Konya’da baharat üzerine faaliyet gösteren işletmelerde Pirolizidin Alkaloidleri (PA) hakkında çalışan personele yönelik bitkilerdeki varlığı, riskleri ve insan sağlığı üzerindeki etkileri konusunda farkındalık yaratmak amacıyla eğitimler verildi.
Özellikle gıda güvenliği ve halk sağlığı açısından, PA içeren bitkilerin tanımlanması, kontaminasyon riskleri ve bu risklerin nasıl azaltılacağı gibi konulara odaklanılmış ve personelin PA’lerin potansiyel tehlikelerini anlaması ve bu konuda önlemleri nasıl alması gerektiği konusunda bilinçlendirme amaçlanmıştır.
NEDİR BU “PA”
Doğal olarak bazı bitkilerde bulunan, bitkinin kendini böcek ve otçullardan korumak için ürettiği toksik bileşiklerdir.
Baharatlar (özellikle tarhun, çöven, fesleğen, kekik gibi) ve bazı şifalı otlarda eser miktarda bulunabilir. Bu yüzden özellikle şifalı otların kontrolsüz tüketiminde riskli kabul ediliyor.
Kaynak: HABER MERKEZİ
Konya’da tarımda yeni dönem başladı: Nedir bu münavebe
1
Avrupa’nın en gelişmiş savaş uçağı Konya’ya iniş yaptı
122702 kez okundu
2
Konya’daki o markaya ait peyniri yemeyin! İfşa oldu
115644 kez okundu
3
Konya’da metrelerce kuyruk oluştu
105148 kez okundu
4
Meram Belediyesi’nden Dünya Günü’nde doğaya çifte dokunuş
101832 kez okundu
5
Bakanlık duyurdu! Konya’daki o markalar tağşiş ürün satıyormuş
98985 kez okundu
6
Necmettin Erbakan Üniversitesi’nde Hemşirelik Haftasında çifte bayram
68580 kez okundu
Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.