Konya
°C
Yeni Meram

NİŞASTA BAZLI ŞEKER NEDİR?

NİŞASTA BAZLI ŞEKER NEDİR?- Tülin KALIN AYSAN- Yeni Meram Gazetesi

A+
A-
09.06.2021 01:25
08.06.2021 15:29
0
2121
ABONE OL

Mısır, patates, buğday, kasava (tapioka) gibi bitkilerden izole edilen nişasta(Bitkilerde depo maddesi olarak meydana getirilen çok sayıda glukoz molekülünün bir araya gelerek oluşturduğu bir yapıdır. Nişasta beyaz renkli, kokusuz, lezzetsiz bir maddedir. Mısır, arpa, buğday, patates gibi besinlerde bulunur.) elde edilen ve temel olarak glukoz(Bal ve çeşitli meyvelerde bulunan, üzüm şekeri olarak da bilinen ve sakarozdan daha az tatlı bir şeker türüdür.) ve/ veya früktoz(Meyve şekeri olarak bilinen pekmez, bal, meyve ve sebzelerin büyük bir çoğunluğunda doğal olarak bulunan bir şeker türüdür.) içeren şekerlere nişasta bazlı şeker denir.


Tarım ve Orman bakanlığımız tarafından 5 Haziran 2021 Cumartesi günü RESMİ GAZETE'de yayımlanan 31502 sayılı yönetmeliğe göre kotalara ilişkin yeni bir düzenleme getirilmemiştir.


NİŞASTA BAZLI ŞEKER KOTASININ %5'e çıkarılması söz konusu değildir. Nişasta bazlı şeker kotalarındaki %2.5' lik kota uygulaması devam etmektedir.


Nişasta bazlı şeker kotalarının ne kadar olacağı 4634 sayılı Şeker Kanunu ile düzenlenmiştir. Ayrıca, Cumhurbaşkanı kararıyla Nişasta bazlı şeker kotaları % 50 artırılabilmekte ve azaltılabilmektedir.


Nişasta bazlı şeker kotaları, 20 Mart 2021 tarihli Cumhurbaşkanı Kararı ile ülke toplam kotasının % 2,5'i olarak belirlenerek % 50 azaltılmıştır. Ayrıca tahsis edilen kotaların en az % 50'sinin glukoz olarak kullanılması hükme bağlanmıştır. 5 Haziran 2021' de yayımlanan yönetmelik ile bu kotalara ilişkin yeni bir düzenleme getirilmemiştir.


Sonuç olarak nişasta bazlı şeker kotası % 5'e çıkarılmamış nişasta bazlı şeker kotalarındaki %2,5'lik kota uygulaması devam etmektedir.


Beyaz şeker (standart, rafine küp ve kristal şeker), yarı beyaz şeker, rafine şeker, ham şeker ve kahverengi şeker olarak sınıflandırılan, pancar ve kamıştan üretilen kristallendirilmiş sakaroz ve nişasta kökenli izoglukoz, likid ya da kurutulmuş halde glukoz şurubu, sakaroz veya invert şeker veya her ikisinin karışımının suda çözünmesinden meydana gelen şeker çözeltisi ve invert şeker şurubu ile inülin şurubu denir.


Tüm şeker ve şeker içeren gıdaların tüketiminde dikkatli olmalıyız.


Sağlık dolu günler dileğimle…

HABER YORUMLARI
  1. Henüz yorum yapılmamış.
    İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.