Konya
°C
Yeni Meram

SICAKLIK ARTIŞI& İKLİM KRİZİ& YANGINLAR

SICAKLIK ARTIŞI& İKLİM KRİZİ& YANGINLAR- Tülin KALIN AYSAN- Yeni Meram Gazetesi

A+
A-
19.07.2023 01:21
18.07.2023 14:23
1
1591
ABONE OL

Tüm dünyada olduğu gibi Türkiye’de etkili olan yüksek sıcaklık insan ve çevre sağlığını olumsuz etkilemektedir. Dünyanın birçok yerinde meydana gelen sıcak dalgaları her yıl binlerce insanın ölümüne yol açıyor. Sıcak iklim şartlarından dolayı orman yangınları sık olarak görülmekte.
Mersin, Muğla, Hatay ve Çanakkale, illerinde orman yangınları meydana gelmiş Gökçeada ile Milas ilçesindeki yangınlar kontrol altına alınmış Mersin, Hatay ve Çanakkale’deki yangınlara müdahale halen devam etmektedir.
İklim bilimcileri ve meteoroloji uzmanları iklim krizinin şiddetinin çok yoğun olarak hissedileceğini her fırsatta açıklamaktadır. Bu açıklamaları dinlesek bireysel olarak nasıl katkıda bulunabileceğimize kafa yorsak dünyamız ve gelecek nesiller için sürdürülebilir bir gelecek sağlamış oluruz.
Ülkemizde her yıl orman yangınları ile yok olup yakılan ve canlılar için yaşam kaynağı olan oksijen üreticisi binlerce dekar ormanımız yanarak kül olmakta. Bu yangınların sebepleri nelerdir? Tarımsal üretime olan etkisi nedir insan ve çevre sağlığına olumsuz etkileri hayvanların bu sıcaklıkta hayatta kalabilme mücadelesi, kuraklık, kıtlık ve burada yazmakla bitiremeyeceğim pek çok sorunun cevabı uykularımı kaçırmakta, fakat ne yetkim nede bireysel cabam bunları önlemeye yetmiyor.
Orman yangınları toprağın fiziksel, kimyasal ve biyolojik dengesini bozmaktadır. Yangın sırasında toprağın en üst katmanında sıcaklık 50-750 C derecelere kadar çıkar. Bu sıcaklıkta organik madde yok olur. Organik madde yağış sularının emilmesi ve tutulması, erozyonun önlenmesi, toprağın havalandırılması, bitki besin elementleri ihtiyaçlarının karşılanması için önemlidir.
Yangında yok olan bitki artıkları toprağı su ve rüzgâr erozyonuna karşı korumaktadır. Yangın sonrasında koruyucu bitki örtüsü yok olduğundan toprak erozyona açık hale gelmektedir. Böylece toprağın verimliliği azalır. Hastalık, zararlı ve yabancı ot gelişimi artar.
Tarımsal üretimin ana kaynağı olan toprağımızın biyolojik, kimyasal ve fiziksel yapısının ve çevrenin korunarak, doğal denge içerisinde toprağın verimliliğinin sürdürülebilirliği için gerekli önlemleri almak, teknik elemanların, çiftçilerin eğitilmesini ve kamuoyunun yangın konusunda bilgilendirilmesini sağlamalıyız.
Eğitim-yayım çalışmalarında sivil toplum örgütlerinin katkılarıyla çevrede duyarlılık artırılmalıdır. Anız yakılmasının yasak olduğu yerleşim yerlerindeki çiftçiler, anız yakılması sonucu meydana gelebilecek ORMAN YANGINLARI konusunda, toprak ve çevreye zararları konusunda bilgilendirilmelidir. Günümüzde anız yakmak da orman yangınlarına sebep olmaktadır. Ormanlarımızın kıyısında olan buğday ve arpa tarlaları bu bakımdan büyük riskler taşımaktadır. Orman yangınlarına sebep olabilecek tüm olumsuzluklara karşı birlikte önlem almalıyız.
Peygamber Efendimiz ’in hadis-i şerifleri ağaç dikenler için ne güzel bir müjdedir.
“Bir Müslüman herhangi bir ağaç veya bitki dikerse, ondan yenilen şey kendisi için sadakadır, ondan çalınan şey kendisi için sadakadır, yabani hayvanların yediği şeyler sadakadır, kuşların yedikleri sadakadır, bir kişinin ondan alıp eksilttiği şey de kendisi için sadakadır.”

HABER YORUMLARI
  1. Henüz yorum yapılmamış.
    İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.