Konya AÇIK 33°
  • Adana
  • Adıyaman
  • Afyonkarahisar
  • Ağrı
  • Amasya
  • Ankara
  • Antalya
  • Artvin
  • Aydın
  • Balıkesir
  • Bilecik
  • Bingöl
  • Bitlis
  • Bolu
  • Burdur
  • Bursa
  • Çanakkale
  • Çankırı
  • Çorum
  • Denizli
  • Diyarbakır
  • Edirne
  • Elazığ
  • Erzincan
  • Erzurum
  • Eskişehir
  • Gaziantep
  • Giresun
  • Gümüşhane
  • Hakkâri
  • Hatay
  • Isparta
  • Mersin
  • istanbul
  • izmir
  • Kars
  • Kastamonu
  • Kayseri
  • Kırklareli
  • Kırşehir
  • Kocaeli
  • Konya
  • Kütahya
  • Malatya
  • Manisa
  • Kahramanmaraş
  • Mardin
  • Muğla
  • Muş
  • Nevşehir
  • Niğde
  • Ordu
  • Rize
  • Sakarya
  • Samsun
  • Siirt
  • Sinop
  • Sivas
  • Tekirdağ
  • Tokat
  • Trabzon
  • Tunceli
  • Şanlıurfa
  • Uşak
  • Van
  • Yozgat
  • Zonguldak
  • Aksaray
  • Bayburt
  • Karaman
  • Kırıkkale
  • Batman
  • Şırnak
  • Bartın
  • Ardahan
  • Iğdır
  • Yalova
  • Karabük
  • Kilis
  • Osmaniye
  • Düzce
a
TORKU BİSKÜVİ

“Yediemin otoparkındaki araçlar ekonomiye kazandırılacak”

Kamuoyunda son zamanlarda oldukça gündemde olan ve yıllardır beklenen düzenlenme ile ilgili olarak Konya Yediemin ve Bilirkişiler Dernek Başkanı Gürcan Bircan Yeni Meram Gazetesine konuştu. Başkan Gürcan Bircan Dernek olarak mensubu bulunduğumuz Yediemin İşletmeleri Federasyonu’nun girişimleri neticesi daha evvelden aynı konuya ilişkin mevzuattaki tıkanıklığa neden olan kısımlar 9.Yargı Paketi kapsamında revize edildiğini hatırlatarak, “ Yapılan mevzuat değişikliğinin uygulanmasında ise kesin rol oynayacak olan tebliğ ile birçok yeniliğe de imza atılmış oldu. Eski düzenlemede doğrudan MKE ye taban fiyatlardan satılan hurdaların artık geri dönüşüm firmalarına ihale edilmesi ile ilgililerin ve hazinenin maddi edinimi artmış oldu.” Dedi.

“Milli servetimizin çürümesini engelleyecek”

Geçtiğimiz uygulamada satışa sevk olan araçların Milli Emlak birimleri tarafından satılması sürecine ilişkin bir zaman sınırı bulunmadığını bu durumun yeni uygulama ile değiştiğini dile getiren Başkan Bircan, “ yeni düzenleme ile artık 5 ayda tamamlanması zorunlu hale geldi. Tescilli olan araçların yine Milli Emlak vasıtası ile ihale edilmesini öngören tebliğ neticesi uygulama başladığında, ciddi miktarda aracın ekonomiye kazandırılması hedeflenmekte. Vatandaşlarında katılabileceği bu ihaleler Milli Emlak birimlerince ilan edilecektir” dedi. Bircan uygulamadaki diğer bir yeniliğe de değinerek, “Yeni uygulama ile satıştan elde edilen bedeller, hak sahiplerinin müracaatını beklerken kayıpların önüne geçmek üzere söz konusu bedellerin nemalandırılması da bir diğer önemli yeniliktir. Düzenleme sadece mevcutta bulunan araçların tasfiye edilmesini değil, kanayan bir yaramız olan milli servetlerimizin çürümesine karşı alınmış top yekûn ve sürekli tedbir niteliği taşımaktadır. Uygulamanın düzenli olarak devam ettirilmesi ile birlikte artık yediemin otoparklarda çürümeye terk edilmiş araç görüntüleri tarihe karışacak.” Şeklinde konuştu.

 

 

“Yediemin otoparkındaki araçların satışı yasal hale geldi”

9. Yargı Paketi kapsamında, 2918 sayılı Karayolları Trafik Kanunu’na eklenen maddeyle ve 10 Temmuz 2025 tarihli 422 sayılı Milli Emlak Genel Tebliği ile birlikte; trafik zabıtası tarafından çekilen ve yediemin otoparklarında 6 aydan fazla kalan araçların satışı yasal hale getirildiğini gazetemiz ile paylaşan Başkan Bircan, “Bu uygulama yalnızca trafik menli araçlar için geçerlidir; icra ya da mahkeme kararıyla el konulan araçlar kapsama dahil değildir. Hayata geçen uygulama ile yedi emin otoparklarındaki araçların satış süresi de kısalacak uygulama ile Artık Milli Emlak birimine yapılan bildirimi izleyen 5 ay içinde satış işlemleri tamamlanmak zorunda. Kamu açısında bürokrasi azalırken vatandaşın araca ulaşması kolaylaştı. Vatandaş önünü daha iyi görebilecek” dedi. Yeni kanuni düzenlemede hurda araçlara ilişkin olarak da maddelerin yer aldığını hatırlatan Bircan, “ Yeni düzenleme ilehurda niteliğindeki araçlar, önce hurda firmalarına ihaleyle teklif edilecek, alıcı çıkmazsa Makine ve Kimya Endüstrisi AŞ’ye devredilecek. Şerhli ve borçlu araçlarda ise Satış öncesi ilgili kurumlara bilgi verilecek. Kurum satışa itiraz etmezse satış yapılacak, borçlar yeni sahibine geçmeyecek. Satışla tüm şerhler kalkacak. Satış bedeli kamu bankasında vadeli hesapta 5 yıl saklanacak ve nemasıyla birlikte hak sahibine ödenecek.” Şeklinde ifade etti.

 

“Federasyon olarak yol gösterici olduk”

Konya Yediemin ve Bilirkişiler Dernek Başkanı Gürcan Bircan süreçle ilgili olarak Yediemin ve Bilirkişiler Derneği’nin kamuoyunda konu ile ilgili bilinmeyen ve merak edilen noktalar konusunda kamuoyunu aydınlattıklarını dile getirerek, “ Yediemin İşletmeleri Federasyonu, sürece veri temelli, hukuki ve yapıcı katkılarla destek vermiştir.“3 milyon araç” veya “22 milyar dolar” gibi abartılı , doğrulanmamış rakamlarla süreci istismar eden açıklamaları eleştirmiş ve bilgi kirliliğine dur demiştir. Federasyon, kurumsal temsil gücüyle kamu kurumlarına yol göstermiş, uygulamaya katkı sunmuştur.” İfadelerini kullandı.

Kaynak: Şerife Kaya

0 0 0 0 0 0
YORUMLAR

s

En az 10 karakter gerekli

Sıradaki haber:

Bakan Yerlikaya’dan içinde Konya’nın da bulunduğu 61 ildeki orman yangını açıklaması

HIZLI YORUM YAP

0 0 0 0 0 0

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.