Konya
°C
Yeni Meram

Harekette Bereket!.. (1)

Harekette Bereket!.. (1)- Seyit Karaca- Yeni Meram Gazetesi

A+
A-
25.09.2019 09:40
25.09.2019 12:55
0
7191
ABONE OL

Hayırlı haftalar. Sağlığımızı yakından ilgilendiren konularla bu hafta da devam edelim istedim. Bu hafta “sağlık için harekete” dikkat çeken birkaç etkinlik vardı. Bu etkinliklere ilişkin görüşlerimi de paylaşmak isterim. Bu konularda hem sağlık alanında yapılan çalışmalar hem de yerel yönetimlerin yaptığı çalışmalar yanı sıra, spor konusunda aktif birkaç gruptan da bahsetmek adına yazımızı iki bölümde sizlere sunmakta yarar görüyorum.

Öncelikle bulaşıcı olmayan hastalıklar kavramından bahsedeyim.

“Bulaşıcı Olmayan Hastalıklar (BOH); herhangi bir enfeksiyon etkeni ile ilişkilendirilmeyen, bulaşıcı olmayan ve çoğu kez uzun süreli olan (kimi zaman yaşam boyu sürebilen), yavaş seyirli, kronik (süreğen) bir dizi hastalığı ifade eder. Bulaşıcı Olmayan Hastalıklar kapsamına giren başlıca hastalıklar Kalp Damar Hastalıkları; kanserler, kronik solunum yolu hastalıkları (KOAH, astım vb.), obezite ve diabetes mellitus (şeker hastalığı) olarak algılanmakta ise de beyin ve ruha ait sağlık sorunları (demans, Alzheimer vb.), kronik psikiyatrik sorunlar (anksiyete, depresyon, psikozlar vb.), kronik böbrek hastalıkları, diğer sistemleri tutan kronik hastalıklar (kronik inflamasyon hastalıkları, kronik mide-barsak sistem hastalıkları, kronik hematolojik sorunlar; hatta genetik ve metabolik kökenli kronik nadir hastalıklar da bu gruba girer.

Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) istatistiklerine göre her yıl 41 milyon kişi başlıca Bulaşıcı Olmayan Hastalıklar kapsamına giren hastalıklar nedeni ile hayatını kaybetmektedir ki; bu sayı küresel olarak tüm ölümlerin %71’ine karşılık gelmektedir. Ölümleri incelediğimiz zaman da karşımıza çıkan tablo şu şekildedir:

  • Her yıl Bulaşıcı Olmayan Hastalıklar nedeniyle hayatını kaybeden 15 milyon kişi (%37) erken ölüm diyebileceğimiz 30-69 yaş grubunda yer almaktadır.  

  • Bulaşıcı Olmayan Hastalıklar nedeniyle genç ölümlerin %85’i düşük ve orta gelirli ülkelerde ortaya çıkmaktadır.

  • Kalp Damar Hastalıkları Bulaşıcı Olmayan Hastalıklar ölümleri içinde ön sırada gelmektedir (her yıl yaklaşık olarak 17,9 milyon kişi).

  • Kalp Damar Hastalıklarını sırasıyla kanserler (yılda 9 milyon kişi), solunum yolu hastalıkları (yılda 3,9 milyon kişi) ve diyabet (yılda 1,6 milyon kişi) izlemektedir.

  • Bu sayılan dört hastalık kronik Bulaşıcı Olmayan Hastalıklar kapsamındaki toplam ölümlerin %80’ini oluşturmaktadır.

  • Tütün mamulleri kullanımı, fiziksel hareketsizlik, zararlı alkol kullanımı ve en önemlisi sağlıksız (dengesiz) beslenme Bulaşıcı Olmayan Hastalıklar nedeniyle ölüm riskini arttıran en önemli etmenlerdir.

  • Kronik Bulaşıcı Olmayan Hastalıklar nedeniyle ölümlerin azaltılması için toplumda bu hastalıkların farkındalığının artırılması, tarama ve erken tanı ile birlikte modern tedavi ve palyatif bakım olanaklarının arttırılması gereklidir; bunları sağlamak için toplumun her katmanı tarafından özel çaba harcanmalıdır.” (*)

Bu haftalık burada noktalayalım. Haftaya da ülkemizde ve ilimizde durum nedir, bu konuda yapılan çalışmalar hakkında bilgi verelim.

(*) TÜSEB Türkiye Halk Sağlığı ve Kronik Hastalıklar Enstitüsü web sayfası

Haftanın Spotu…

Harekette bereket vardır!

Sağlık İçin Hareket Et!

HABER YORUMLARI
  1. Henüz yorum yapılmamış.
    İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.