Mükellef 31 Ekim 2016’ya kadar, bağlı bulunduğu vergi dairesine yazılı olarak başvuracak. Dilekçesinde dava açmayacağı ya da açılmış davalarından vazgeçeceğini yazacak. Dilekçenin vergi dairesine verildiği tarih, ilgili yargı merciine verildiği tarih sayılarak, dilekçe ilgili yargı merciine gönderilecek. ¦ Birden fazla dava dosyası bulunan mükellef dilekçelerinde, hangi dava dosyası için kanun hükümlerinden yararlanmak istediğini belirtecek. Tüzel kişiliklerde dilekçe, mutlaka tüzel kişiliği temsile yetkili olan kişilerce imzalanacak.
Tahsil dairesince tahsili gerektiği halde, tahakkuku (gerçekleşmesi) diğer kamu idarelerince yapılan alacaklara ilişkin; dilekçelerin verileceği idari mercii belirleme yetkisi Maliye Bakanlığı’na verildi. Bakanlık bu yetkisini kullanarak haktan yararlanmak isteyen kişinin dilekçesini 3 örnek olarak hazırlamasını ve ilgili idarelere verilmek üzere başvurmasını isteyecek.
MAHKEMEYLE UĞRAŞMA
Türkiye’de vergi mükelleflerinin açtığı davaları kazanma oranı yüzde 91. Buna rağmen vergi mahkemelerinde açılan davaların ortalama 1 yılda, Danıştay’da ise 5 yılda sonuçlandığı da bir gerçek. Bu nedenle mükellefleri için uzun mahkeme süreçleriyle uğraşmak yerine yeni yasadan faydalanmak daha kazançlı.
BUNU KAÇIRMAYIN
Hükümet, geçtiğimiz aylarda bazı alacakların yeniden yapılandırılmasına ilişkin adım atmış ve ilgili kanun 19 Ağustos 2016’da yayımlanmıştı. İşte bu kanunda borçluyu yakından ilgilendiren çok önemli bir detay ortaya çıktı. Kanun, dava açma süresi geçmemiş ya da vergi mahkemesinde dava açılmış ama henüz sonuçlanmamış mükellef için cazip bir fırsat getiriyor.
18 TAKSİT, 36 AY VADE
Vergi ceza ihbarnamesi alan mükellef; dava açmazsa ya da açılmış davayı geri çekerse, kesilmiş olan bütün cezaları silinecek ve vergi aslmm da sadece yüzde 50’sini ödeyecek. Üstelik bu kalan kısmın ödenmesi konusunda da kolaylık getirildi. Kişi yarısı silinen vergi borcunun kalan yüzde 50’sini ve gecikme faizi yerine, üretici fiyat endeksi farkını 18 taksitte, 36 ay vadeyle (iki ayda bir) ödeyebilecek.
İKİ KANUNDA HAK
Bu yeni kanundan yararlanan mükellefin, ayrıca Vergi Usul Kanunu’nun uzlaşma, vergi hesaplama (tarhiyat) öncesi uzlaşma ve vergi cezalarında indirim hükümlerinden de yararlanması mümkün. Bu mükellefin de kesinleşmiş kamu alacaklarına ilişkin; ödeme kolaylığından yararlanan mükelleflerde olduğu gibi, yararlandığı vergi türünden, kanunun yürürlüğe girdiği tarihten sonra gerçekleşenleri vadesinde ödemesi şart.
ÖNCE ÖDENEN İADE EDİLECEK
6736 Sayılı Kanun’un ilk derece mahkemelerinde devam eden davalarla ilgili alacakları için başvuruda bulunan mükellefin, vergi mahkemelerinde devam eden dava sırasında, 19 Ağustos 2016 tarihinden önce vergilerini ödemiş olması halinde, önceden ödediği bu para kendisine geri iade edilecek.
Kaynak: VATAN

Altın fiyatları haftaya yükselişle başladı (Çeyrek altın ne kadar)
1
Türkiye ile Endonezya arasında 3 anlaşma imzalandı
100728 kez okundu
2
Motorine zam yolda
39236 kez okundu
3
Bu yıl İHA pilotu olmak için başvuranların sayısı yüzde 236 arttı
37892 kez okundu
4
Kozmetik sektöründe yıl sonu ihracat hedefi 1,7 milyar doları aşmak
19727 kez okundu
5
Devlet taşınmazlardan gelecek yıl 31,1 milyar lira gelir bekliyor
18360 kez okundu
6
S&P Global Ratings, petrol üretim kesintileri nedeniyle Irak’ın kredi notunu negatif izlemeye aldı
18294 kez okundu
1
Avrupa’nın en gelişmiş savaş uçağı Konya’ya iniş yaptı
144623 kez okundu
2
Konya’daki o markaya ait peyniri yemeyin! İfşa oldu
141647 kez okundu
3
Konya’da metrelerce kuyruk oluştu
124714 kez okundu
4
Meram Belediyesi’nden Dünya Günü’nde doğaya çifte dokunuş
122876 kez okundu
5
TFF, kupa finalinin yerinin yeniden değerlendirileceğini açıkladı
121656 kez okundu