Konya AÇIK 33°
  • Adana
  • Adıyaman
  • Afyonkarahisar
  • Ağrı
  • Amasya
  • Ankara
  • Antalya
  • Artvin
  • Aydın
  • Balıkesir
  • Bilecik
  • Bingöl
  • Bitlis
  • Bolu
  • Burdur
  • Bursa
  • Çanakkale
  • Çankırı
  • Çorum
  • Denizli
  • Diyarbakır
  • Edirne
  • Elazığ
  • Erzincan
  • Erzurum
  • Eskişehir
  • Gaziantep
  • Giresun
  • Gümüşhane
  • Hakkâri
  • Hatay
  • Isparta
  • Mersin
  • istanbul
  • izmir
  • Kars
  • Kastamonu
  • Kayseri
  • Kırklareli
  • Kırşehir
  • Kocaeli
  • Konya
  • Kütahya
  • Malatya
  • Manisa
  • Kahramanmaraş
  • Mardin
  • Muğla
  • Muş
  • Nevşehir
  • Niğde
  • Ordu
  • Rize
  • Sakarya
  • Samsun
  • Siirt
  • Sinop
  • Sivas
  • Tekirdağ
  • Tokat
  • Trabzon
  • Tunceli
  • Şanlıurfa
  • Uşak
  • Van
  • Yozgat
  • Zonguldak
  • Aksaray
  • Bayburt
  • Karaman
  • Kırıkkale
  • Batman
  • Şırnak
  • Bartın
  • Ardahan
  • Iğdır
  • Yalova
  • Karabük
  • Kilis
  • Osmaniye
  • Düzce
a
TORKU BİSKÜVİ

Doku Kültürü Laboratuvarı ile verimi arttırıyoruz

Konya basını, Torku’nun modern altyapıya sahip Doku Kültürü Laboratuvarını ziyaret ederek çalışmalar hakkında bilgi aldı.

Ziyaret kapsamında, laboratuvarın işleyişi ve üretim süreçleri hakkında açıklamalarda bulunan Doku Kültürü Laboratuvarı Müdürü Biyolog Müge Çaptuğ, tesisin Türkiye tarımı için önemli bir görev üstlendiğini vurguladı.

 

 

Tamamen steril ortamda üretim yapıyoruz

 

Biyolog Müge Çaptuğ yaptığı açıklamada, “Konya Şeker’e ait parmak patates nişasta üretim tesislerinin ihtiyacı olan tohumluk patates ihtiyacını karşılamak amacıyla kurulan Doku Kültürü Laboratuvarı, 2013 yılında faaliyete geçmiştir. 3.000 m² ve 7.000 m² olmak üzere toplam 10.000 m² iklim kontrollü cam sera, 400 m² doku kültürü laboratuvarı ve mini yumrular için özel soğuk hava deposu bulunmaktadır.” dedi.

Çaptuğ, üretim süreci hakkında da detaylı bilgi vererek , “Laboratuvarımızda tamamen steril ortamda, patatesin sürgünlerinden meristem kültürü yöntemiyle elde edilen in vitro patates bitkileri nod kültürü ile çoğaltılmakta, ardından iklim kontrollü seralara aktarılmaktadır. Seralarda yaklaşık 4 aylık gelişim sürecinin sonunda elde edilen mini yumrular, süper elit kademede, jenerasyon yaşı sıfır tohumluk olarak Konya Şeker tarafından iki yıl süreyle arazide çoğaltılmakta ve ardından çiftçilere anaç kademe tohumluk olarak verilmektedir.” ifadelerini kullandı.

 

 

Amacımız verimi ve kaliteyi arttırmak

 

Çaptuğ, laboratuvarın kuruluş amacına da değinerek, “Doku kültürünün kurulma amacı, patates tohumluğu konusunda yurtdışına olan bağımlılığı ortadan kaldırmak, hastalıklardan ari, temiz ve genç tohumluk üretimiyle verimi ve kaliteyi artırmaktır.” dedi.

 

365 gün faaliyetlerimiz devam ediyor

 

Yıllık 1 milyon adet in vitro bitki üretim kapasitesine sahip olan laboratuvarın, seralarında 3 milyon adet mini yumru üretimi gerçekleştirilebiliyor. Üretim tesisinin yılın 365 günü faaliyet gösterebilecek altyapıya sahip olduğunu belirten Çaptuğ, “Kış aylarında ısıtma sistemiyle fabrika atık enerjisini değerlendiriyoruz; böylece hem enerji verimliliği sağlanıyor hem de atık enerji üretime kazandırılıyor. Yaz aylarında ise gelişmiş soğutma sistemiyle üretim kesintisiz devam ediyor.” dedi.Son olarak Çaptuğ, yerli üretim ve sürdürülebilir tarım hedeflerine dikkat çekerek, “Yerli patates çeşidi elde etmek amacıyla yürütülen ıslah çalışmalarımız da devam etmektedir.” ifadelerini kullandı.

Kaynak: Ümmügülsüm DÜNDAR

0 0 0 0 0 0
YORUMLAR

s

En az 10 karakter gerekli

Sıradaki haber:

Konya Basını Ultra Klimalı Modern Domates Serasını gezdi

HIZLI YORUM YAP

0 0 0 0 0 0

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.