Konya
°C
Yeni Meram
30.07.2023 11:22

Eyyam-ı Bahur sıcakları geliyor! Meteoroloji uzmanları tarih verdi! Şehirlerde hava durumu: Konya, İstanbul, Ankara, İzmir...

Dünya, tarihin en sıcak dönemlerinden birini yaşıyor. Türkiye'yi de etkileyen sıcak hava dalgası nedeniyle yurdun belli kesimlerinde sıcaklıklar 46 dereceye kadar çıktı. "El Nino" ateşi dünyayı kavururken, uzmanlardan yeni uyarılar geldi. Önümüzdeki hafta Eyyam-ı Bahur sıcaklıklarının yurt genelinde etkisini göstermesi bekleniyor. Sıcaklıklar kaç derece artacak? Konya, İstanbul, Ankara, İzmir ve diğer illerde bugün hava durumu...

A+
A-
30.07.2023 11:22
30.07.2023 11:28
0
2898
ABONE OL

"El Nino" sıcak hava dalgasının etkisiyle bu yıl dünya genelinde sıcaklık rekorları kırıldı. Türkiye'de bazı illerde sıcaklıklar 46 dereceye kadar ulaşırken, Avrupa'da birçok kentte yüksek sıcaklık nedeniyle "kırmızı alarm" verildi.


Türkiye'de de son günlerde Balkanlardan gelen soğuk hava dalgası ile bir nebze de olsa sıcaklıklar düşse de, önümüzdeki haftadan itibaren Eyyam-ı Bahur sıcaklıklarının yurda giriş yapacağı kaydediliyor.


"Eyyam-ı bahur sıcakları" olarak adlandırılan bu hava dalgası, özellikle İstanbul gibi sahil şeridinde yer alan şehirlerde, sıcaktan ziyade yüksek nemle birlikte bunaltıcı bir hava yaratacak.


Türkiye'nin genellikle sıcak ve kurak yaz mevsimlerinde, Eyyam-ı Bahur etkileri daha da belirginleşiyor.


Sıcaklık değerlerinin mevsim normallerinin üzerine çıkacağı tahmin edilen bu dönemde, vatandaşların güneşin zararlı etkilerinden korunmaları ve sıcak çarpması gibi olumsuzluklara karşı dikkatli olmaları önem arz ediyor.


Meteoroloji Genel Müdürlüğü yetkilileri, halkın bu dönemde aşırı sıcak hava nedeniyle gerekli önlemleri almalarını ve güneşin en dik olduğu saatlerde dışarıda uzun süre kalmaktan kaçınmalarını öneriyor.


El Nino, 2024'te sıcaklıkları daha da artıracak


Rekorlara rağmen bu yıl küresel sıcaklık artışının 1850-1900 dönemine göre 1,5 dereceyi "muhtemelen" aşmayacağı, El Nino'nun sıcaklıklara etkisinin zamanla yansımasından dolayı El Nino'nun, 2024'te sıcaklıkları 2023'tekinden daha fazla artıracağı öngörüldü.

Küresel ortalama sıcaklıklar, günlük bazda ilk olarak 3 Temmuz'da rekor kırmasının ardından temmuzun ilk haftasının "kayıtlardaki en sıcak hafta" olarak olduğu açıklanmıştı.


Önümüzdeki hafta sıcaklıklar 4-6 derece artacak

Hava sıcaklıklarının önümüzdeki hafta artması bekleniyor. Meteoroloji'nin hava tahminine göre de önümüzdeki hafta sıcaklıklar 4-6 derece artacak.

NTV Meteoroloji Editörü Dilek Çalışkan da, Ağustos ayının ilk haftasında yeniden sıcak hava dalgasının beklendiğini ifade etti.

İstanbul, Ankara, İzmir ve diğer illerde pazar günü hava nasıl olacak?


İstanbul'da poyraz serinlik veriyor ama pazar hava daha nemli olacak. Sıcaklık 29 derece. Ankara güneşli 31, Bursa 33 derece. İzmir'de rüzgar kuvvetli esiyor, sıcaklık 36 derece. Antalya'da nemin artması sıcaklığı yine 38 derecelerde hissettiriyor.

Marmara'da sıcaklık ortalama 30-31 derecelerde Edirne ise 33 derece. Sert esen poyraz serinlik sağlarken, nem biraz artacak. Pazartesi de hava koşulları değişmeyecek.

KONYA'DA SICAKLIK 35- 40 DERECE ARASINDA OLACAK

Konya'da sıcaklığın 35-40 derece arasında olması beklenirken Basra atağı nedeniyle sıcaklığa nemin de eşlik etmesi bekleniyor. Ağustosun ilk iki haftası Konya'da bunaltıcı sıcaklar etkili olacak.

HABER YORUMLARI
  1. Henüz yorum yapılmamış.
    İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.