Yetersiz ve dengesiz beslenmenin okul çağındaki çocuklarda ciddi sağlık sorunlarına yol açtığını belirten Beslenme ve Diyet Uzmanı Bilge Yavuz, doğru beslenmenin altın kurallarını açıklayarak doğru beslenme için ekip çalışmasının şart olduğunu söyledi
YETERSİZ ve dengesiz beslenme okul çağındaki çocuklarda ciddi sağlık sorunlarına yol açarak başarısızlığı da beraberinde getiriyor. Okul çağındaki çocuklarda görülen başlıca beslenme sorunlarına değinen Dr. Arazi Tıp Merkezi Beslenme ve Diyet Uzmanı Bilge Yavuz, sağlık sorunlarının en başında zayıflık, şişmanlık, anemi (kansızlık) vitamin- mineral yetersizlikleri ve diş çürüklerinin geldiğinin altını çizerek obezitenin de gittikçe arttığını vurguladı.
BAŞARININ YOLU KAHVALTIDAN GEÇİYOR
Vücudun gün içerisindeki aktivitelerini devam ettirebilmesi için iyi bir kahvaltının şart olduğunu ifade eden Beslenme ve Diyet Uzmanı Bilge Yavuz sözlerini şu şekilde sürdürdü: “Özellikle büyük şehirlerde öğrenim gören çocuklarda yoğun trafik nedeniyle en az bir saatleri yollarda geçmektedir. Sevgili anne ve babalar, çocuklarınızı kahvaltı ettirmeden lütfen okula göndermeyin. Unutmayınız ki güne kahvaltıyla başlayan miniklerin okuldaki performansları, başarıları, uyumları daha iyi olmaktadır. Uzun süren açlıktan sonra güne kahvaltı ile başlanmadığı takdirde vücut kendini güçsüz, halsiz ve yorgun hisseder, baş dönmeleri, dikkat eksikliği, öğrenme ve algılamada güçlük yaşanabilmektedir. Tüm bunlar da çocuğun okuldaki başarısını, performansını olumsuz yönde etkiler.”
ÇOCUKLARDA DOĞRU BESLENMENİN ALTIN KURALLARI
Yavuz, “ Süt, yoğurt, ayran, ve peynirin çocukların güçlü kemiklere, kaslara ve dişlere sahip olmaları için 2-3 porsiyon tüketilmesi önerilmektedir. Yine tahıl grubunda yer alan ekmek, makarna, yulaf, kahvaltılık gevrek gibi besinler 6-9 porsiyon, sebzeler günde 3-4 porsiyon ve 2-3 porsiyon da meyve tüketebilirler. Peynirli tost, taze sıkılmış meyve suları, açık şekersiz çay, meyve kompostoları, süt, yeşillikler, söğüş salatalık- domates karışık, sebzeli yada peynirli omlet, tam tahıllı, tam buğday veya çavdar ekmek ile çocuklara ideal bir kahvaltı yaptırılabilir” dedi.
AİLENİN ISRARI ÇOCUĞU OLUMSUZ ETKİLİYOR
Aile bireyleriyle beraber tüketilen yemeklerin, çocuğun beslenme davranışı alışkanlığı kazanması sürecinde önemli bir etken olduğunu söyleyen Yavuz, “Aile bireylerinin çocukların seçimlerine, yemek zevklerine karşı saygılı olması ve tüketmediği bir besini ya da besin grubunu tüketmesi yönünde ısrarcı olmaması gerekiyor. Yemek sırasında yaşanan tartışma, olumsuz davranışlar çocuğun yemek seçimini, yeme davranışını olumsuz yönde etkiler. Bu yüzden yemek sırasında olumsuz davranışlardan, tartışmalardan, eleştirilerden kaçınalım” şeklinde konuştu.
DOĞRU BESLENME İÇİN EKİP ÇALIŞMASI ŞART!
Çocukların hazır gıdalara maruz kaldığını ifade eden Yavuz, gereken önlemlerin alınması gerektiğini söyledi. Özellikle doğru beslenme için ekip çalışmasının şart olduğunu ifade eden Yavuz, sağlık sorunlarının önüne geçmek adına dengeli ve yeterli beslenme konusunda başta ebeveynler olmak üzere okuldaki öğretmenlerin ve okul çalışanlarının beslenme konusunda bilgilendirilmesi ve bilinçlendirilmesi gerektiğini vurguladı.
Kader EŞİYOK
Konya’da trafik kazası: 8 yaralı
Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.