Konya
°C
Yeni Meram

SAĞLIĞINIZIN KIYMETİNİ BİLİN

SAĞLIĞINIZIN KIYMETİNİ BİLİN- Muhammet GÜMÜŞ- Yeni Meram Gazetesi

A+
A-
16.01.2023 01:17
15.01.2023 15:23
0
1639
ABONE OL

Pandemi sonrası yaşantımızın her aşaması maddi manevi değişti, bunu hepimiz biliyor ve yaşıyoruz. Bu değişim iyi mi oldu kötü mü oldu bunun sonuçlarını zaman içinde daha net görmeye başlayacağız ama şu sıralar bu değişimin eseri midir yoksa mevsimlerin zamansız reaksiyonlarından mıdır bilinmez piyasada ciddi bir hastalık dolanıp duruyor.
Hem de öyle böyle değil, avucuna aldığını 15-25 gün bırakmıyor. Tam gitti derken bir bakıyorsunuz ki tekrar aynı şikayetler başlamış. Çoluk çocuk yetişkin dinlemeden kime bulaşıyorsa darmaduman etmeden de bırakmıyor.
Bu hastalığın öyle net adı sanı da yok. Her ne kadar kimileri grip (influenza) diyorsa da, kimileri domuz gribi diyor, kimileri başka şeyler diyor. İsminin değil cisminin önemli olduğu hastalık, kullanılan ilaçlara karşı da sanki bağışıklık kazanıyor. Konuyla alakalı Sağlık Bakanı Fahrettin Koca da yaptığı açıklamada, "Grip salgınında son dönemde influenza görülme sıklığı, RSV'nin (Respiratuvar Sinsitiyal Virüs) önüne geçti. Son bir hafta, 10 gündür hasta sayılarında düşüş görülmeye başlandı. Daha önce RSV daha sık görülürken, şimdi influenza ön planda" olduğunu ifade etti. Bakan'ın bu açıklaması eldeki veriler ışığında gerçekleşmiş olsa da hastalığın boyutu bölgelere göre farklılık göstermektedir.
Yaklaşık 1 haftadır adını sanını bilmediğim bu hastalıkla ben de mücadele edip duruyorum. Öksürük, yüksek ateş, titreme, halsizlik, kas ağrısı, ağız yarası, baş ağrısı, iştahsızlık, dengesizlik ne ararsanız var yani. Hangi tedavi yöntemine başvursam bünye bu kez farklı bir tepki gösteriyor, sözüm ona bir yeri kaparken diğer yer açılıyor sanki. Hastaneler bu ve buna benzer şikayetlerle dolup taşıyor.
Pandemideki alışkanlıklar pandemi sonrası bir heyecanla ortadan kalkınca sanırım böylesi salgın vakaları ile toplum olarak nasıl mücadele edeceğimizi kulak arkası yaptık gibi. Dolayısıyla da herkes pandemiden kalan alışkanlıklarına yeniden dönmeye başlıyor. Maskeler, mesafeler, temassızlıklar derken yaşam şekilleri yeniden gözden geçirilmeye başlıyor.
Sözün kısası herkes çok dikkat etsin, bu adı sanı belli olmayan salgın her neyse Covit'ten daha etkili bir şekil çiziyor. Hasta olunca çevremde görüştüğüm çoğu kişi çoluk çocuk aynı hastalıktan mustarip. O nedenle aman dikkat, doğru ve etkili tedavi için doktorunuza görünmeyi ihmal etmeyin. Allah herkese şifa versin sağılık versin. Hastalıkla henüz tanışmayanlar da uzak etsin.
Geçmiş yıllarda bu tür hastalıklar arttığı zaman karın gecikmesinden bahsedilirdi. Kar yağsın, bu mikroplar kırılsın, denirdi. Çünkü uzmanlara göre kar yağmayınca havada asılı kalan mikroplar hastalıkların artmasına neden oluyor. Bu nedenle tedavi olmadan önce korunma çok önemli. Uzmanlar, soğuk algınlığına karşı bağışıklık sistemini güçlendirici vitamin ve gıda takviyesi almanın, bol sıvı tüketmenin, dengeli beslenme ve dinlenmenin önemini vurguluyor. Yani sözün özü, karın yağmasını, yağmurun sağanak olmasını beklemeden sağlığımıza iyi bakacağız. İlaçlara teslim olmadan sağlığımızın kıymetini bileceğiz. Çünkü sağlık en ufak bir ihmale bile gelmiyor. Bana bir şey olmaz mantığı ile hareket edilmemesi gerekiyor. Çünkü artık zaman eski zaman değil, hastalıklarda eski hastalıklar değil. Bugün bakın çevrenize bir zamanlar ismini duyduğumuzda endişelendiğimiz hastalıklar günümüzde artık eşimizde dostumuzda akrabamız veya arkadaşlarımızda yaşanır hale geldi. Tedavi yöntemleri ne kadar çok olursa olsun herkeste aynı sonucu veremeyebiliyor. Bu nedenle hastalık gelmeden sağlığın kıymetini bilmemiz gerekiyor. Bununla alakalı Peygamberimizin şu hadisini paylaşmak istiyorum.
“Şu beş şey gelmeden önce beş şeyin kıymetini bilin: Ölüm gelmeden önce hayatın, meşguliyet gelmeden önce boş vaktin, hastalık gelmeden önce sağlığın, yaşlılık gelmeden önce gençliğin, fakirlik gelmeden önce zenginliğin.”
Kalın sağlıcakla...

HABER YORUMLARI
  1. Henüz yorum yapılmamış.
    İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.