2020 yılında Kültür ve Turizm Bakanlığı kontrolünde, Bilim Kurulu tarafından yapılan değerlendirmeler sonucunda Yeşil Kubbe’deki çinilerin geleneksel tarzda imal ettirilerek yenilenmesine karar verilmiş ve yenilenmişti. 1,5 yıl süren restorasyon çalışmaları sonrasında turkuaz rengindeki çiniler kubbeye yerleştirilmiş ancak, yenilenen çinilerden bazıları dökülmüştü. Büyük eleştirilere neden olan bu durum üzerine İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü yetkilileri, henüz restorasyon sürecinin tamamlanmadığını, yerleştirilen çinilerin tepkimelerinin gözlemlendiği bir süreç içerisinde olunduğunu ifade etmiş düşen çiniler için, yeniden iskele kurulmuştu. Geçen yıldan bu yana iskelenin bulunduğu ve kapalı olan kubbede artık iskele sökümü başladı. Mevlâna müzesi ziyaretçilerinin anı resimlerinden yoksun olan Kubbe-i Hadra’daki bu gelişme ziyaretçileri sevindirdi.
Daha önce Mevlana Müzesi’nin Kubbe-i Hadra’sını saran çiniler, Osmanlılar döneminde 1698, 1798, 1816, 1835, 1912 yıllarında, Cumhuriyet döneminde de 1949 ve 1964 olmak üzere toplam 7 defa değiştirildi.
ŞERİFE KAYA
Konya Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Özdemir’in acı günü
Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.