Konya
°C
Yeni Meram
04.01.2024 09:48

Apartman aidatı nasıl belirlenir? Apartmanlarda yapılan aidat zammı iptal edilir mi?

Apartmanlarda ve sitelerde aidat zamları yeniden gündeme gelmeye ve araştırılmaya başlandı. Buna göre, yıllık planlamalar doğrultusunda apartmanlarda aidatlar yeniden zamlanacağı belirtiliyor. Peki yapılan aidat zammını iptal edilir mi? İşte haberin detayları...

A+
A-
04.01.2024 09:48
04.01.2024 09:52
0
2111
ABONE OL

Apartmanlarda ve sitelerde genellikle her sene Ocak ayında aidatlara zam yapılmaktadır. Bu zamlar için Kat Malikleri Genel Kurulu yetkili olmaktadır. Fakat Kat Malikleri Genel Kurulu bu zammın kararının yetkisini daha önce alınan bir başka karar ile yönetim planına işleyerek yönetimlere devredebilirler. Bu bağlamda da nihayetinde aidata hangi el ile olursa olsun yapılan zamların iptal edilip edilemeyeceği vatandaşlar arasında merak konusu oluyor.

AİDAT ZAMMI İPTALİ İÇİN İZLENECEK YOL NEDİR?


Emlakkulisi'nde yer alan habere göre, uygulanan aidat zammının iptal edilmesi için mahkeme kararı ile iptal edilmesi zorunludur. Ayrıca, kat Malikleri Genel Kurulu’na katılıp aidata zam yapılmasına dair karara muhalefet edenler bir ay içerisinde sulh hukuk mahkemesine başvurabilirler. Aynı şekilde Kat Malikleri Genel Kurulu’na katılmayan kat malikleri ise aidat zammının kendilerine tebliğ edilmesinden itibaren bir ay içerisinde sulh hukuk mahkemesine başvurarak aidat iptalini talepte bulunabilirler.

Bu konularda zorunlu arabulucu uygulamasının olduğu da düşünülürse şayet mahkemeden önce o sürecin tamamlanabilmesi de gerekebilir. Nihayetinde dava mahkemenin önüne gelecektir. Hakim iptal talebinin gerekçelerini değerlendirerek bir hüküm verecektir. Bu gerekçelerin iptali gerektirecek nitelikte olması lazımdır.

Apartmanlarda yapılan aidat zammı iptal edilir mi?

Yönetimler yıllık bütçe hazırlayarak aidat zamlarını ortaya koymaktadırlar. Mahkeme de hazırlanan bütçeyi inceleyecektir. Gereksiz veya lüks harcamalar bütçe planında varsa bu masrafları hesaplamadan çıkartılacak ve aidat zammı da iptal edilip yeniden belirlenecektir. Bu mahkeme süreci biraz uzun sürebileceği için genelde pek tercih edilmez. Fakat mahkeme sürecinin başlaması ile aidat zammı hemen iptal olmaz. Devam eden bu süreçte kat malikleri zamlı aidat ödemelerini yaparlar. Ödeme yapılmazsa aylık yüzde 5 gecikme zammı ile karşılaşılır. Öte yandan, icra yolu ile aidat tahsiline de başvuru yapılabilir ve kat malikleri zor durumda kalabilirler.

YILLIK BÜTÇE ÇIKARILMASI GEREKMEKTEDİR


Apartman aidatları kapsamında hesaplama genellikle senelik olarak belirlenmektedir. Buna göre, yönetimler bir sene içerisinde yapacakları harcamaları ayarladıktan sonra hesaplama yaparlar, Yapılacak bu masraflar apartmanın ihtiyacı olan tüm ortak giderler dikkate alınır.Kapıcı varsa kapıcı masrafı, elektrik kullanım bedeli, temizlik masrafları ve bunun gibi tüm masraflar tahmini olarak ortaya konur ve bir bütçe planı çıkarılır.

HABER YORUMLARI
  1. Henüz yorum yapılmamış.
    İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.