Ilgın TOKİ Turizm Mesleki Ve Teknik Anadolu Lisesi Okul Müdürü Uğur Keskin, gerçekleşen etkinliğin Konya Mutfağı ve Konya Kültürünün tanıtılmasındaki önemine değinerek, “Konya’nın kültürünü tanıtılmasında etkinliklerin daha büyük bir şekilde bir şenlik havası artırılmasını diliyorum. Biz Ilgın‘ın coğrafi işaretli ürünü Ilgın Haşhaşlısı, Ilgın Tahinlisinin yanı sıra kendi köylerimize has çeşitli ürünlerle katıldık” ifadelerini kullandı. Müdür Keskin, mantıdan, çiğliye kadar pek çok yöresel ürünlerin sergilediklerini dile getirerek, “Ürünlerimiz arasında Argıthanı Mantısı var. Çiğli‘nin bir yağlamasını görücüye sunduk. Ayrıca lokumumuz var. Konya Yöresine ait olmazsa olmaz bamya çorbamız var. Birçok ürün ile etkinliğe katıldık .Bu etkinliği önemsiyoruz” ifadelerini kullandı.
“TANDIR ÖZEN GEREKTİRİYOR”
Konya’nın geleneksel lezzetlerinden biri olan tandır böreğini etkinlik kapsamında Konyalılarla buluşturduklarının altını çizen tandır ve saç böreği ustası Saliha Demirel, “İyi bir tandır böreği için öncelikle hamur başta olmak üzere emek istiyor. Hamurun iyi yoğurulması gerekiyor. Bunun haricinde içinin özenle hazırlanarak bol konulması gerekiyor” dedi. Şehit Oğuzhan Aydınbelge Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi Yiyecek İçecek Hizmetleri Öğretmeni Figen Altıntop ise Konya’da tandır böreği kadar sevilen Çiğleme ile ilgili olarak Gazetemize bilgiler verdi. Altıntop, “Bugün Karapınar‘dan geliyoruz. Karapınar‘ın kültürünü yemeklerini tanıtacağız. Çiğleme kahvaltıda yenilen yumurtayla ve koyun kaymağıyla yapılan bir kahvaltı türüdür. Kuymak yine bir tür helvadır. Fakat koyun kaymağıyla yapılır. Bunun yanı sıra balkabağından yapılan baklava Karapınar‘ın balkabağı çok tatlı olur. O yüzden bu sene bunu yaptık. Kavurga ise coğrafi tescilli bir ürünümüz Karapınar‘da çerez olarak tüketilir. Ev makarnası çorbası bir nevi erişte çorbası gibidir. Koyun yoğurduyla servis edilir ve en önemli yemeklerinden bir tanesi kayısı yahnisi düğünlerin olmazsa olmazıdır. Bu yemeğin özelliği kuru kayısı ve etle yapılmasıdır. Onun dışında kişniş hoşafı yine düğünlerde yapılan çekirdeksiz küçük üzümlerle yapılan bir nevi hoşaf türüdür” şeklinde gazetemizle paylaştı.
Kaynak: yenimeram.com.tr (Ümmügülsüm DÜNDAR)
AYSAD’dan ayakkabı sektörüne ışık tutan toplantı
Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.