Konya
°C
Yeni Meram
14.06.2021 13:54

Yem fiyatlarına gelen zamlar üreticiyi zora soktu! Bakan açıkladı: Fiyatlara müdahale geliyor

Bakan Pakdemirli, yetiştiricileri yüksek yem maliyetleri altında ezdirmeyeceklerini belirterek, "Yem sektöründeki tüm kullanıcıların ihtiyacını uygun fiyatla karşılamak üzere güçlü bir şekilde piyasalara müdahale edeceğiz." ifadesini kullandı. Daha önce un fiyatının yükselmesini önlemek için sanayicilere ucuz buğday temin eden Toprak Mahsulleri Ofisi bu kez benzer bir uygulamayı yem için yapacak. TMO, öncelikle stoklarındaki arpa ve mısırı tonu 1950 liradan yetiştiricilere ve yem sanayicilerine vererek fiyatın düşmesini sağlamayı hedefliyor. Stoklardaki ürün yetmezse arpa ve mısır ithalatı yapılacak.

A+
A-
14.06.2021 13:54
14.06.2021 14:28
0
2660
ABONE OL

Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli, yazılı açıklamasında, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından Toprak Mahsulleri Ofisi (TMO) alım fiyatlarının 17 Mayıs'ta açıklandığını hatırlattı.

Ekmeklik buğdayın tonunun yüzde 36 artışla 2 bin 250 lira, makarnalık buğdayın tonunun yüzde 36 artışla 2 bin 450 lira ve arpanın tonunun yüzde 37 artışla 1750 lira olarak belirlendiğini anımsatan Pakdemirli, "Açıklanan bu fiyatlar üreticilerimiz tarafından memnuniyetle karşılandı. Ancak kuraklık nedeniyle oluşan rekolte kaybı ve dış piyasalar bahane edilerek borsalarda düşük tonajlardaki işlemlerde yüksek fiyatların oluştuğunu gözlemledik. Özellikle iki önemli yem ham maddesi olan arpa ve mısırda yaşanan fiyat artışları ve spekülatif amaçlı stoklama faaliyetleri tüketicilerimizin yanı sıra besici ve yetiştiricilerimizi de olumsuz etkileyecek aşamaya geldi." değerlendirmesinde bulundu.

Söz konusu olumsuz etkiyi bertaraf etmek, hububat ve yem piyasalarının düzenlenmesi için bugüne kadar alınan tedbirlere değinen Pakdemirli, TMO tarafından 2020/21 sezonunda besici ve yetiştiriciler başta olmak üzere yem piyasalarına yönelik uygun fiyatlı yaklaşık 1,8 milyon ton arpa ve mısır satışı yapıldığının altını çizdi.

Pakdemirli, 2021/22 sezonunda ise alım fiyatlarının ilan edilmesinden sonra sektörün önünü görebilmesi amacıyla buğday ve arpa satış fiyatlarını belirlediklerine işaret ederek, "Ekmeklik buğdayın tonunu 2 bin 450 lira, makarnalık buğdayın tonunu 2 bin 650 lira ve arpanın tonunu 1950 lira olarak açıkladık. Ayrıca ekmeklik buğday talebi üzerindeki baskının azaltılması amacıyla ekmeklik buğdaydan elde edilen makarna kati ihracatlarını da kayda bağlayarak durdurduk." ifadelerini kullandı.

Yem piyasalarının regülasyonu için alınacak ilave önlemlere dikkati çeken Pakdemirli, TMO'nun son olarak mayıs ve haziranda yaklaşık 450 bin ton arpa ve mısırın besici ve yetiştiricilere satışını gerçekleştirdiğini vurguladı.

Pakdemirli, TMO üzerinden yem regülasyonu çalışmalarını başlattıklarını belirterek şunları kaydetti:

"Son günlerde yem ham maddeleri piyasasında oluşan yüksek fiyatların yetiştiricilerimizin maliyetlerini olumsuz etkilemesi, et ve süt üreticilerinin yem maliyetlerinin düşürülmesine yönelik yoğun talepleri üzerine hızlı ve güçlü bir şekilde bu regülasyonu başlattık. Yetiştiricilerimizi yüksek yem maliyetleri altında ezdirmeyeceğiz. Bu kapsamda TMO'nun, mevcut stoklarını kullanarak ve takviye ederek besici ve yetiştiricilerimizin yanı sıra yem sektöründeki tüm kullanıcıların ihtiyacını uygun fiyatla karşılamak üzere güçlü bir şekilde piyasalara müdahale edeceğiz. Dış ticaret tedbirleri konusunda da ilgili bakanlıklarla ve kamu kurumlarıyla iş birliği içerisinde gerekli tüm önlemler alınacak."

KONYA'DA DA HAYVAN ÜRETİCİLERİ ZOR DURUMDA

Hayvan üreticileri yem fiyatlarına yapılan zamlar ve diğer maliyet kalemlerindeki fahiş artışlar nedeniyle zor günler yaşıyor.


946 bin 144 büyükbaş ve 2 milyon 843 bin 229 küçükbaş civarında hayvan varlığına sahip olan Konya'da da 1 yıl içerisinde yem fiyatlarına gelen yüzde 100 oranında zam üreticiyi çaresiz bıraktı. Toplam maliyetin yüzde 60-70'ini oluşturan bakım ve besleme giderlerindeki artış nedeniyle karkas et ve çiğ süt fiyatlarında da ciddi bir artış öngörülüyor. 

Konya ve civarı için 2021 yılı nisan- haziran ayı tarımsal fiyat karşılaştırmasına bakıldığında saman, silaj, tane mısır, tane arpa, kesif yem ve besi yemi kalemlerinin tümünde fiyat artışı dikkat çekiyor. Nisan ayında 6, 31 TL'den satılan motorinin haziran ayında 7 lira 37 kuruşa çıkan fiyatı ise üreticinin en çok belini büken gider kalemi olarak yer alıyor.  

Tabloda bütün gider kalemlerinin fiyatıının artmasına rağmen nisan ayında 2 lira 88 kuruştan satılan çiğ inek sütü, haziran ayında da 2 lira 88 kuruştan satılmaya devam ediyor. 

Bakanın açıklamasında sonra  üretici yem piyasasına güçlü bir müdahale bekliyor. 

Buna göre Toprak Mahsulleri Ofisi, ilk olarak stoklarındaki arpa ve mısırı tonu 1950 liradan yetiştiricilere ve yem sanayicilerine vererek fiyatın düşmesini sağlamayı hedefliyor. Stoklardaki ürün yetmezse arpa ve mısır ithalatı yapılacak.

Daha önce un fiyatının yükselmesini önlemek için sanayicilere ucuz buğday temin eden Toprak Mahsulleri Ofisi bu kez benzer bir uygulamayı yem için yapacak. Toprak Mahsulleri Ofisinin günlük piyasa bültenine göre 9 Haziran 2021’de arpanın tonu serbest piyasada 2 bin 580 liradan işlem gördü. Konya Ticaret Borsasında arpanın tonu 2 bin 742 lira, Eskişehir Ticaret Borsasında 2 bin 755 lira, Polatlı Borsasında 2 bin 749 liradan işlem gördü. Toprak Mahsulleri Ofisi bu seviyedeki arpanın tonunu 1950 liradan yetiştiricilere ve yem sanayicilerine verecek.

Mısır fiyatı ise serbest piyasada tonu 2 bin 415 lira. Konya Borsasındaki fiyatı ise 9 Haziran itibariyle 2 bin 530 lira. Toprak Mahsulleri Ofisi mısırın tonunu yetiştiricilere ve sanayicilere 1950 liradan verecek. Yem sanayicileri ucuza hammadde alacak ve yemi ucuza satacak. Yetiştiriciler de daha uygun fiyata yem alacak.

HABER YORUMLARI
  1. Henüz yorum yapılmamış.
    İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.