Ziyaret kapsamında, laboratuvarın işleyişi ve üretim süreçleri hakkında açıklamalarda bulunan Doku Kültürü Laboratuvarı Müdürü Biyolog Müge Çaptuğ, tesisin Türkiye tarımı için önemli bir görev üstlendiğini vurguladı.
Tamamen steril ortamda üretim yapıyoruz
Biyolog Müge Çaptuğ yaptığı açıklamada, “Konya Şeker’e ait parmak patates nişasta üretim tesislerinin ihtiyacı olan tohumluk patates ihtiyacını karşılamak amacıyla kurulan Doku Kültürü Laboratuvarı, 2013 yılında faaliyete geçmiştir. 3.000 m² ve 7.000 m² olmak üzere toplam 10.000 m² iklim kontrollü cam sera, 400 m² doku kültürü laboratuvarı ve mini yumrular için özel soğuk hava deposu bulunmaktadır.” dedi.
Çaptuğ, üretim süreci hakkında da detaylı bilgi vererek , “Laboratuvarımızda tamamen steril ortamda, patatesin sürgünlerinden meristem kültürü yöntemiyle elde edilen in vitro patates bitkileri nod kültürü ile çoğaltılmakta, ardından iklim kontrollü seralara aktarılmaktadır. Seralarda yaklaşık 4 aylık gelişim sürecinin sonunda elde edilen mini yumrular, süper elit kademede, jenerasyon yaşı sıfır tohumluk olarak Konya Şeker tarafından iki yıl süreyle arazide çoğaltılmakta ve ardından çiftçilere anaç kademe tohumluk olarak verilmektedir.” ifadelerini kullandı.
Amacımız verimi ve kaliteyi arttırmak
Çaptuğ, laboratuvarın kuruluş amacına da değinerek, “Doku kültürünün kurulma amacı, patates tohumluğu konusunda yurtdışına olan bağımlılığı ortadan kaldırmak, hastalıklardan ari, temiz ve genç tohumluk üretimiyle verimi ve kaliteyi artırmaktır.” dedi.
365 gün faaliyetlerimiz devam ediyor
Yıllık 1 milyon adet in vitro bitki üretim kapasitesine sahip olan laboratuvarın, seralarında 3 milyon adet mini yumru üretimi gerçekleştirilebiliyor. Üretim tesisinin yılın 365 günü faaliyet gösterebilecek altyapıya sahip olduğunu belirten Çaptuğ, “Kış aylarında ısıtma sistemiyle fabrika atık enerjisini değerlendiriyoruz; böylece hem enerji verimliliği sağlanıyor hem de atık enerji üretime kazandırılıyor. Yaz aylarında ise gelişmiş soğutma sistemiyle üretim kesintisiz devam ediyor.” dedi.Son olarak Çaptuğ, yerli üretim ve sürdürülebilir tarım hedeflerine dikkat çekerek, “Yerli patates çeşidi elde etmek amacıyla yürütülen ıslah çalışmalarımız da devam etmektedir.” ifadelerini kullandı.
Kaynak: Ümmügülsüm DÜNDAR
Konya Basını Ultra Klimalı Modern Domates Serasını gezdi
İslam İktisadı Ödülleri o tarihte sahiplerini bulacak
Terör örgütü DEAŞ’ın gar saldırısının üzerinden 10 yıl geçti
Suriye yönetimi ulusal parayı modernize edecek
TOKİ, son iki ayda 6 bin 661 konut teslim etti
“Öğrencilerimize çoğu lisans programını 3 yılda tamamlama imkanı doğacak”
Gümüşün ons fiyatı 51 doları aşarak rekor kırdı
İlk sipariş TOGG’lar Avrupa yolcusu
Konya Kızılay Hastanesi Konya’mızın yükselen değeri olacak
Konya’nın bu mahallelerinde elektrik olmayacak! 10 Ekim Cuma günü
Cumhurbaşkanı Erdoğan, Irak Kürt Bölgesel Yönetimi Başkanı Barzani’yi kabul etti