Değerli Okurlar
Geçen haftaki yazımızda esnafa verilecek olan hibe desteğinden bahsetmiştik. Bu haftaki yazımızda ise başvuru tarihleri ve başvuru şekliyle alakalı kısa bir bilgilendirme yapıp yazımıza devam edeğiz. Başvuru tarihlerinin 25.05.2021 – 23.06.2021 tarihleri olacağı , başvuruların e devlet üzerinden “ hibe desteği başvurusu “ alanından yapılacağı , yoğunluğu azaltmak için T.C kimlik numaralarının son hanesine göre sınıflandırma yapıldığı ve 30.05.2021 tarihinden sonra T.C kimlik numarası vb. kıstaslar aranmadan herkesin başvurabileceği Ticaret Bakanlığı tarafından açıklanmıştı. Yararlanacak olan esnaf listesini incelendiğimde gayet yerinde bir kararla çok daha fazla esnafımızın faydalanabileceği bir destek paketi oluşturulmuş. Listenin epey uzun olması nedeniyle tek tek yazma şansım olmayacak , fakat merak eden okurlarımız yararlanacak esnaflarımızın listesine ve konuyla ilgili tüm bilgilendirmeye Ticaret Bakanlığının web sayfasından ulaşabilirler. Başvuru sonrası , ödemelerin ne zaman yapılacağının bilgisi ise henüz kamuoyuyla paylaşılmadı. Zamanı geldiğinde onu da sizlerle paylaşırım inşallah.
Bildiğiniz üzere pandemi döneminde hiçte alışık olmadığımız durumları yaşamayı öğrendik maalesef. En son 7256 sayılı kanunla yapılandırılan borçların henüz 3.taksitlerinin bile vadesi gelmeden yeni bir matrah artırımı , kasa-stok affı, borç yapılandırma kanunu taslağı hazırlandı. Gerçekten de bu kanuna içinde bulunduğumuz koşullarda büyük ihtiyaç vardı. Nitekim, salgın bir hastalık olan Covid-19 nedeni ile birkaç sektörde işler iyi gitse bile büyük çoğunlukla birçok sektörde işler nerede ise durma noktasına geldi. Özellikle, yeme-içme sektörü, turizm sektörü gibi sektörlerde işyerleri sabit maliyetleri bile çıkartamadığı günler yaşadı ve yaşamaya devam ediyor. Umarız ki, ülkemizde aşılama hızlıca yapılır ve normal hayatımıza döneriz. Hem insanlarımız hem de iş yapan sektörler rahat nefes alır.
Oldukça kapsamlı bir kanun taslağından bahsetmek mümkün. Ama ben sadece kamuya olan borçların yapılandırması konusu üzerinde durmak istiyorum. Bilindiği gibi en son 7256 sayılı Kanun ile 31.08.2020 tarihinden önceki dönemlere ait olan borçlar yapılandırılmıştı. Bu kez yeni çıkacak kanun ile 30.04.2021 tarihinden önceki dönemlere ait borçlar yapılandırılacaktır. Yapılandırma ile ilgili olarak daha önce çıkan kanunlarda olduğu gibi bu kanunda da 18 taksitte ve 36 ayda ödeme imkanı getirilmektedir. Yapılandırma kapsamına; vergi borçları, SGK borçları, idari para cezaları, 6183 sayılı Kanun kapsamındaki borçlar (adli para cezaları hariç), Gümrük ile ilgili borçlar, il özel idarelerine ait borçlar, belediyelere ait borçlar, İstanbul Su ve Kanalizasyon İdaresi Genel Müdürlüğü Kuruluş ve Görevleri Hakkında Kanun kapsamındaki borçlar, Yatırım İzleme ve Koordinasyon Başkanlıklarına ait borçlar, odalara olan borçlar gibi borçlar girmektedir. Yine dava aşamasında bulunan alacaklar da kapsama girmektedir.
Başvuru Ve Ödeme ;
31/08/2021 tarihine kadar (bu tarih dahil) ilgili idareye başvuruda bulunulacaktır.
Hazine ve Maliye Bakanlığına, Ticaret Bakanlığına, il özel idarelerine, belediyelere ve YİKOB’!ara bağlı tahsil dairelerine ödenecek tutarların ilk taksitini 30/9/2021 tarihine kadar (bu tarih dahil),
Sosyal Güvenlik Kurumuna bağlı tahsil dairelerine ödenecek tutarların ise ilk taksitini 31/10/2021 tarihine kadar (bu tarih dahil), diğer taksitlerini ise bu tarihleri takip eden ikişer aylık dönemler halinde azami on sekiz eşit taksitte ödemeleri, şarttır.
Bu Kanun hükümlerine göre hesaplanan tutarlar peşin veya taksitler halinde ödenebilir.
Hesaplanan tutarların tamamının ilk taksit ödeme süresi içerisinde peşin olarak ödenmesi halinde katsayı uygulanmaz ve,
Fer’ i alacaklar yerine Yİ-ÜFE aylık değişim oranları esas alınarak hesaplanacak tutarların ( fer’ i alacaklar yerine Yİ-ÜFE aylık değişim oranlan esas alınarak hesaplanacak tutar ile birlikte hesaplanan gecikme faizi dahil) %90′ ının tahsilinden vazgeçilir.
İdari para cezalarından %25 indirim yapılır.
Yapılandırma sonucu ödenecek alacağın sadece fer’ i alacaktan ibaret olması halinde fer’i alacak yerine Yİ-ÜFE aylık değişim oranları esas alınarak hesaplanacak tutardan (bu Kanunun 7 nci maddesinin dördüncü fıkrası kapsamındaki alacaklar hariç) %50 indirim yapılır.
Hesaplanan tutarların tamamının ilk iki taksit ödeme süresi içinde ödenmesi halinde katsayı uygulanmaz ve Fer’ i alacaklar yerine Yİ-ÜFE aylık değişim oranları esas alınarak hesaplanacak tutarlar (fer’ i alacaklar yerine Yİ-ÜFE aylık değişim oranları esas alınarak hesaplanacak tutar ile birlikte hesaplanan gecikme faizi dahil) üzerinden %50 indirim yapılır.
Yapılandırılan idari para cezalarından %12,5 indirim yapılır.
Yapılandırma sonucu ödenecek alacağın sadece fer’ i alacaktan ibaret olması halinde fer’ i alacak yerine Yİ-ÜFE aylık değişim oranları esas alınarak hesaplanacak tutardan (bu Kanunun 7 nci maddesinin dördüncü fıkrası kapsamındaki alacaklar hariç) %25 indirim yapılır.
Hesaplanan tutarların taksitle ödenmek istenmesi halinde, ilgili maddelerde yer alan hükümler saklı kalmak şartıyla borçluların başvuru sırasında altı, dokuz, on iki veya on sekiz eşit taksitte ödeme seçeneklerinden birini tercih etmeleri şarttır. Tercih edilen taksit süresinden daha uzun bir sürede ödeme yapılamaz.
Hesaplanan tutarların taksitle yapılacak ödemelerinde ilgili maddelere göre belirlenen tutar;
Altı eşit taksit için (1,09),
Dokuz eşit taksit için (1,135),
On iki eşit taksit için (1,18),
On sekiz eşit taksit için (1,27) ,
katsayısı ile çarpılır ve bulunan tutar taksit sayısına bölünmek suretiyle ikişer aylık dönemler halinde ödenecek taksit tutarı hesaplanır.
Saygılarımla
KURAKLIKTAN ETKİLENEN ÇİFTÇİLERİMİZ DESTEK BEKLİYOR