Konya ve çevresinde bir hafta içinde orta şiddetli ikinci deprem yaşanırken kamuoyunda ‘Konya depremsellik açısından riskli bir bölge haline mi geldi?’ soruları gündeme gelmeye başladı. Konya Jeoloji Mühendisleri Odası Başkanı Şükrü Arslan bölgede yaşanan depremlerle ilgili Tuz Gölü Fay Zonuna dikkat çekerek, “Son yaşadığımız deprem aktif potansiyeli yüksek Tuz Gölü Fayı’nın alt zonunda meydana gelen kırılma sonucu 5.2 büyüklüğünde bir deprem yaşadık.”dedi. Arslan, bölgenin depremsellik açısından deprem potansiyeli yaratabilecek aktif bir kuşata yer aldığının altını çizerek, “Konya’nın Kulu ilçesi, Türkiye’nin sismik açıdan orta derecede aktif bölgelerinden birinde yer alır.“ dedi. Arslan, bölgede geçtiğimiz Perşembe günü yaşanan depremin Tuz Gölü Fay zonu başta olmak üzere birçok fay zonu ile ilişkili olduğunu ifade ederek, “Bölgedeki deprem aktivitesi, Tuz Gölü Fay Zonu ve Eskişehir Fay Zonu gibi fay hatlarıyla ilişkilidir.
Son verilere göre, Kulu ve çevresinde sıkça küçük ve orta büyüklükte depremler meydana gelmektedir, ancak büyük çaplı yıkıcı depremler nadirdir.” şeklinde durumu özetledi. Arslan, bölgede yaşanan depremlerle ilgili bilgileri paylaşarak, “Bölgede 14 Mart 2025 tarihinde Kulu İlçesi’nin 23 km uzağında, saat 14.44’te 4,2 büyüklüğünde bir deprem oldu. Bölgede gerçekleşen deprem sığ bir deprem olarak kayıtlara geçerken deprem sığ bir derinlikte gerçekleşti ve bazı yerel sakinler tarafından hissedildi, ancak hasar bildirilmedi.”dedi. Arslan, bölgede geçmiş yıllarda da deprem meydana geldiğinin altını çizerek, “29 Ağustos 2023 günü Kulu İlçesi’nin 20 km güneybatısında, saat 07:58’de 4.8 büyüklüğünde bir deprem kaydedildi. 6.6 km derinlikteki bu deprem, hafif sarsıntılara neden oldu ve iki küçük artçı sarsıntı izledi.”dedi.
“TUZ GÖLÜ FAY ZONU EN BÜYÜK KITA İÇİ FAY”
Tuz Gölü Fay Zonunun Orta Anadolu’nun en önemli kıta-içi aktif fay zonlarından biri olduğunun altını çizen Arslan, “Tuz Gölü Fay Zonu’nun kuzeybatında Paşadağ ile güneydoğunda Bor ilçesi arasında uzanan yaklaşık 200-220 km uzunluğunda ve 15-25 km genişliğinde, önemli miktarda normal bileşeni olan sağ yanal atımlı bir fay zonudur. Paşadağ ile Bor arasındaki kesimi oldukça çizgisel olup 5-80 km uzunlukta birbirine koşut, yarı koşut birçok faydan oluşur. Tuz Gölü havzasının kuzeydoğu kenarını sınırlamaktadır. Tuz Gölü fay zonu segmentlerinin azami büyük ivmede de deprem üretme potansiyeli bulunmaktadır” şeklinde bölgedeki fay zonu hakkında bilgiler verdi.
Kaynak: yenimeram.com.tr (Hüseyin Avni UĞUR)
Konya’da farklı ülkelerden gelen üniversite öğrencileri kültürlerini tanıttı
Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.