2021’de 1.5 milyar dolar olan ihracat 3 yılda yüzde 53 azaldı
AYSAD Yönetim Kurulu Başkanı Sait Salıcı, açılış konuşmasında ayakkabı sektörünün güncel durumuna ve Konya’nın bu dinamikteki yerine değindi. Salıcı, “Enflasyonun etkisiyle yükselen maliyetler, yüksek faiz oranlarının finansmana erişimi zorlaştırması, düşük kurun ihracatçıyı zor duruma sokması ve talep daralması gibi birden fazla faktörle mücadele ediyoruz. Zorlukların olduğu bir dönemdeyiz. Ekonomik dalgalanmalar, değişen piyasa koşulları ve küresel rekabet bizleri farklı mücadelelerin içine çekiyor. Ancak unutulmamalıdır ki her kriz, aynı zamanda bir fırsat barındırır. Geçmişte yaptığımız gibi şimdi de pes etmeyeceğiz, zorlukları aşacak, yenilikçi çözümler geliştirecek ve sektörü daha ileriye taşıyacağız” diye belirtti.
Salıcı, iş gücü ve genel gider maliyetlerindeki sürekli artışların üreticiler için önemli bir yük oluşturduğunu vurguladı. Sektörün yıllık cirosunun yaklaşık 5 milyar dolar olduğunu ve 2023 ihracatının 1.2 milyar dolar olarak gerçekleştiğini belirtti. Ayrıca, sektörde doğrudan ve yan sanayi dahil yaklaşık 400.000 kişinin istihdam edildiğini de ekledi. Salıcı, ayakkabı yan sanayinin (taban, saya, deri, aksesuar) üretiminde Çin’den sonra önemli bir merkez konumunda olduğunu ifade etti.
Sektör ile ilgili istatistiki bilgiler de veren Salıcı, üretim maliyetlerindeki artış ve rekabet kaybının altını çizdi. Çin ve Mısır kaynaklı dolaylı ithalat tehdidini de gündeme getiren Salıcı, Mısır’ın Serbest Bölge stratejisiyle Çin’den gelen yarı mamullerin Mısır’da işlenip Türkiye’ye “terbiye edilmiş deri” statüsüyle geldiğini belirtti. Bu durumun, Mısır’dan girişte %0-8, Çin’den direkt ithalatta %15-25 olan gümrük vergisi avantajından kaynaklandığını, 2023’te Mısır’dan ayakkabı ithalatının %40 arttığını ve Çin’in ucuz üretim baskısıyla Türk ayakkabısının Çin’e göre %30-40 daha pahalı olduğunu dile getirdi.
İhracatta yaşanan zorluklara da değinen Salıcı, ABD gümrük politikaları nedeniyle ek vergilerle karşılaşıldığını ve Avrupa’da enflasyon nedeniyle talep düşüşü yaşandığını, 2023’te AB’ye ihracatın %12 azaldığını belirtti. Rakamlarla ihracattaki düşüşü gözler önüne seren Salıcı, 2021’de 1.5 milyar dolar olan ihracatın, 2023’te 1.2 milyar dolara gerilediğini ve 2024 için 800 milyon dolar beklendiğini ifade etti.
Köklü bir dönüşüm için toplandıklarını belirten Salıcı, “Dünya değişti, pazarlama, üretim, teknoloji, iş gücü, müşteri beklentileri değişti. Ve biz, değişimi geride bırakıp dönüşümü benimsemek zorundayız. Eski bildiklerimizi unutmalı, yeni üretim sistemlerine geçmeliyiz. Dijitalleşme, sürdürülebilir üretim, esnek tedarik zincirleri, yenilikçi tasarımlar ve katma değerli ürünler artık bir seçenek değil, bir zorunluluk. Bugün, sektörümüz için yeni bir dönem başlatma fırsatına sahibiz. Birlikte hareket edersek sektörü yeniden şekillendirebiliriz. Artık böyle yaptık böyle gider devri bitti. Bugünden itibaren nasıl daha iyi yapabiliriz demek zorundayız. Dönüşüm cesur olanların yoludur. Bugün burada cesur adımlar atmanın tam zamanı. Hepinizi bu dönüşüm yolculuğuna davet ediyorum” dedi.
Panele Yoğun İlgi ve Saha Ziyaretleri
Toplantıda ABD Merkez Bankası eski FED Araştırma Direktörü Erkin Şahinöz bir konuşma gerçekleştirdi. AYSAD Genel Koordinatörü Mukadder Bozkaya’nın moderatörlüğünü yaptığı panelde, Konya Ayakkabı Sanayicileri Derneği Başkanı Kemal Özarpa, Konya Ticaret Odası Meclis Üyesi Ali Deresoy ve Ayakkabı Yan Sanayi Derneği Başkanı Sait Salıcı görüşlerini paylaştılar.
Konya gezisi kapsamında, AYSAD Yönetim Kurulu Başkanı Sait Salıcı ve yönetim kurulu üyeleri Tolga Denizel, Kadir Beşkardeş, Oğuz Aksu, Serkan Cevahircioğlu ile Genel Koordinatör Mukadder Bozkaya, Konya’da üretim yapan sektörün öncü kuruluşları olan Yenka Taban, Faytab, Carfier Ayakkabı ve Doreen Shoes’u ziyaret ederek incelemelerde bulundular.
Konya: Ayakkabı Sektörünün Türkiye’deki Öncü Şehirlerinden Biri
Konya, Türkiye’nin sanayi haritasında önemli bir yere sahip olmasının yanı sıra, ayakkabı sektöründe de adından sıkça söz ettiriyor. Şehir, ayakkabı üretim kapasitesiyle Türkiye’nin ilk üç kenti arasında kendine sağlam bir yer buluyor. Yıllık 80 milyon çift ayakkabı üretim kapasitesiyle dikkat çeken Konya, ayakkabı sektöründe 600’den fazla firmaya ev sahipliği yapıyor ve yaklaşık 15 bin kişiye istihdam sağlıyor.
Konya’da üretilen ayakkabılar, sadece iç piyasada değil, dünya genelinde de alıcı buluyor. İngiltere, Almanya, Romanya, Polonya gibi Avrupa ülkelerinden Orta Doğu’ya, Rusya’dan Afrika’ya kadar geniş bir coğrafyaya ihracat gerçekleştiriliyor. Kent, bu başarısını sürdürülebilir kılmak adına insan kaynağına da yatırım yapıyor. Ayakkabı sektörü, meslek liseleri, meslek yüksekokulları ve üniversitelerdeki Ayakkabı Tasarımı ve Üretimi bölümleriyle kendi uzmanlarını yetiştirmeye odaklanarak geleceğe emin adımlarla ilerliyor.
Kaynak: HABER MERKEZİ
Konya’da silah kaçakçılarına darbe: 5 gözaltı
Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.