Konya
°C
Yeni Meram

Bitmeyecek kış!

Bitmeyecek kış!- Adnan YILDIRIM- Yeni Meram Gazetesi

A+
A-
02.09.2022 09:06
02.09.2022 09:08
0
1807
ABONE OL

‘Ne diyor bu’ diyor değil mi yazının başlığını gören düz mantıkçılar. Bende fazlasıyla düz mantıkçı olduğum için bu yazıyı yazma ihtiyacı duydum zaten. Dünyadaki gelişmeleri görevimiz gereği birazda ilgililikten mütevellit takip ediyorum kıymetli okurlar. Rusya-Ukrayna savaşının ceremesi zannediyorum (maalesef) henüz tam hayatımıza yansımış değil.
Hele ki son zamanlarda Avrupa ve Rusya’dan yapılan açıklamaların altındaki alt mesajlar beni gelecek kış için iyiden iyiye tedirgin ediyor. Nasıl etmesin? Yaşanılan krizleri kronolojik sıraya koyduğumuzda da bu zaten hep böyle olmamış mıydı? Adeta bilinçli bir şekilde planlanmış gibi. Şöyle bir geriye doğru baktığımızda önce Asya ve Avrupa’yı vuran korona virüs ABD falan derken sonra bize gelmişti ve etkileri bizde de çok yüksek olmuştu. Ardından yaşanılan ekonomik sorunlar, gıda krizi, enerji krizi Avrupa, ABD ve nihayet Türkiye’yi etkilemişti. Hangi ülkeyi ne kadar etkilediğinin detaylarına hiç girmeyelim.
Şu yadsınamaz bir gerçek ki Avrupa’da kelebek uçsa buralarda fırtına kopuyor. Evet, yetkililer alternatifler üretmeye var güçleriyle uğraşıyor ama perşembenin geleceği çarşambadan belli olduğu için bu kış ülke genelinde, hiç mübalağasız yazıyorum, çok sert geçeceğe benziyor.
Avrupa devlerinin dışişleri, enerji ve ekonomi bakanlarının ellerinden geldikçe yumuşatarak dile getirmeye çalıştığı ekonomi ve enerji alanındaki açıklamaları ve Rusya tarafından gelen misilleme açıklamalar bu kışın bitmeyeceğinin sinyallerini bize şimdiden veriyor.
Daha geçtiğimiz gün Avrupa’nın doğal gaz tedarikçisi Rus doğal gaz şirketi Gazprom Kuzey Akım’dan doğal gaz sevkiyatının üç günlüğüne kesileceğini duyurdu, güya bakım için. Zaten gaz sevkiyatının yüzde 80’ninden fazlası durdurulmuştu daha önce. Gelen krizinin ayak seslerini bir ben duymuyorumdur herhalde. Bugün üç günlüğüne kesilen vanalar yarın Allah bilir.
Belçika Dışişleri Bakanı geçenlerde yaptığı açıklamada yaklaşmakta olan krizin altına, imzasını atar gibiydi. Ne demişti Bakan hanım, “Önümüzdeki 7-8 kış Avrupa için çok zor geçecek.!” Dikkat çekerim 7-8 kış gibi bir zaman diliminden bahsediyor.
Fransa Cumhurbaşkanı Makron ise daha önceki günlerde yaptığı açıklama ile Fransızların kanını dondurmuştu. Bir cumhurbaşkanı için böyle bir açıklama kolay olmasa gerek. Macron, “Fransa için refah ve bolluk döneminin arttık” bittiğini açık açık söylemişti.
Birinci dereceden yetkili ağızların yaptığı bu açıklamalar yaklaşmakta olan felaketin habercisi değil de nedir?
Mesela, Kremlin Sözcüsü Dmitriy Peskov, geçenlerde yaptığı açıklamada, doğal gaz sevkiyatlarının yaptırımlardan dolayı durduğunu, Avrupalı siyasilerin attıkları adımlar nedeniyle VATANDAŞLARIN ÇOK FAZLA PARA ÖDEMEK ZORUNDA KALDIĞINI söyledi. Özellikle büyük puntolarla yazdım, çünkü bu gayet net açıklamanın altında yatan gizli mesaj, Avrupalı halka ‘başınıza gelenlerin sebebi sizin başınızdakiler, daha da kötüsü gelecek’ diyerek, halkı kışkırtarak isyanlara ve ayaklanmalara teşvik etmesidir. Tarihe bakıldığında da o büyük isyanların ve ayaklanmaların sebebi bu küçük kıvılcımların birikimi olmamış mıydı? Fransa’da yemeye ekmek bulamayan halkın devrim yapması gibi…
Dünya yeni bir düzene doğru yavaş ama emin adımlarla ilerliyor!
Kış geliyor ve tüm dünyada çok çetin geçecek!

HABER YORUMLARI
  1. Henüz yorum yapılmamış.
    İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.