Ayşin IŞIKGECE tarafından Ankara’da yapılmıştır.
Tarımsal kaynaklı nitratın suda neden olduğu kirlenmenin tespit edilmesi, azaltılması ve önlenmesi,  Yer altı ve yer üstü su kaynaklarında tarımsal kaynaklı kirliliğe neden olan azot ve azot bileşiklerinin belirlenmesi Sulardaki tarımsal faaliyetlerden kaynaklanan kirliliğin önlenmesi kirliliğin izlenmesi çalışmaları, nitrata hassas bölgelerin belirlenmesi ve kirliliği önlemeye yönelik eylem planları uygulanacak eylem planlarının izlenmesi ve etkinliğinin değerlendirilmesi, raporlanması, kapasite ve farkındalık çalışmalarının yapılması giderek artan nüfusun doğaya bıraktığı atıklar ile beraber tarımsal üretimden kaynaklanan atıklar ve atmosfere bırakılan gazların asit yağmurları olarak yeryüzüne inmesi yer altı ve yer üstü sularımızı kirletmesi toprağımıza ve dünyaya verdiği zarar aslında en büyük savaş sayılır. Tarımsal üretimde su ve gübre kullanımı çok önemlidir, gübrelerin bilinçsiz şekilde kullanılmasından dolayı yer altı ve yer üstü su kaynaklarımız kirlenmektedir.
Sulardaki yüksek nitrat insan ve hayvan sağlığı üzerine olumsuz etkileri azımsanmayacak kadar önemlidir. Ülkemizin 11. Kalkınma Planı ve Bakanlığımız Stratejik Planındaki politika ve tedbirlerinde bütün sektörlerde olduğu gibi tarım sektöründe de tarımsal üretimi planlarken; çevre ve iklim dostu uygulamaların yaygınlaşması bilinçli üretimin yaygınlaştırılmasında tarımsal yayım ve danışmanlık önemli bir yer tutmaktadır. Özellikle çevre konusunda duyarlı bir ziraat mühendisi olarak ben
Organik Tarım, İyi Tarım gibi çevre dostu tarımsal uygulamaların eğitimlerini daima GÖNÜLLÜ OLARAK bölgemizde yaygınlaşması için üreticiler birliği kooperatifler ve ziraat odalarında bizzat kendim anlattım fakat beni üzen üreticinin bunu DESTEK olarak algılaması usulüne uygun toprak ve su örnekleri analiz yorumları çok önemlidir. Su kaynaklarımızı tarımsal faaliyetlerden kaynaklı kirliliğe karşı korumak amacıyla Tarımsal Kaynaklı Nitrat Kirliliğine Karşı Suların Korunması kirliliğin izlenmesi, önlenmesi ve azaltılması çalışmaları, Nitrata Hassas Bölgelerin belirlenmesi ve hassas bölgelerde tarımsal kaynaklı kirliliği önlemeye yönelik Nitrat Eylem Planlarının hazırlanması 20 havzada Nitrata Hassas Bölgelerin belirlenmesi
Nitrat Eylem Planlarında kirliliğin oluşmasına etki eden kirliliği önlemeye yönelik arazi yönetimi, gübreleme yönetimi, hayvansal gübre yönetimi, sulama yönetimi hayvancılık işletmelerinde hayvansal gübrelerin sızdırmaz depolarda depolanmasının ve iyi tarım uygulamaları koduna uygun olarak yönetilmesi kurulacak yeni işletmelerin hibe ve teşviklerden yararlanarak kurulan her büyüklükteki yeni işletmelerin iyi tarım uygulamaları koduna uygun olarak planlanmasının zorunlu hale getirilmiş olması önemlidir. Üreticilerin bilinçlendirilerek çevre dostu tarımsal uygulamaların yaygınlaştırılması tarım danışmanlarımız tarafından bireysel olarak sağlanmasının en iyi öğrenme metotlarından birisi olduğuna inanıyorum üretici çevre dostu uygulamaları DESTEK için yapmamalı neden yaptığının farkına varmalıdır. Toprak ve su kaynaklarımızın korunması, gıda güvenliği ve sürdürülebilir tarımsal üretim için tüm tarım paydaşlarının katkısı önemlidir.
Sağlıklı günler dileğimle

HABER YORUMLARI
  1. Henüz yorum yapılmamış.
    İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.