Konya
°C
Yeni Meram

Konya da değişim yaşadı…

Konya da değişim yaşadı…- Muhammet GÜMÜŞ- Yeni Meram Gazetesi

A+
A-
01.04.2024 00:22
01.04.2024 00:46
0
2058
ABONE OL

Türkiye 5 yıllık yerel yöneticilerini belirlemek için dün sandık başına gitti. Oylar kullanıldı belediye başkanı, belediye meclis üyeleri ve muhtarlar seçildi. Sonuçlar, vatanımıza ve milletimize hayırlı olsun.
Seçime yoğun bir katılım oldu, 1 milyon 649 bin 557 seçmenin bulunduğu şehrimizde de seçime yoğun ilgi vardı ve kesin olmayan sonuçlara göre de Konya Büyükşehir Belediye Başkanlığı seçiminde, AK Parti adayı ve mevcut belediye başkanı Uğur İbrahim Altay oyların büyük bölümünü alarak yeniden başkan seçildi. Merkez ilçelerde de değişim yaşanmazken Konya ilçelerinde değişimler yaşandı. Oy oranları ile ilgili değerlendirme genel anlamda netleşmediği için ifadeden uzak olsa da 2019’la kıyaslandığında AK Parti açısından ciddi bir kaybın olduğu kesin olarak görülebiliyor.
Geçen hafta yazdığım “Soykırım-Terör ve Seçim” yazımda ifade ettiğim ilçelerde yaşanan değişim şahsen benim için sürpriz olmadı. Geçen haftaki yazımda belirttiğim şu bölümü hatırlayacak olursak, “Sahadan gelen okumalara göre Seydişehir, Akşehir ve Ereğli gibi ilçeler ile daha küçük birkaç ilçede beklentilerin aksine sonuçların çıkacağı gibi söylemler heyecanı daha çok arttırıyor. Dolayısıyla bu bölgelerde adayların saha mücadelesini de bir o kadar yoğunlaştırıyor” bugün özellikle bu ilçelere baktığımızda kesin olmayan sonuçlara göre CHP'nin bu ilçeleri kazanmış olduğunu görüyoruz. Seydişehir, Akşehir, Ereğli’nin yanı sıra Cihanbeyli, Çumra, Karapınar, Tuzlukcu, Hadim, Hüyük, Bozkır, Emirgazi ve Halkapınar’da da ciddi yarış sonunda kesin olmayan sonuçlara göre başkanlıkların el değiştirdiğini görüyoruz. Özellikle dağılıma baktığımızda da Cumhuriyet Halk Partisi ve Yeniden Refah Partisi'nin çıkışı ile Büyük Birlik Partisi'nin çıkışı belki de siyasi otoritenin beklemediği sonuçlardan oldu diyebilirim. Hatta bu değişimler sosyal medyada Türkiye gündemine oturacak seviyede dikkat çeken boyutta.

Bu sonuçlar tabii ki kesin olmasa da harita rengini değiştirmeye yetiyor. Bunu bir de Türkiye geneline yansıttığımızda 2019 seçimlerinden çok daha büyük bir renk değişimini görebiliyoruz.
Bu değişimin birçok nedeni mutlaka vardır, kimisine göre emekliler, kimisine göre küskünler kimisine göre yapılan yanlış ve doğrular. Ancak ortada bir gerçek var ki anketler şunlar bunlar hepsi hikâyeden öte geçmez. Asıl gerçek sandığın ta kendisi ve sonuçların açıklanmasıdır.
Şimdi mutlaka her parti kendince doğrularını yanlışlarını masaya yatıracaktır. Nerede, kiminle, nasıl hatalar veya doğrular yaptıklarını enine boyuna tartışacaktır. Şimdi artık yeni bir süreç başlıyor ve şehirler bölgeler kendi seçimlerinin getirilerini götürülerini bizzat yaşayacaktır.
Özellikle önümüzdeki 1 hafta; çıkan sonuçlar, yaşanan değişimler ve partilerdeki değerlendirmelerle geçecektir. Siyaset sahnesinden silinenler, siyaset sahnesinde ben de varım diyenler mutlaka kendini gösterecektir ama bu sonuçlar özellikle muhalefet partilerinin erken seçim söylemi için yeterli olacaktır.
Dedim ya özellikle büyükşehirler anlamında "İstanbul boyutu" en çok konuşulan kısım olacaktır. Çünkü kentsel dönüşüm gibi çok ciddi bir sınavın verileceği İstanbul’da vatandaşlar mevcut Başkan Ekrem İmamoğlu’na verdikleri 5 yıllık vize ile bir anlamda geleceklerini de teslim etmiş oldular.
Yine bunun yanı sıra deprem bölgelerindeki beklentilerin aksine durum da ayrı bir değerlendirme konusu olacaktır. Özellikle genel seçimlerde o bölgelerde AK Parti'ye çıkan oylar sonrasında o bölgenin seçmenine söylenen ahlaksız söylemler, şimdi söyleyenlerin yüzünü kızartmış mıdır acaba?
Sonuçta o gün olduğu gibi bugün de her vatandaş kendi hür iradesi ile seçimini yapmış oyunu kullanmış yöneticisini belirlemiştir. Sandıktan çıkan sonuca o gün nasıl saygı duyuluyorsa bugünde saygı duyulmalıdır. O gün ahlaksız sözler söyleyenlerin bugün takdir etmeleri, saygı değil hakaret olacaktır.
Ben yapılan seçimin çıkan sonucun ülkemize milletimize ve şehirlerimize hayırlı olmasını diliyorum. Konya’mız için de büyükşehirden merkez ilçelere ve tüm ilçelerimize başarı temennisinde bulunarak hayırlar getirmesini arzu ediyorum.
Kalın sağlıcakla.

HABER YORUMLARI
  1. Henüz yorum yapılmamış.
    İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.