Konya
°C
Yeni Meram
05.10.2023 13:48

Yeni konut kredisi kampanyası geliyor! 'Faiz oranı ne olacak' sorusuna cevap!

Geçtiğimiz günlerde dar ve orta gelirliye yeni konut kampanyası yapılacağı açıklanmıştı. Peki kampanya ne zaman duyurulacak, faiz oranı ne olacak? İşte detaylar...

A+
A-
05.10.2023 13:48
05.10.2023 13:53
1
2689
ABONE OL

Dar gelirliye konut kredisi kampanyası geliyor. Uygun fiyatlı üretilecek konutlara kamu bankaları düşük faizli destek sağlayacak. . Peki kampanya ne zaman duyurulacak, faiz oranı ne olacak? İşte detaylar...


Konuyla ilgili milliyet.com.tr'ye açıklamalarda bulunan Gayrimenkul Uzmanı Mustafa Hakan Özelmacıklı şu ifadeleri kullandı: “Bu durum Meclis ile alakalı bir durum değil, ilgili düzenlemenin ağustos aylarında aslında Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz’dan dar ve orta gelirlilere yönelik kredi koşullarının kolaylaştırılacağı ve ev sahibi olmanın kolaylaştırılacağı şeklinde ifade edilmişti.

‘KREDİ FAİZLERİ YÜZDE 3’Ü GEÇTİ’

Bir yandan da mali disiplin çerçevesinde ağustos ayında ikinci eve yönelik bazı kredi sınırlamaları getirilmiş, BDDK’nın buna ilişkin kararları düzenlemede yer almıştı. Önemli beklentilerden biri piyasada ilk defa ev almak isteyen kişilerin konut finansmanına erişimi, konut satışlarında ocak-ağustos döneminde yüzde 15 gerileme var. Bunun en önemli nedenlerinden bir tanesi de hiç şüphesiz finansmana erişimde yaşanan problem. Mevcutta özel bankalarda konut kredilerinden aylık yüzde 3 seviyesini geçmesiyle birlikte konut kredilerinin de ödenebilir seviyesinin çok uzağına çıkıldı.

Bir yandan da ülkemizde gün geçtikçe konut sahipliği oranında çeşitli düşüşler de görüyoruz. Bunu artırmanın en önemli unsurlarından biri şüphesiz ki birinci el dışında ikinci elde de bu konutlara yönelik kredi kampanyalarının sürdürülebilir bir mortgage modeli ile verilmesi olmalıdır.

KAMAPANYADA FAİZ ORANI NE OLACAK?

Sektör açısından faizlerdeki beklentinin 1.20 ile 1.50 aralığında vadenin de 180 aya yakın vadeler çerçevesinde değerlendirildiğini söyleyebiliriz. Özellikle enflasyon çerçevesinde alınan tedbirler, enflasyona yöneli


k mali disiplindeki kredi hacimlerindeki yavaşlatmalar, bu kampanyaya ilişkin beklentilerde hızlı bir süreç alamayacağımızı gösteriyor.


DÜZENLEME NE ZAMAN HAYATA GEÇECEK?

Belki de bu düzenlemeler 2024’ün ilk çeyreğine kalabilir. Her ne kadar vatandaşlar açısından konuta erişim kolaylaştırması önemli olsa da özellikle faiz artışlarının yaşandığı ve mevduat sahipleri açısından yüksek oranlarda var olan faizler düşük oranlarda konut kredisi vermenin önündeki en büyük engel diyebiliriz.

KAMPANYADA DUYURULACAK OLAN DÜŞÜK FAİZ ORANI PİYASADA FİYATLARI YÜKSELTİR Mİ?

Kampanya sonrasında fiyatların hızlı bir şekilde artacağını değerlendirmiyorum. Gayrimenkuldeki konut tarafından belli bir süredir konut fiyatları gerileme seyrini devam ettiriyor. Yüzde 20’ye yakın gayrimenkul fiyatları gerek fiyat gerilemesi nedeniyle gerekse de aylık bazda enflasyon düşüşleri nedeniyle düşmeye devam ediyor. Mevcut kredi kampanyası sınırlı bir tüketici grubu için olacağından yani evi olmayan, belli süredir o şehirde yaşayan, krediyi ödeme gücü olan belli bir kesime yönelik olacağı için fiyatların ben çok hızlı bir şekilde yükseliş göstereceğini düşünmüyorum. Düzenlemenin çok yakın bir dönemde değil de 2024’ün ilk çeyreğine sarkabileceğini değerlendirmekte fayda var. Şu an için faiz geliri mevduatlar içinde avantajlı gibi görünse de şu unutulmamalıdır ki artan inşaat maliyetleri önümüzdeki dönemde de gayrimenkulü daha yüksek bir değere taşıyacaktır.

HABER YORUMLARI
  1. Vedat Üneşi
    2023-10-05 14:38:49
    Bugünlerde En düşük ev fiyatlarının bile 1000000 TL birmilyon TL den başladığı günümüzde ev alabilmek orta ve dar gelirli vatandaşlar için artık hayal olma derecesine kadar geldi ev sahibi olabilmek için dar gelirli vatandaşların hanesinde en az iki yada üçkişi çalışmak zorunda kalıyor vatandaş çocuğunumu okursun yoksa pazardan akla hayale gelmeyen fiyatlarla evinimi geçirdiğin yoksa 10 şeneliğine aldığı