■ Adalet olunca yiğitliğe lüzum kalmaz. (Anonim)
***
Dersimiz Yüce Divan…
Sözü fazla uzatmadan sonra söyleyeceğimizi önceden dile getirilim;
Dört Sayın Eski Bakan, kamuoyu önüne çıkıp şöyle deselerdi;
“Yasa dışı bir şey yapmadık. Kendimize güveniyoruz. Bu nedenle Yüce Divan’da yargılanmak ve aklanmak istiyoruz!”
Böyle deseler, Yüce Divan’a hür iradeleriyle gidip aklansalardı, konu kapanacaktı. Kuşkular
dağılacak, Kamu Vicdanı rahatlayacaktı. Öyle olmadı, iş tahkikat komisyonu ve TBMM’ne bırakılınca, gerçek ve dedikodu tartışmaları daha sür-git devam edip gidecek. Öyle ki, belki babadan oğullara dek uzanacak. Şu anda konu kapanmış değil, masumiyet karinesinin geçerliliğini koruduğunu da not düşelim.
***
Yüce Divan’da 1964 ile 2006 yılları arasında 17 kişi yargılandı. Sanıklardan 9’u beraat etti, diğerleri ise çeşitli cezalara çarptırıldı.
■ Buna göre, 1961 Anayasasından sonra Yüce Divan’da yargılanan ilk kişi, 1964 yılında eski Ticaret Bakanı Mehmet Baydur oldu. ”Arpa davası” olarak bilinen davada, Baydur, 52 bin 500 ton beyaz arpanın bir İngiliz firmasına satışına ilişkin iddialarla ilgili yargılandı, hakkında beraat kararı verildi.
■ 1981’de ”Rüşvet” ve ”görevi savsaklamak” iddialarıyla suçlanan eski Sosyal Güvenlik Bakanı Hilmi İşgüzar, 5 yıl ağır hapis, 4 yıl 8 ay hapis, 5 milyon 251 bin 600 lira ağır para cezası ve memuriyetten temelli yoksun kılınması cezasına çarptırıldı.
■ Aynı yıl eski Gümrük ve Tekel Bakanı Tuncay Mataracı, ”rüşvet” ve ”görevi kötüye kullanmak” iddialarıyla Yüce Divan’a sevk edildi; 36 sene ağır hapis, 787 milyon 386 bin 160 lira ağır para cezası, memuriyetten temelli yoksun kılınmasına karar verildi.
■ 1982 yılında dönemin Bayındırlık Bakanı Şerafettin Elçi, ”rüşvet” ve ”görevi kötüye kullanmak” iddiasıyla yargılandı. Yüce Divan, Elçi hakkında 2 yıl 4 ay hapis, 4 bin 666 lira ağır para cezası, 14 ay süre ile memuriyetten yoksun kılınması ve ehliyetinin 2 yıl 4 ay süre ile geri alınmasına karar verdi.
■ Eski Bayındırlık Bakanlarından Selahattin Kılıç ise 1982 yılında, ”rüşvet” ve ”görevi kötüye kullanmak” iddiasıyla Yüce Divanda yargılandığı davadan beraat etti.
■ 1985 yılında, eski Devlet Bakanı İsmail Özdağlar, ”rüşvet aldığı” iddiasıyla yargılandı; 2 yıl hapis, 30 bin lira ağır para cezası, 2 yıl memuriyetten yoksun kılınma cezasına çarptırıldı. Yargılama gideri 281 bin 410 liranın da alınmasına karar verildi.
■ 1993’de Bayındırlık ve İskân Bakanları İsmail Safa Giray ve Cengiz Altınkaya ile eski Karayolları Genel Müdürü Coşkunoğlu, ”görevi kötüye kullandıkları” iddiasıyla yargılandı. Her üç sanık da beraat etti.
■ Eski Başbakanlardan Mesut Yılmaz, Devlet Bakanı Güneş Taner ve Bayındırlık ve İskan Bakanı Yaşar Topçu, 2004 yılında, ”ihaleye fesat karıştırmak” tan yargılandı. Sanıklar hakkında davanın kesin hükme bağlanmasının ertelenmesine karar verildi.
■ 2004 yılında Enerji ve Tabii Kaynaklar eski bakanları Cumhur Ersümer ile Zeki Çakan, ”ihaleye fesat karıştırma” ve ”görevi kötüye kullanma” iddialarıyla yargılandılar. Ersümer hakkında davanın kesin hükme bağlanmasının ertelenmesi Çakan hakkında ise beraat kararı verildi.
■ Aynı yıl içinde eski Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Hüsamettin Özkan ile eski Devlet Bakanı Recep Önal, ”görevi kötüye kullanmak” iddiasıyla yargılandılar, her ikisi de beraat ettiler.
■ Yüce Divanda son olarak eski Bayındırlık ve İskân Bakanı Koray Aydın, ”ihaleye fesat karıştırma” ve ”görevi kötüye kullanma” dan yargılandı. Hakkında beraat kararı verildi.
Yüce Divan Tartışması