Konya
°C
Yeni Meram

ADI FESTİVAL OLSA DA YAŞANANLAR UHREVİ

ADI FESTİVAL OLSA DA YAŞANANLAR UHREVİ- Muhammet GÜMÜŞ- Yeni Meram Gazetesi

A+
A-
25.09.2023 00:18
25.09.2023 10:24
0
1636
ABONE OL

Birçok ülke kültürlerini, örf adetlerini veya tarihlerini anlatmak için çeşit çeşit etkinlikler festivaller veya organizasyonlar düzenler. Düzenlenen bu festivaller veya organizasyonlardan bazıları dünya üzerinde büyük bir etki bırakırken insanlar bu heyecan ve coşkuyu yerinde yaşamak için o ülkeye akın eder.
Aslında baktığınızda içi çok da dolu olmayan bu festivaller renkli görüntüler ve albenili gece hayatları ile katılımcılara ayrı bir ambiyans oluşturur. Oysa ülkemizin ve şehirlerimizin tarihine baktığınızda tarihi, kültürü ve bünyesindeki medeniyetleri ve birbirinden kıymetli değerleriyle gerek maddi gerek manevi ambiyansları yaşatacak derecededir. Hem görselliği ile hem o görselliğin oluşturduğu uhrevi etki ile izleyenleri “iyi ki görmüşüm, iyi ki katılmışım” dedirten gerçek ve etkili bir sunumdur.
İşte bunlardan biri hafta sonu şehrimizde yaşandı. Her yıl düzenlenen Şeb-i Arus etkinliğinden öte bu yıl çok farklı bir Mevlâna algısı oluştu. Çünkü bu yıl Hz. Mevlana’nın 750. Vuslat Yıl Dönümü olmasının büyük bir etkisi söz konusu. 2023 yılının Cumhurbaşkanımız tarafından “Mevlâna Yılı” ilan edilmiş olmasının da büyük bir katkısı söz konusu. Her ne kadar Ülke olarak yaşadığımız deprem nedeniyle yıl içerisinde gerekli etkinlikler çok fazla yapılamamış olsa da etkinliklerin 2024 yılı nisan sonuna kadar çeşitli programlarla kutlanacak olması gelecek yılın da Mevlâna ile bütünleşeceğini gösteriyor.
Bunun en büyük kapsamlı etkinliği ise dediğim gibi hafta sonu başlayan 20. Uluslararası Konya Mistik Müzik Festivali oldu. Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın Türkiye Kültür Yolu Festivali kapsamında Konya Büyükşehir Belediyesi’nin katkısıyla düzenlediği 20. Uluslararası Konya Mistik Müzik Festivali, “Vuslat Yürüyüşü” ve 250 semazenin Mevlâna Meydanı’nda aynı anda icra ettiği sema ayini şerifiyle start aldı.
Birbirinden farklı programlar ve etkinliklerin yaşanacağı festival nedeniyle şehrimiz dolu dolu bir haftaya yaşayacak.
Ancak cumartesi ve dün Mevlâna meydanında gerçekleşen ve 250 semazenin Mevlâna Meydanı’nda aynı anda icra ettiği sema ayini şerifi çok farklıydı. Ben hatırlamıyorum ama ilk kez bu kadar yüksek katılımlı semazenin ayinine şahitlik ediyorum. Program muhteşem bir organize ile gerçekleşti. Mevlâna türbesinin yanı başında gerçekleşen bu ayin acayip bir uhrevi hava oluşturdu. Bulunduğu mekanla mükemmel şekilde özdeşleşen ayin, Konya ve Konya dışından gelerek izleyen binlerce misafir üzerinde anlatılmaz bir etki bırakmıştır. Manevi atmosferin yoğun şekilde hissedildiği programda izleyenlerin heyecan ve mutluluğu yüzlerinden okunuyordu adete. Manevi iklimin en özel ve güzel esintilerine şahitlik eden meydandaki misafirler bu güzelliğin her yıl olmasını dilediklerini de söylemeden edemediler.
Bence de bu etkinlik sadece Kültür Yolu Festivali olarak değil her yıl Şeb-i Arus öncesi gerçekleşmesi ve marka haline gelmesi gerekiyor. Bazen kitaplarca anlatılan felsefeyi bir görsel ile daha net özetleyip hafızada kalıcı olarak tutabiliyorsunuz. İşte Mevlana meydanındaki bu ayinin icrası da bunlardan birisi oldu. Ben gerçekten bu etkinlik için emeği geçen herkese ayrı ayrı teşekkür ediyorum. Uzun yıllar üzerimizde etkisini taşıyacağımız böylesi bir uhrevi havayı bizlere sindirdikleri için.
Tabi festival sadece bu etkinlikle kalmıyor. Orta Asya’dan, Afrika’ya ve Orta Doğu’ya kadar geniş bir coğrafyanın izlerini taşıyan mistik müziğin esintileri cumartesi gününe kadar Mevlana ve Kılıçarslan meydanlarında düzenlenecek etkinliklerle devam edecek. Kuzey Afrika sufi müziğinden Kazakistan’a kadar, Bedevi musikisinden Moritanya’ya kadar mistik müziği ruhumuzda hissedeceğiz adeta. O nedenle kendinize bir günde olsa zaman ayırın ve bu etkinlikleri takip etmenizi öneririm.
Geçtiğimiz yıllarda gerçekleşen mistik müzik etkinliklerini takip etmiş birisi olarak ruhu dinginleştiren mistik esintiyi yaşamanızı öneririm. Yeri gelmişken söylemeden geçmek haksızlık olur diye düşünüyorum. Özellikle 2019 yılındaki 16. Konya Uluslararası Mistik Müzik Festivali"nin ikinci gününde, Tuva Cumhuriyeti'nden Gırtlak Müziği Ustaları Huun Huur Tu Konserinin hala ben ve o an ki izleyenlerdeki etkisini koruduğunu özellikle belirtmek isterim.
O nedenle bu haftada gerçekleşecek festivalin uzun süre unutulmayacağını düşünerek bu ve buna benzer etkinliklerin şehrimizin tanıtım ve turizmine de önemli katkı sağlayacağının altını çizerek bu etkinliğin adının festival olsa da uhrevi bir esinti bıraktığını yeniliyorum.
Kalın sağlıcakla.

HABER YORUMLARI
  1. Henüz yorum yapılmamış.
    İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.