Konya
°C
Yeni Meram

Kısmi seferberlik ve Putin?

Kısmi seferberlik ve Putin?- Adnan YILDIRIM- Yeni Meram Gazetesi

A+
A-
23.09.2022 08:51
23.09.2022 08:53
0
2086
ABONE OL

Sevgili okurlar, geçtiğimiz gün Rusya devlet Başkanı Vladimir Putin ülke genelinde kısmi seferberlik ilan etti. Seferberlik; ülke ve millet olarak, başta askeri güç olmak üzere devletin tüm güç ve kaynaklarının, savaşın ihtiyaçlarını karşılayacak şekilde; hazırlanması, toplanması, tertiplenmesi ve kullanılmasına ilişkin bütün faaliyetlerin uygulandığı, hak ve hürriyetlerin kanunlarla kısmen veya tamamen sınırlandırıldığı hal durumudur.
Kısmi seferberlik ise ülkenin bir ya da daha çok bölgesinde uygulanan ve tüm güç ve kaynakların kullanılmasını gerektirmeyen seferberlik olarak adlandırılabilir. Genel seferberlik de kısmi seferberliğin tam tersi olarak topyekûn seferberliğin ilan edildiği anlamına gelir.
Vladimir Putin, kısmı seferberlikle kimlerin askere alınacağını söyledi. Putin "Sadece şu an yedek statüsündeki, daha önce silahlı kuvvetlerde hizmet etmiş, belli askeri özelliklere ve deneyime sahip kişiler zorunlu askerlik kapsamında olacak" dedi.
Öz Türkçesi; Rusya’nın Ukrayna savaşında başarılı olmak için şu anki mevcut askeri kaynaklarının yetersiz olması demektir. Hal böyle olunca insanın aklına bir takım sorular gelmiyor da değil.
Soru 1. Acaba Rusya’yı çok mu büyüttük gözümüzde? Zira koskoca SSCB’nin varisi ve devamlılığı olan daha geçtiğimiz birkaç on yıla kadar dünyanın iki süper gücünden biri olarak kabul edilen Rusya koca bir balondan ibaret miydi?
Soru 2. Putin’in bu hamlesinin altında başka sorunlar silsilesi mi yatıyor? Savaş alanının büyüyeceği anlamını mı taşıyor? Çünkü, zannettiğimiz güçteki Rusya 200 küsur gündür, iki ülkenin askeri ve ekonomik şartları kıyaslandığında, bu savaşı en fazla bir ay içinde kazanırdı. Kazanamadı. Neden?
Soru 3. Rusya şu anda sadece Ukrayna ile savaşmıyor. Başta ABD ve AB olmak üzerek hemen hemen ekonomik ve askeri yönden dünyanın devlerini karşına almış durumda. Kaybedeceğini anlayan Putin bu durumu bir itibar meselesi mi yaptı?
Soru 4. Aslında Rusya-Ukrayna savaşı dünya devlerinin danışıklı dövüşü mü? Zira yeni dünya düzeni denilen bir olgunun pandemi döneminde pek oturmadığını gören karanlık güçler topyekûn ve daha sert bir şekilde bunu dünya ya kabul ettirmek için böyle bir durum mu tezgahladılar?
Kişisel kanaatim;
Ben Rusya’nın daha dünkü vilayeti Ukrayna karşısında seferberlik ilan edecek kadar güçsüz bir devlet olduğunu zannetmiyorum. Kimsenin de zannettiğini sanmıyorum.
Putin daha önce girdiği hiç bir savaşta kaybetmedi, Ukrayna savaşına da kaybedeceğini bile bile girdiğini hiç düşünmüyorum.
Rusya’nın Kırım gibi jeopolitik bir öneme sahip koca bir toprak parçasını ilhakı konusunda kınamanın ötesine geçmeyen AB ve ABD’nin ikircikli tutumları, Ukrayna’ya gaz verip AB’ye alınmaması, ülke topraklarının tarumar edilmesi, göç eden Ukrayna nüfusunun yaşlanmış AB’ye adeta bir doping olması.
Ve en kötü ihtimal en son sorumda belirttiğim gibi, yeni dünya düzenini tüm dünyaya kabul ettirmek için 3. Bir dünya savaşının provasının yapılıyor olması.
Tehlike büyüyor. Medya önünde ülkelerinin çıkarlarını savunuyormuş gibi görünen liderlerin amacı ne?

HABER YORUMLARI
  1. Henüz yorum yapılmamış.
    İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.