Konya’da baharat üzerine faaliyet gösteren işletmelerde Pirolizidin Alkaloidleri (PA) hakkında çalışan personele yönelik bitkilerdeki varlığı, riskleri ve insan sağlığı üzerindeki etkileri konusunda farkındalık yaratmak amacıyla eğitimler verildi.
Özellikle gıda güvenliği ve halk sağlığı açısından, PA içeren bitkilerin tanımlanması, kontaminasyon riskleri ve bu risklerin nasıl azaltılacağı gibi konulara odaklanılmış ve personelin PA’lerin potansiyel tehlikelerini anlaması ve bu konuda önlemleri nasıl alması gerektiği konusunda bilinçlendirme amaçlanmıştır.
NEDİR BU “PA”
Doğal olarak bazı bitkilerde bulunan, bitkinin kendini böcek ve otçullardan korumak için ürettiği toksik bileşiklerdir.
Baharatlar (özellikle tarhun, çöven, fesleğen, kekik gibi) ve bazı şifalı otlarda eser miktarda bulunabilir. Bu yüzden özellikle şifalı otların kontrolsüz tüketiminde riskli kabul ediliyor.
Kaynak: HABER MERKEZİ
Konya’da tarımda yeni dönem başladı: Nedir bu münavebe