Karatay Belediye Başkanı Hasan Kılca gazetemize özel açıklamalarda bulundu. Başkan Kılca Mevlana civarında uygulanacak olan Kültür Vadisi Projesi ile ilgili önemli bilgiler vererek Karatay Belediyesinin mevcut projeleri hakkında da değerlendirmelerde bulundu. Başkan Kılca, “Mevlana Müzesi arkasında kentsel dönüşümle ilgili bir çalışma yürütüyoruz. Mevlana’nın arkasında ki boş alan Konya’nın en önemli yaşam alanı haline gelecek. Turizmin buluşma noktası olacak. Ali Ulvi Kurucu Caddesi ile Kışla Caddesi keşişimindi bulunan 30 bin metrekareye yakın alana Konya Müzesi yapılacak. Büyükşehir Belediyemiz ve Kültür Bakanlığı bu müzenin yapımını şuan gerçekleştiriyorlar. Proje çalışmalarını bitirmek üzereler. Yeni yapılacak müze ile Mevlana Türbesi arasında kalan 70 bin metrekare mülkiyeti bize ait olan alan. 11 bin 600 metrelikte bir alan var. Bunun 8 bin metresini kamulaştırdık. Diğer kalan 3 bin metre ile de süreç devam ediyor. Bununda kısa süre içerisinde mülkiyetini alacağız. Mevlana Çarşısı ve Altın Çarşı projesi Büyükşehir Belediyemiz tarafından yapılıyor. Burada da ihale çalışmaları yapılacak aşamaya geldi. Yıkımın da bu yıl içerisinde başlayacağını ümit ediyoruz” dedi.
“4 TANE MESLEK EDİNDİRME KURSU KAZANDIRIYORUZ”
Göreve geldikleri an öncelikle eğitim ile ilgili çalışmalara başladıklarını belirten Karatay Belediye Başkanı Hasan Kılca, sözlerine şu şekilde devam etti; “Çalışmalarımıza öncelikle eğitim ile başlamış olduk. Göreve geldiğimiz an 3 okulumuzun temelini atmıştık. Bu zamana kadar 6 yeni eğitim tesisi kazandırdık. Fevziçakmak Mahallesinde ilkokul, Hamzaoğlu Mahallesinde 24 derslikli ortaokul ve Köprübaşı Mahallesindeki 8 derslikli anaokulumu önceki dönemden devam ediyordu. Bunları da tamamladık ve teslim ettik. Şuanda 4 tane meslek edindirme kursu kazandırıyoruz. Bunlar Orhangazi Mahallesi, Saraçoğlu Mahallesi, Akabe Mahallesi ve Hacı Sadık Mahallelerimizde. Projeleri bitti 2 tanesinin ihalesini yaptık. 2 tanesi de şuan ihale aşamasında. Her yerde olduğu gibi bu çalışmalarda da vatandaşlarımızın isteklerini dikkate aldık. Çanta ve kırtasiye desteklerimizi de devam ettiriyoruz. Yeni eğitim ve öğretim yılında çanta dolusu kırtasiye malzemelerini öğrencilerimize dağıtacağız. 146 okulumuzda TUBİTAK ile işbirliğimizle Popüler Bilim Kitaplığı kazandırdık.”
“YENİ ALDIĞIMIZ İŞ MAKİNELERİNİN MALİYETİ 7 MİLYON 710 BİN TL”
Yeni olarak 34 iş makinesi aldıklarını dile getiren Başkan Kılca, altyapı çalışmalarının da son hızla devam ettiğini ifade ederek çalışmalar ile ilgili detayları şu şekilde verdi; “Geçen sene 150 bin ton asfalt serimi hedefi koymuştuk. Bunu büyük ölçüde gerçekleştirdik. Bu seneki hedefimizi 200 bine çıkardık. Kendi ekiplerimizin yeterli olmadığı bazı alanlarda ihale ile bu işi yaptırıyoruz. Ancak kendi ekiplerimizi de güçlendirdik. 34 tane yeni iş makinesi ve araç aldık. Araçların maliyeti 7 milyon 710 bin TL’ye geldi. İki caddemiz de de genişletme başlattık. Şeyh Uiema Caddesi ile Çimenlik Caddesini şuanda genişletiyoruz. Yine Karakayış Caddesinde düzenleme çalışmalarını başlattık. Burada iş merkezleri, marketler ve dükkanların önlerine park alanları oluşturuyoruz. Aynı zamanda kendi ilçemizdeki tüm kazıları takip ediyoruz. Şehre uzak olan kırsal mahallelerimizde yayla yolları, köyler arası yolları ve sorumluluğu bize ait tüm yollarda düzenlemeler yapıyoruz. Celalettin Karatay Caddesi Meram ile Karatay’ı buluşturacak. Büyükşehir Belediyesi ile birlikte yapılıyor. Burada bizde yıkım çalışmalarını yapıyoruz. Yine Şehir Hastanesi tramvay hattı projemiz var. Buda devam ediyor.”
“GELEN TURİSTLER KONYA’NIN BU GÜZELLİĞİNE HAYRAN KALACAK”
Mevlana Kültür Merkezi ile Mevlana Müzesi arasına yapılacak olan müze ve işyeri alanlarının Konya’nın çehresini değiştireceğini ve turistlerin bu güzelliğe hayran kalacağını ifade eden Başkan Kılca, “Mevlana Müzesi arkasında kentsel dönüşümle ilgili bir çalışma yürütüyoruz. Mevlana’nın arkasında ki boş alan Konya’nın en önemli yaşam alanı haline gelecek. Turizmin buluşma noktası olacak. Ali Ulvi Kurucu Caddesi ile Kışla Caddesi keşişimindi bulunan 30 bin metrekareye yakın alana Konya Müzesi yapılacak. Büyükşehir Belediyemiz ve Kültür Bakanlığı bu müzenin yapımını şuan gerçekleştiriyorlar. Proje çalışmalarını bitirmek üzereler. Yeni yapılacak müze ile Mevlana Türbesi arasında kalan 70 bin metrekare mülkiyeti bize ait olan alan. 11 bin 600 metrelikte bir alan var. Bunun 8 bin metresini kamulaştırdık. Diğer kalan 3 bin metre ile de süreç devam ediyor. Bununda kısa süre içerisinde mülkiyetini alacağız. Bu bölge turizmin buluşma noktası olacak. Mevlana’ya gelecek olan turistler Konya’nın sadece Mevlana’dan ibaret olmadığını, Konya’nın geçmişi ile birçok medeniyete ev sahipliği yaptığını da gözlemlemiş olacaklar. Burası tam anlamı ile müzeler vadisi olacak. Yaklaşık 70 bin metrekarelik bir alanda butik müzeler, sanat atölyeleri, yeme içme mekanları, Konya’mızın yemeklerinin tanıtıldığı gurme sokakları, Mevlana ile ilgili alanlar ve belki yaşayan bir tekke bulunacak. Mevlana Kültür Merkezi’nden başlayarak Alaaddin Tepesi’nin arası kültür vadisi olacak. Gelen turistler Konya’nın bu güzelliğine hayran kalacak. Mevlana Çarşısı ve Altın Çarşı projesi Büyükşehir Belediyemiz tarafından yapılıyor. Burada da ihale çalışmaları yapılacak aşamaya geldi. Yıkımın da bu yıl içerisinde başlayacağını ümit ediyoruz” diye konuştu.
“BU YIL İÇİNDE ÇEVRE DÜZENLEME İŞİNİ DE İHALE EDECEĞİZ”
Obruk hanı inşaatın da yüzde 40 seviyelerine ulaştıklarını belirten Başkan Kılca, çevre düzenlemesini de bu yıl içinde ihale edeceklerini de söyleyerek sözlerine şu şekilde devam etti; “Hanlar aslında başlı başına bir inceleme konusudur. Selçuklu döneminde insanların yürüyüş mesafesinde gidebileceği her yere han yapılmış. Obruk Hanı da bu han zincirlerinden bir tanesi. Bugüne kadar yıkılmaya yüz tutmuş. Biz bunu gelir gelmez hemen Vakıflar Bölge Müdürlüğümüz ile görüşerek 49 yıllığına kiralamamızı gerçekleştirdik. İnşaatımız devam ediyor. Yüzde 40 seviyesindeyiz. Sene sonuna kadar inşallah bitirmeyi hedefliyoruz. İnşallah bu yıl içinde çevre düzenleme işini de ihale edeceğiz. Aynı zamanda Çevre ve Şehircilik Bakanlığımız hanın hemen arkasında bulunan obruk ile ilgili çalışma yapacak ve canlandıracak. Burası zaten Sayın Cumhurbaşkanımızın imzası ile korunması gereken hassas alan olarak ilan edildi.”
“TERMAL TESİSLERİ KURBAN BAYRAMI’NA YETİŞTİRECEĞİZ”
İsmil Termal tesislerini Kurban Bayramı’na yetiştirmeyi planladıklarını vurgulayan Başkan Kılca, “Termal tesislerimizi Temmuz ayı içerisinde açmayı düşünüyoruz. Mehmet Hançerli Başkanımız döneminde başlatılmış bir projeydi. Bölgenin hem kalkınmasına, hem de turizmine katkı sağlayacak bir değer olacak. Kurban Bayramı’na burayı yetiştirmeyi hedefliyoruz. Konya’mızın bir termal alışkanlığı var. Suyunun bir çok hastalığa şifa olduğunu biliyoruz. Tesisimiz 5 yıldızlı otel ayarında. Günübirlik katılımlar da kabul edilecek. Büyük havuzlar, SPA merkezi, yürüyüş alanları ve konferans salonları da bulunuyor. Belki vatandaşlarımız ileride burada düğün bile yapabilecek” dedi.
“KARDEŞ ŞEHİR İLİŞKİLERİ KURUYORUZ”
Kültürel alanda da önemli çalışmalar gerçekleştirdiklerini belirten Başkan Kılca ifadelerine şu şekilde yer verdi; “Kültürel alanda da hizmetlerimiz sürüyor. Aşıklar Bayramı yapmıştık bu sene. Bu sene inşallah yapabilirsek yine Eylü-Ekim gibi düşünüyoruz. Konferans ve seminerlerimiz devam ediyor. Mevlevilikle ilgili âlem dönüyor eseri dünya Mevlevihanelerin minyatürlerinin yer aldığı bir eser. Ahilik ile ilgili bir kitap yayımladık. Türkiye’de ilk defa sosyal medya çizgi dizisi yayınladık. Celalettin Karatay kitabımız var. Kültür gezileri kapsamında emeklilerimize İstanbul’un tamamını gezdirdik. Kardeş şehir ilişkileri kurduk. Karatay’ın seyir defteri projesi kapsamında köylerdeki tüm çocuklarımızı Konya’ya getirerek müzeleri gezdirdik.”
“KARATAY BELEDİYESİ ELEKTRİĞE PARA ÖDEMİYOR”
Karatay Belediyesi’nin güneş enerjisi sayesinde elektrik parası ödemediğine dikkat çeken Başkan Kılca, “Çevreye ve yeşil alana önem veriyoruz. Güneş enerjisi santralimizi tamamladık. Şuanda tüm tesislerimiz elektriğini, üretmiş olduğumuz enerjiden karşılıyor. Karatay Belediyesi güneş enerjisi santrallerinden dolayı elektriğe para ödemiyor. Sıfır atık kumbara merkezleri kurduk. Şehrin birçok yerine tekstil ve ayakkabı toplama yerleri kurduk. 32 köyümüze de zirai atıkların geri kazanım noktalarını kurduk. Vatandaşlar tarlada kullandığı ilaç kutularını bu merkezlere koyacak. Pandemi sürecinde bisikletli temizlik ekiplerimizi kurduk” şeklinde konuştu.
“LAVANTA BAHÇESİNE PLATFORMLAR YAPACAĞIZ”
86 bin metrekarelik lavanta bahçesi için fotoğraf çekme platformları oluşturacaklarını ifade eden Başkan Kılca, sözlerine şu şekilde devam etti; “86 Bin metrekarelik bir alanda 100 bine yakın lavanta ekimi gerçekleştirdik. Lavantalarımız şuanda açtı. Bizim buradaki hedefimiz bir farkındalık oluşturmak. Bunun bir getirisi de olacak bize. Hem yağ elde edilecek hem de çiçekler satılacak. Buda turizmin aslında farklı bir yönü. Lale Bahçelerine geçen sene 35 bin turist geldiği söyleniyor. Lavanta bahçemize de fotoğraf sanatçılarının geleceğini düşünüyoruz. Fotoğraf çekilebilmesi için platformlarda oluşturacağız. Oradan çok güzel görseller alınabilecek.”
“KÖYLERİMİZ ŞUANDA TATLI SU İÇİYOR”
Tatlı su depolarını yaylalara kadar koyduklarına dikkat çeken Başkan Kılca, “Göreve geldiğimiz andan itibaren tüm mahallelerimizi dolaştık. Biz taşraların ihtiyaçlarını tespit ederek çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Sağlık Ocağı, düğün salonları, yayla yolları gibi yatırımlarımız oluyor. Mesela Göçü ile Sakyatan arasındaki yolu genişlettik. Taşralarda alt yapı ile ilgili ciddi çalışmalarımız sürüyor. Kanalizasyonu eksik olan yerlerimiz vardı bunları bitirdik. En büyük yatırımlarımızdan biriside su oldu. Köylerimizde sularda ciddi bozukluklar vardı. Biz mahallelerde olan su deposu sayımızı 45’ten 66’ya çıkardık. Su depolarını yaylalara kadar koyduk. Buralara günlük suların taşınması yapılıyor” ifadelerini kullandı.
“HEM UCUZ HEM DE KALİTELİ KONUT ÜRETME PEŞİNDEYİZ”
Karakulak Mahallesinde yaklaşık 600 dairelik bir projelerinin olduğunu söyleyen Başkan Kılca, “2 tane yeni toplu konut alanı ile ilgili çalışmamız tamamlanmak üzere. Yaklaşık 600 konutluk bir proje üzerinde çalışıyoruz. Burada hemşerilerimize hem ucuz hem de kaliteli konut üretme peşindeyiz. Projemiz Karakulak Mahallesinde olacak” diye konuştu.
“BORCUMUZ YOK, KENARDA BEKLEYEN PARAMIZ VAR”
Karatay Belediyesi olarak herhangi bir bankaya borçlarının olmadığını hatta kenarda bekleyen paralarının olduğunu ifade eden Başkan Kılca, “Konya’da belediyecilik kültür çok eskiden gelen bir kültüre sahiptir. Geçmişten bugüne kadar çıta hep üst tarafa doğru taşınmış. 30 yıllık süreçte bizden önceki belediye başkanlarımız hep çıtayı yükselterek gelmişler. Biz şunu söyleyebiliriz; AK Parti Belediyeciliği ile hizmet tavan yapmıştır. Daha önceden Mevlana’nın hemen arkasında ahırlar ve çardakları olan evler vardı. Şehrin kentsel dönüşümüne ciddi bir emek verilmiş. Yeni açılan caddeler, yeni yapılan parklar, kültür merkezleri, yüzme havuzları, düğün salonları gibi yani halkın doğrudan ihtiyacını karşılayacak alanlar halkın buralara göç etmesini sağlamış. Çok güçlü bir belediye yapımız var. Mali disiplin, istihdam ve yönetim olarak güçlü yapımız var. Belediyemizin herhangi bir kuruluşa, bankaya ya da esnafa bir kuruş vadesi geçmiş borcu yoktur. Kenarda bekleyen paramızda vardır. Onun için güçlü ekonomik yapıya sahip belediyeyiz” dedi.
Hüseyin MENEKŞE
Konya Şehir Hastanesinin ana giriş yolu tamamlandı
Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.