Teknolojinin hızla gelişmesiyle beraber dijital dünya hayatımın her yanını sarmış durumda. Yeni Medya’nın günümüzde kullanılması ile birlikte hayatımız olumlu yönde etkilendiği görüşünün her zaman doğruları yansıtmadığını dile getiren Psikolog Şevval Tuncer Türk, ”Her ne kadar sosyal medya platformları, mesajlaşma uygulamaları ve dijital oyunlar insanları birbirine bağlıyor gibi görünse de, bu bağlantıların çoğu yüzeysel kalmakta ve gerçek anlamda bir sosyal bağ oluşturmamaktadır. Bu durum, giderek daha fazla kişinin dijital yalnızlık ve sosyal izolasyon yaşamasına neden oluyor.” dedi.
Sosyal medya, kullanıcılarına kalabalıklar içindeymiş gibi bir izlenim verdiğine dikkat çeken Psikolog Türk, “Sosyal medya aslında bireyleri yalnızlaştırabiliyor. Beğeniler, yorumlar ve takipçi sayıları üzerinden kurulan ilişkiler, yüz yüze iletişimin derinliğini ve sıcaklığını taşımıyor. Gerçek bağlar yerine sayısal göstergelerle kurulan bu ilişkiler, özellikle ergenlik dönemindeki bireylerde ciddi duygusal boşluklara neden olabiliyor. Gençler, kendilerini dışlanmış, yetersiz ve yalnız hissetmeye daha yatkın hale geliyor.” şeklinde ifade etti. Yeni Teknolojilerin yeni tip arkadaşlık tipleri getirdiğine dikkat çeken Türk, “Teknolojinin gelişimiyle birlikte yapay zeka tabanlı sohbet robotları ve sanal arkadaşlık uygulamaları da yaygınlaştı. Bu uygulamalar, kullanıcıya “anlaşıldığını” ve “dinlendiğini” hissettirse de, gerçek insan ilişkilerinin yerini tutmuyor. Uzmanlar, bu tür dijital çözümlerin kısa vadeli rahatlama sağlasa da, uzun vadede bireylerin gerçek sosyal etkileşim becerilerini zayıflatabileceğini belirtiyor. Özellikle arkadaş edinmekte zorlanan gençler için bu durum, sosyal fobilerin ve içe kapanıklığın derinleşmesine sebep olabiliyor”ifadelerini kullandı.
DİJİTAL YALNIZLIK ARTIK BİR HALK SAĞLIĞI SORUNU
Sosyal medya kullanımının yüzyüze iletişimi minimum düzeye indirdiğinin altını çizen Psikolog Türk, “Sosyal izolasyon ve yalnızlık sadece psikolojik değil, aynı zamanda fiziksel sağlık üzerinde de olumsuz etkiler yaratıyor. Uzun süreli yalnızlık; depresyon, anksiyete, uyku bozuklukları ve hatta kalp hastalıkları gibi birçok sağlık sorununa zemin hazırlayabiliyor. Dünya Sağlık Örgütü ve çeşitli sağlık otoriteleri, bu durumu bir halk sağlığı sorunu olarak ele almakta ve acil önlemler alınması gerekiyor” dedi.
Psikolog Türk sosyal medyanın yarattığı krizin önüne iletişim tercihlerini değiştirerek geçileceğini ifade eden Türk, “Bu krizin önüne geçebilmek için bireylerin tekrar yüz yüze iletişim kurabileceği alanların yaratılması gerekiyor. Okullarda, üniversitelerde ve mahallelerde gençleri bir araya getiren etkinliklerin düzenlenmesi, gönüllülük faaliyetlerinin teşvik edilmesi ve dijital detoks programlarının uygulanması bu bağlamda önemli adımlardır. Aynı zamanda ebeveynlerin ve eğitimcilerin gençlerle empati kurarak, onların dijital dünyada yaşadığı duygusal problemleri anlamaya çalışmaları da büyük önem taşır.” şeklinde konuştu. Psikolog Türk, hayatı değiştirirken insan ilişkilerini de değiştirdiğinin altını çizerek, “Dijitalleşme hayatı kolaylaştırırken, aynı zamanda insan ilişkilerini de dönüştürüyor. Ancak bu dönüşüm, beraberinde yeni sorunları getiriyor. Dijital yalnızlık ve sosyal izolasyon, özellikle gençler arasında derinleşen bir kriz haline gelmiş durumda. Bu sorunu çözmek için bireysel farkındalık kadar toplumsal destek ve politika düzeyinde adımlar da kaçınılmaz hale geliyor. Unutulmamalıdır ki, gerçek bağlantılar yalnızca ekrandan değil, kalpten kurulur.”ifadelerini kullandı.
Kaynak: yenimeram.com.tr (Şerife KAYA)
Motosiklet sürücülerinin kural ihlal bahaneleri pes dedirtti
Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.