Öğrenciler için sağlıklı beslenme, hem bedensel gelişim hem de zihinsel başarı açısından çok önemli. Okul döneminde beslenmenin önemine yönelik olarak yenimeram.com’dan Evren Atcı’ya konuşan Uzman Diyetisyen Gülce Demiralay, “Bu dönemde kazanılan alışkanlıklar, yaşam boyu sağlığı etkiler. Okul döneminde kahvaltı alışkanlığı çok önemlidir. Kahvaltı, günün en önemli öğünüdür çünkü gece boyunca dinlenen vücut ve beyin, yeni güne enerjiyle başlamaya ihtiyaç duyar. Sağlıklı ve protein içeren bir kahvaltı odaklanmayı arttırır.” ifadelerini kullandı.
Kahvaltı menüsüne dikkat
Günün ilk öğünün olan kahvaltı menüsünün insan sağlığı için büyük önem taşıdğının altını çizen Diyetisyen Demiralay, “ Kahvaltı menümüzde Yumurta, peynir, tam tahıllı ekmek, zeytin, sebze ve meyve gibi besinler tercih edilmelidir. Şekerli ve paketli yiyeceklerden uzak durulmalıdır” şeklinde konuştu. Kahvaltının akademik hayatta başarıyı getirdiğini dile getirerek, “ Kahvaltı derslerde daha dikkatli olmayı sağlar; konsantrasyonu arttırır. Ayrıca kahvaltı uzun süre tok kalmayı sağlar ve sağlıksız atıştırmalıklara yönelimi azaltır. En önemlisi de hafıza ve öğrenme kapasitesini güçlendirir.” Dedi. Demiralay öğrencilere yenimeram.com muhabiri Evren Atcı aracılığıyla örnek sağlıklı kahvaltı menüsü vererek, Bir haşlanmış yumurta, bir dilim tam buğday ekmeği, bir dilim peynir, birkaç zeytin ve bir meyve.” şeklinde paylaştı.
Dengeli öğle ve akşam yemekleri önemli
Günün diğer öğünlerinin de vücuda enerji ve gerekli besin öğelerini sağladığına dikkat çeken Demiralay, “Öğünlerde sebze, meyve, tam tahıllar, protein kaynakları (et, balık, tavuk, baklagil, kuruyemişler) ve süt ürünleri dengeli şekilde yer almalıdır. Fast food ve kızartmalardan kaçınılmalıdır. Bu tür besinler zihnin odaklanma becerisini ve vücudun dinç kalmasını zorlaştırır. Sebzeler: Vitamin, mineral ve lif kaynağıdır; bağışıklığı güçlendirir. Meyveler: Doğal şeker ve vitamin sağlar, tatlı ihtiyacını karşılar.” ifadelerini kulllandı. Demiralay tüm Konya’nın merak ettiği protein , tahıl grubu yiyeceklerinden örnekler vererek, “Protein içeren yiyecekler arasında, Et, tavuk, balık, yumurta, süt ürünleri, kuruyemişler ve baklagiller; kas ve beyin gelişimini destekler. Büyüme ve gelişmede önemlidir. Aynı zamanda hücre yenilenmesi ve yaraların iyileşmesinde rolü büyüktür. Tahıllar grubu ise, Enerji için gerekli karbonhidratları sağlar, özellikle tam tahıllar lif içeriği ile uzun süre tokluk hissi verir. Kan şekerinin düzenli olması için beyaz un ve ekmekten mümkün oldukça uzak durulmalıdır. Süt ürünleri ise Kalsiyum ve protein kaynağıdır, kemik gelişimi için önemlidir.” şeklinde yiyecekleri sınıflandırdı.
Ara öğün ve su tüketimine dikkat
Uzman Diyetisyen Gülce Demiralay gün boyu enerjiyi korumak için ceviz, fındık, badem, yoğurt, meyve gibi sağlıklı atıştırmalıklar tüketilmesinini önemine değinerek, “Cips, şekerleme ve gazlı içecekler yerine doğal besinler tercih edilmelidir. Hazır ve paketli ürünler bağışıklığı zayıflatır ve hastalıklara yatkınlığı arttırabilir. Sağlıklı seçenekler arasına yoğurt, ayran, kefir, ceviz, badem, fındık, kuru meyveler, taze meyveler, tam tahıllı ekmekler….eklenebilir.Bu besinler kan şekerini dengeler, ani açlık krizlerini önler ve beyne düzenli enerji sağlar.” dedi.
Beyin susuz çalışmaz
Okul çağındaki çocukların zihinsel gelişimi için besin maddeleri kadar suyun da hayati bir öneme sahip olduğunun altını çizen Demiralay, “Su, vücudun her fonksiyonu için gereklidir. Özellikle beyin, susuz kaldığında dikkat ve hafıza sorunları ortaya çıkar.Yeterli su içmek hem vücut sağlığı hem de dikkat toplama açısından gereklidir.Gazlı içecekler ve fazla kafeinli içeceklerden uzak durulmalıdır.Öğrenciler günde ortalama 6–8 bardak su içmelidir.Gazlı içecekler ve paketli meyve suları, fazla şeker içerdiği için susuzluğu gidermek yerine daha çok zarar verir.Su içme alışkanlığı kazandırmak için öğrencilere kendi su mataralarını yanlarında taşımaları önerilir.” uyarılarında bulundu.
Beslenme, sadece bedensel değil, ruhsal sağlık üzerinde de etkili
Uzman Diyetisyen Demiralay sağlıklı beslenen öğrenciler daha enerjik, dikkatli ve başarılı olduğuna dikkat çekerek, “Düzensiz beslenenlerde yorgunluk, huzursuzluk ve motivasyon düşüklüğü sık görülür.Şekerli ve yağlı yiyeceklerle beslenen çocuklarda dikkat dağınıklığı, yorgunluk, agresiflik ve derslerde başarısızlık daha sık görülebilir. Dengeli beslenme alışkanlığı kazanan öğrenciler, okulda daha başarılı olurken aynı zamanda sosyal ilişkilerinde de daha pozitif davranışlar sergiler. Özetle, okul döneminde öğrencilerin sağlıklı beslenmesi için düzenli kahvaltı, dengeli öğünler, sağlıklı ara öğünler ve yeterli su tüketimi çok önemlidir. Bu alışkanlıklar hem ders başarısını hem de genel mutluluğu artırır.” dedi.
Okula giden çocuklar için örnek okul menüsünü paylaştı
Uzman Diyetisyen Demiralay yenimeram.com aracılığıyla başta Konya’daki öğrenciler olmak üzere örnek okul menüsü paylaşmanın kafa karışıklarını engelleyeceğini dile getirerek, “Örnek Okul Günü Menüsünde Ana Öğün olan Kahvaltıda, “Haşlanmış veya omlet şeklinde yumurta ,tam buğday ekmeği ,peynir, zeytin, mevsim yeşillikleri, domates, salatalık,Şekersiz ılık bitki çayı” tüketilerbilir. Ara Öğün (Öğle)’de ise, “Yoğurt veya ayran, fındık/badem/ceviz Meyve (örneğin bir adet elma veya muz) tüketilebilir. Ana öğün olan Akşam menüsünde ise, Izgara tavuk veya köfte,Zeytinyağlı sebze yemeği (örneğin taze fasulye),Bulgur/basmati pirinç pilavı veya tam buğday makarna, mevsim salatası (limon + zeytinyağı ile)” tüketmek öğrencilerimizi hem bedenen hem de zihinen sağlıklı tutarak eğitim öğretim hayatlarında başarılı olmalarına katkıda bulunacaktır” şeklinde konuştu.
(ÖZEL HABER)
Kaynak: Evren ATCI
Konya’da yayıncılık alanını yeni boyutlara ulaştıracak eğitim verildi
Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.