YAZARLAR

Değerli okurlar;
Konya’mıza yapılmış olan değerli ve büyük yatırımları görmek bizi son derece gururlandırıyor…
Geçtiğimiz günlerde Konya’mızın markası olan Torku’nun Et-Süt Entegre tesislerini gezerek inceleme fırsatı buldum…
Gerçekten Torku, ülkemize ve şehrimize son derece devasa yatırımlar kazandırıyor. 343 bin 143 bin metrekaresi açık alan üzerinde, 85 bin 978 bin metrekaresi ise kapalı alan üzerine kurulmuş olan Torku Et-Süt Entegre tesisi son teknoloji ile et ve süt alanındaki üretimlerine devam ediyor.
Bölge çiftçisinin bitkisel üretiminin yanı sıra hayvansal üretimini de değerlendirmek üzere harekete geçen Konya Şeker, Konya’ya tek kampüs içinde dünyanın en büyük üretim kapasitesine sahip Et-Süt Entegre Tesisini kazandırdı.
Tesislerle ilgili olarak konuşma fırsatı bulduğum Panagro Anonim Şirketi Genel Müdürü Hüseyin Avcı, “Türk insanına en üst seviyede kaliteli ürünler sunmaktayız. Kesinlikle en ufak bir taviz söz konusu değildir. Kendimizin evimize götürdüğü gönül rahatlığı ile yiyebildiğimiz ürünleri vatandaşlarımıza sunuyoruz. Hem bölgemiz açısından, hem ülke tarımı açısından hem de tüketiciler açısından fabrikamız büyük bir değerdir” dedi.
Ayrıca Konya Gıda ve Tarım Üniversitesi ile “Türk Lezzetleri Projesi”ne 4 yıl önce start veren Konya Şeker, proje kapsamında yoğurt mayasında ithalata bağımlılığı önleyecek yerli yoğurt mayası üretimini başardı…
Konya Gıda ve Tarım Üniversitesindeki akademisyenler ve Torku tesislerindeki gıda mühendisleri tarafından toplanan yoğurt kültürünün, Üniversite Laboratuvarlarında analizlerinin yapılması sonrası Panagro Et ve Süt Entegre Tesisleri AR-GE laboratuvarlarında çoğaltılmasıyla başlayan çalışmalar, maya üretim tesisinin yapımıyla tamamlandı.
PANKOBİRLİK Genel Başkanı Recep Konuk “Biz Panagro Et-Süt Entegre Tesisi Yatırımına başladığımızda bir garabetle karşılaştık. Biz bir çiftçi kooperatifiyiz, on binlerce çiftçimizin istisnaları hariç hemen hepsi köyünde, evinde yoğurdunu kendi mayası ile çalarken, endüstriyel üretimde ithal mayadan başka seçenek yoktu. Belki Anadolu’da onlarca çeşit yoğurt mayası kültürü vardı ama Türkiye olarak biz bunu büyük ölçekli üretimlerde kullanılacak şekilde çoğaltacak, sürdürülebilir şekilde üretilebilecek yatırıma sahip değildik. Yani yoğurdun sütü bizden, mayası eldendi. Halbuki süt her tarafta üretiliyor, sütü üretmek marifet değil ki, onu başka bir ürüne, bir üst versiyon gıda ürününe taşıyan mayası. O marifet kimsede yokken milletimiz o marifeti binlerce yıl önce sergilemiş. Orta Asya’da Türk süvarilerinin dağlarda at koştururken ok ve kılıç dışında iki ayrılmaz donanımı daha vardı. Deri yoğurt torbası ve tahta kaşık. Bunu tarihçiler yazıyor. 1500’lü-1600’lü yılların hatıratlarında var. Avrupalı diplomatlar, seyyahlar, Türklerin başyemeğidir yoğurt diye not almışlar, gördüklerini, yaşadıklarını. Yoğurdu ayran yapıp içmemiz dikkatlerini çekmiş, başka milletten olanlar bunu içse hasta olur. Ama Türkler olmuyor diye hatıratlarında yazmışlar Türk mutfağı açısından yoğurdun önemini. Avrupalılar yoğurdu tanıdıkça, onun sağlığa faydalarına odaklanmış. Avrupalı doktorlar hastalarının tedavisinde tavsiye eder olmuş ve bizim yoğurdumuz tüm dünyaya yayılmış. Sonra, onlar yoğurdu bizden öğrendiler, yoğurdu değil ama mayasını bize satmaya başladılar. Yani, biz bizim olanı ele kaptırmıştık. Mayayı, yoğurdu üç beş asır önce tanıyanlar üretiyor ve bütün dünyaya hatta mucitlerine onlar satıyordu. Bizim ilk işimiz elbette bu garabete son vermek olmalıydı ve ilk talimatlarımızdan biri de o oldu. Yurt dışına ödediğimiz döviz bir yana asıl ayıp, asıl garabet mucidi olduğumuz, Türk milletiyle özdeşleşmiş yoğurdun mayasında dışa bağımlılıktı. Biz bu garabete son verdik” dedi.
Yerli mayadan üretilmiş Torku Doğal Yoğurtlar “Mayası Türkiye’de Üretilmiştir” kırmızı vinyetli ambalajlarla ocak ayından itibaren raflarda ki yerini de aldı.
Bir Konyalı olarak gururlanmamıza vesile olan Konya Şeker markası olan Torku’ya ve özellikle de çiftçilerimize teşekkürlerimizi sunuyoruz…

> Yeni Meram >Yazarlar > Teşekkür ederiz…
Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Yeni Meram'a aittir. Kaynak gösterilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı özel izin alınmadan kullanılamaz.
Ancak alıntılanan köşe yazısı/haberin bir bölümü, alıntılanan habere aktif link verilerek kullanılabilir. Ayrıntılar için lütfen tıklayın.

ÖNEMLİ NOT: Bu sayfalarda yayınlanan okur yorumları okuyucuların kendilerine ait görüşlerdir. Yazılan yorumlardan YENİ MERAM veya yenimeram.com.tr hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.