Selçuk Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi Aile Hekimliği Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Kamile Marakoğlu’nun yaptığı açıklamaya göre; Türkiye’de 306, Konya’da ise 10 merkezde sigara bırakma polikliniği bulunuyor. Selçuk Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi Aile Hekimliği Sigara Bırakma ve Tedavi Polikliniği aktif olarak hizmet vermeye başladığı 2010 yılından bu yana 7000 hastaya sigara bırakma ve danışma ve tedavi hizmeti verdi.
Prof. Dr. Marakoğlu; “Birimde sigara bırakma tedavi işlemleri öncesinde her bireyin sigara içme özellikleri, mevcut ve önceki hastalıkları sorgulanmakta, muayeneleri yapılmakta, bağımlılık puanları hesaplanmakta, solunum fonksiyon testleri yapılmakta, gerekli kan tetkikleri istenmekte, kişiye davranış değişikliği terapisi eşliğinde en uygun tıbbı tedavi başlanmaktadır. Sigara bırakma sürecinde; 3. gün, 15. gün, 1.ay, 3.ay, 6.ay, 1. yıl ve 2. yıl olmak üzere telefon görüşmeleri ile gerekli durumlarda yüz yüze görüşmeler ile bireyler en az iki yıl takip ve tedavi sürecine alınmaktadır.”
Sigaraya başlamada en büyük etken özenti
Selçuk Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi Aile Hekimliği Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Kamile Marakoğlu sözlerine şöyle devam etti; İlk gençlik yıllarında sigara bağımlılığını oluşturan en önemli etken sosyal çevre ve arkadaş gurubudur. Özenti ile başlayan içicilik zamanla bağımlılık olarak devam etmektedir. Bağımlılık, bir maddenin alınması sonucu oluşan zihinsel ve fiziksel etkiler nedeni ile bu maddenin sürekli ve sık bir şekilde kullanılmasıdır. Dünya Sağlık Örgütü düzenli olarak günde 1 adet sigara içen kişiyi sigara tiryakisi ve bağımlısı olarak tanımlamaktadır.
Sigara tiryakiliği en öldürücü toplumsal zehirlenme olayıdır. Her bir sigarada; vücut için zehirli, tahriş edici, kanser yapıcı ya da kanserin ortaya çıkmasını kolaylaştırıcı formaldehit, siyanür, amonyak, karbonmonoksit, naftalin, kadminyum, aseton gibi 4000’den fazla kimyasal madde bulunmaktadır. Katkı maddeleri zaten öldürücü olan bir ürünün cazibesini arttırmakta, kullanımını kolaylaştırmakta, bağımlılığını pekiştirmekte, bırakılmasını zorlaştırmaktadır.
Sigara her yaşta zararlı
Sigara kullanımı erişkinlik döneminde; başta akciğer kanseri olmak üzere dudak, dil, gırtlak, yemek borusu, mide, böbrek, lösemi gibi pek çok kansere, kalp-damar hastalıklarına, KOAH ve astıma, erken yaşlanmaya ve erken ölüme yol açabilmektedir. Cildin erken yaşlanması, mide ülseri ve gastro-özofageal reflü, katarakt, tat ve koku alma duyularında zayıflama, kemik yoğunluğunda azalma, diş kaybı, iyileşme zorluğu, şeker hastalığı, bel ve sırt ağrıları, bağışıklık sisteminde zayıflama da diğer bilinen zaralarıdır. İçilen sigaradan dolayı akciğer kanseri riski 22 kat, ağız kanseri riski 30 kat artmaktadır. Ölüme yol açan davranış ve bağımlılıklar incelendiğinde; obezite, alkol kullanımı, enfeksiyonlar, toksik ajanlar, yangınlar, trafik kazaları ve esrar, eroin gibi yasadışı madde kullanımları arasında sigara ölüme yol açan durumlar arasında ilk sırada yer almaktadır. Ergenlik döneminde sigara tüketilmesi hem erkek hem de kadında infertiliteyi (kısırlığı) artırmaktadır. Gebelik esnasında ise düşükleri tetiklemektedir. Gebelikte sigara içimi ile düşük doğum ağırlıklı bebek arasında bağlantı vardır. Gebelikte sigara içme, %20-30 düşük doğum ağırlıklı bebeğe neden olmaktadır. Bebeklik ve çocukluk döneminde ise annenin sigara içmesi ve pasif maruziyet çocuklarda bilişsel-davranış problemlere, hiperaktiviteye yol açmaktadır. Ani bebek ölümlerine, sık orta kulak ve üst solunum yolu enfeksiyonlarına, astım ve pnomöniye, yanıklar ve yanıklara bağlı ölümlere yol açmaktadır. Annenin emzirme döneminde sigara içimi süt miktarını ve içeriğini ciddi şekilde etkilemektedir. Annelerin doğum sonrası sigara içmeyi sürdürmeleri anne sütünün miktarını %30 azaltmakta, sütteki yağ miktarını, C vitaminini de azaltarak yenidoğanların daha az kilo almasına neden olmaktadır. Anne sütüne geçen nikotini alan bebekte gaz sancısı, bulantı, kusma, uyku problemi ve aşırı ağlama meydana gelmektedir.
7000 hastaya sigara bırakma tedavisi uygulandı
Selçuk Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi Aile Hekimliği Sigara Bırakma ve Tedavi Polikliniği, Sağlık Bakanlığına bağlı Türkiye’deki 306, Konya’mızda hizmet veren 10 Sigara Bırakma Polikliniklerinden biridir. Aktif olarak hizmet vermeye başladığı 2010 yılından beri 7000 hastaya sigara bırakma danışma ve tedavi hizmeti vermiş olup halen aktif bir şekilde hizmet vermeye devam etmektedir. Sigara bırakma tedavi işlemleri öncesinde her bireyin sigara içme özellikleri, mevcut ve önceki hastalıkları sorgulanmakta, muayeneleri yapılmakta, Bağımlılık Puanları hesaplanmakta, Solunum Fonksiyon testleri yapılmakta, gerekli kan tetkikleri istenmekte, kişiye Davranış değişikliği terapisi eşliğinde en uygun tıbbı tedavi başlanmaktadır. Sigara bırakma sürecinde; 3. gün, 15. gün, 1.ay, 3.ay, 6.ay, 1. yıl ve 2. yıl olmak üzere telefon görüşmeleri ile, gerekli durumlarda yüz yüze görüşmeler ile bireyler en az iki yıl takip ve tedavi sürecine alınmaktadır.
Konya’ya meteorolojik uyarı