Konya
°C
Yeni Meram

KORKUTAN AÇLIK VE BİR SUDAN DRAMI !!

KORKUTAN AÇLIK VE BİR SUDAN DRAMI !!-Hanefi Aytekin Yeni Meram Gazetesi

A+
A-
10.06.2019 08:23
0
4722
ABONE OL
Ekonomik saplantıların başında tarımsal üretim yetersizliği ve açlık gelmektedir Ramazan Bayramı sürecinde Dünya Televizyon ekranlarına gelen Kuzey Afrika’nın fakir ülkesi Sudandaki siyasi savrulmaların derinliğine bakıldığında üretim yetersizliği gelmektedir.Bu üretim yetersizliğinin özünde de Kültür ve medeniyetin buralara uğramadığı gözlenmektedir. Sudan %.70 i Müslüman özelliği ile bir İslam ülkesidir.Başkent Hartum yirmi milyonu aşan nüfusu ile Dünyanın sayılı başkentlerden biridir.Ne yazık ki, İslam vecibelerini yaşayıp uygulayabilselerdi, içinde bulundukları yokluk ve sefaleti yaşamamış olmaları gerekirdi.Yüce dinimiz İslam yokluk ve sefaletin yegane düşmanı Çalışmak ve üretmenin Bu bereketli topraklara rağmen, SUDAN açlıkla mücadele etmektedir hakimiyetinin hakim kılınmasını emretmektedir. Bir Ülke ki 2.Milyon Beş yüz beş bin Kilometre karelik topraklarının yarısı Nil,

          Mavi Nil,Beyaz Nil Nehirleri ile sulanmakta bu topraklara bizim Türk Atasözü ile ifade edildiği üzere KAN EKSEN CAN BİTER Türden bereketlidir.

Bizler Bayram sevincini yaşarken SUDAN da iç savaş İslam Kanı akıtıyordu ki İslam’ın merhamet tutkusu hepimizin yüreğini yaktı İslam böylesi acılara layık bir Din değildir.Ne var ki İslam’ı İslam gibi yaşamayıp onu çıkarları için kullananlar gerçek İman sahiplerini solladıkları içindir ki,Bela ve musibetlerin Faturası İslam a kesilmekte İslam inancında olanları derinden üzmektedir. SUDAN Mısır,Libya, Cad,Orta Afrika Cumhuriyeti, Zaire, Uganda, Kenya, Etiyopya,Eritre devletleri ile sınırlı olup bu devletlerin hepsinden zengin konumu ile SUDAN  Umut var eden özelliğine rağmen ne yazık ki fakir bir Afrika Ülkesi olmaktan kurtulamama talihsizliği içindedir. Hani ne derler,Bin Nasihatten bir musibet evladır.Şimdilerde Ülkemizin Üretim yetersizliğine dayanan bir ekonomik dar boğazı cümlemizi korkutmaktadır.Bu Korkunun özündeki Üretim Yetersizliği gözlerimizin içine baka,baka felaketin kapıya dayandığını yüzümüze haykırmaktadır.                      Bayram öncesiydi Köyüm Akören’in Çatören köyüne gittim Bir Çiftçi çocuğu olarak ekili olan olmayan alanlara gözüm takıldı.Gözlediğim bu alanların % 70 İ terk edilmiş topraklardı.Bu toprakların beher dönümü için bir adam öldürüldüğü gerçeğini yaşamış bir kırsalın çocuğu olduğumu anımsadım. Bu anımsamanın özü SUDAN  da çıkan iç savaşın vahametini gözler önüne seriyor ve bizin Anadolu Yarımadasındaki terk edilmiş Tarım arazilerinin ekili alanlara dönüşmesi çalışmalarını Ulusal boyutlu olarak hayata geçirmemizin gerekliliğine İnanıp devletimizin bir FİZİBİLİTE PLAN ve PROĞRAM yapması gerçeği ortadadır. Yoksa Sudandaki  gibi, varlık içindeki yokluk, sefaletinin içinde boğulmamız hiçtendir .Sudan da Dünyaca ünlü Nil Nehri boyuna yere çakacağın iki metrelik bir kazığın yuvasından Fışkıracak suya trene bakar gibi bir talihsizliğin içinde olmak ne acı.Türkiye Cumhuriyetinin kuruluş amacının özünde ‘TÜRK ÖVÜN,ÇALIŞ GÜVEN’’  vardır ki  ULU ÖNDER ATATAÜRK DEĞİL NİL NEHRİ AVANTAJLARI,  YANIP YIKILMIŞ BİR ÜLKENİN KÜLLERİNDEN YÜCE BİR DEVLET YARATI P, BU DEVLETİN SAHİPLERİ YAPTI BİZLERİ . Felaket kapıya gelmeden çözüm üretme o malum şiirimizde ‘’DUR YOLCU DURMADAN GELİP BASTIĞIN BU TOPRAK, BİR DEVRİN BATTIĞI YERDİR.    EĞİLDE KULAK VER. BU SAKİT YIĞIN BİR  VATAN KALBİNİN ATTIĞI YERDİR. BU TÜMSEK KOPARKEN, BÜYÜK ZELZELE MEHMEDİN DÜŞMANI BOĞDUĞU SELE MÜBAREK KANINI DÖKTÜĞÜ YERDİR DERMİ İDİ’’ o büyük şair. .                    Etin,Sütün,Yağın Yoğurt un yokluğunu çekerken, o Devlet malı 26 adet YEM FABKİKASINI bir gecede satarken.O gözbebeğimiz Şeker FABRİKALARINI fütursuzca elden çıkarırken, gelecek felaketleri görememek ne acı.Bu acıları dizi ,dizi bizlere yaşatanlar koltuklarında ne kadar huzurlular bunu anlamak mümkün değil. Yazımda sadece SUDAN dan bahsetmek diğer Afrika Ü ülkelerini görmemek anlamına gelmez.Ne yazık ki ‘’Al birini vur öbürüne’’ özdeyişi ile bağlayalım sözümüzü.        
HABER YORUMLARI
  1. Henüz yorum yapılmamış.
    İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.