Konya AÇIK 33°
  • Adana
  • Adıyaman
  • Afyonkarahisar
  • Ağrı
  • Amasya
  • Ankara
  • Antalya
  • Artvin
  • Aydın
  • Balıkesir
  • Bilecik
  • Bingöl
  • Bitlis
  • Bolu
  • Burdur
  • Bursa
  • Çanakkale
  • Çankırı
  • Çorum
  • Denizli
  • Diyarbakır
  • Edirne
  • Elazığ
  • Erzincan
  • Erzurum
  • Eskişehir
  • Gaziantep
  • Giresun
  • Gümüşhane
  • Hakkâri
  • Hatay
  • Isparta
  • Mersin
  • istanbul
  • izmir
  • Kars
  • Kastamonu
  • Kayseri
  • Kırklareli
  • Kırşehir
  • Kocaeli
  • Konya
  • Kütahya
  • Malatya
  • Manisa
  • Kahramanmaraş
  • Mardin
  • Muğla
  • Muş
  • Nevşehir
  • Niğde
  • Ordu
  • Rize
  • Sakarya
  • Samsun
  • Siirt
  • Sinop
  • Sivas
  • Tekirdağ
  • Tokat
  • Trabzon
  • Tunceli
  • Şanlıurfa
  • Uşak
  • Van
  • Yozgat
  • Zonguldak
  • Aksaray
  • Bayburt
  • Karaman
  • Kırıkkale
  • Batman
  • Şırnak
  • Bartın
  • Ardahan
  • Iğdır
  • Yalova
  • Karabük
  • Kilis
  • Osmaniye
  • Düzce
a
TORKU BİSKÜVİ

MasterChef jürileri Konyalılarla

Ünlü televizyon programı MasterChef’in jürileri Mehmet Yalçınkaya ve Danilo Zanna, üçüncü Konya Gastronomi Festivali kapsamında Konyalılarla bir araya geldi.

Şef Danilo Zanna, Türk mutfağına ve özellikle Konya yemeklerine hayranlığını dile getirerek, “Türk gastronomisi ve Konya mutfağını çok seviyorum. Konyaspor ile ilgili bir hikâyem var; benim nikâh şahidim Konyalı. Karadeniz’de evliyim, İstanbul’da yaşıyorum ama nikâh şahidim Konyalı olduğu için bana ‘Artık Konyasporlusun’ dedi, ben de kabul ettim.” Dedi Şef Zanno, Konya’ya mekan açacak mısınız sorusunu, “Ankara’da bir mekan açtık inşallah ilerleyen zamanlarda Konya’da bir mekan açarız” şeklinde yanıtladı. Şef Zanno genç aşçılara tavsiyede bulunarak,” direk restorantta çalışmak yerine bir pidecide, bir dönercide çalışın. Esnaf kültürüne hakim olun. Bu tip işletmelerde çalışmak her yere gidip bakmak sizi zenginleştirir” dedi.

 

 

Konya Mutfağı devrim niteliğinde

 

Şef Mehmet Yalçınkaya ise Konya mutfağının zenginliğine dikkat çekerek, ”Konya’da Mevlevî mutfağını seviyorum. Ancak unuttuğumuz bir şey var: Selçuklu mutfağı. Bununla ilgili bir film de yapıldı. Selçuklu mutfağı devrim niteliğinde; yemeklerde meyveler kullanılıyor, tuzla ya da sirkeyle başlanıyor. Konya her geldiğimizde bize yeni bir şey öğretiyor. Konya mutfağını öyle bir ayda, iki ayda, üç ayda öğrenmek mümkün değil. Kendi ülkemizdeki popüler yemekleri de seviyoruz. Mesela arabaşı çorbasını Konya’ya ait biliyordum, fakat Yozgat’ın coğrafi işaretli ürünüymüş. Yozgatlılar bana hatırlattı ama Konya’da da horozla yapılan bir versiyonu var. Konya’nın 40’a yakın coğrafi işaretli yemeği var. Konya’yı sadece etli ekmekle anmak büyük haksızlık olur. Şehre turist getirsek beş gün boyunca bin farklı yemek tattırabiliriz. Fırın kebabı ve etli ekmek çok sevilen yemekler, ama Konya mutfağı bundan çok daha fazlasını barındırıyor. Örneğin boruk peyniri bunlardan biri.” şeklinde konuştu.

 

 

“Anne yemekleri benim için çok değerli”

Şef Yalçınkaya yemek kültürünün oluşmasında annesinin yaptığı yemeklerin önemine değinerek,” Annelerimizin yaptığı özellikle pazar kahvaltıları ve aile ile yenen yemekler benim için çok önemli çok anlamlı” ifadelerini kullandı.

Ayrıca Şef Yalçınkaya, MasterChef jüri üyesi Somer Sivrioğlu’nun, Kütahya’daki çekimler nedeniyle etkinliğe katılamadığını da belirtti. Şef Yalçınkaya Danilo Zanno’ya ithafen,” İtalyan şefler menünün önünde mutlaka annelerin yemeklerinden birilerini kullanıyorlar. Bizim Türk şeflerimiz sanki rot da yapmak havalıymış gibi geliyor ama iyi bir pilav yapmakta havalıdır. İtalya’da rizotto yapmak iken bizde pilav yapmak biraz daha farklı algılanıyor. İtalya’da aşçılık okullarında gezerken, her okulda pizza ve makarna bölümü vardı. Geleneklerine sahip çıkmayan öğrenci ve şeflerimizin farklı bir mutfak kültürüne hakim olması mümkün değil. Biz bu gelenekten nasıl koptuk biliyor musunuz bakım evleri huzurevleri yüzünden koptuk bu benim için çok değerli.” ifadelerini kullandı. Şef Yalçınkaya günümüzde büyüklerin huzurevlerinde ve aileden uzak yaş yaşadığını ifade ederek,” eskiden gelinlere kızlara geleneksel lezzetleri anneler babaannelere üretildi. Ülkemizin kaybolan yemekleri yok evden gönderilen büyükler var.” ifadelerini kullandı. (ÖZEL HABER)

Kaynak: Evren ATCI

1 0 0 0 1 0
YORUMLAR

s

En az 10 karakter gerekli

Sıradaki haber:

Konya’nın bu mahallelerinde elektrik olmayacak! 7 Eylül Pazar

HIZLI YORUM YAP

1 0 0 0 1 0

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.