Üniversite geçiş sınavlarının açıklanmasının ardından tercih süreci başlarken ÖSYM’nin tercih klavuzunu merakla bekleyen üniversite adayları hayal kırıklığına uğradı. eçen yıl 1 milyon 21 bin olan toplam kontenjan bu yıl yüzde 18 azalışla 837 bin 884 rakamına kadar geriledi.
Kontenjanlarda son durum ne?
2025 yılında üniversitelerin önlisans ve lisans programlarında ciddi kontenjan düşüşleri yaşandı. Geçen yıl 538 bin olan önlisans kontenjanları bu yıl 399 bine kadar gerileyerek yüzde 25,7 oranında azaldı. Lisans programlarında da benzer bir düşüş söz konusu: 2024’te 483 bin olan kontenjan sayısı, bu yıl 438 bine indi. Böylece lisans düzeyinde yüzde 9,4’lük bir azalma meydana geldi.
300 bin başarından ötürü birçok bölüm dolmuyor
Üniversite yerleştirme sisteminde uygulanan 300 bin başarı sırası barajı, özellikle mühendislik gibi yüksek talep gören, ancak aynı zamanda belirli akademik bir başarı düzeyi gerektiren bölümler için önemli bir engel teşkil etmektedir. Bu sınırlama, özellikle belirli bir başarı sırasının altındaki öğrencilerin bu bölümlere başvurabilmesini zorlaştırmakta, dolayısıyla birçok aday, mühendislik programlarını tercih edememekte.
Öğretmenlik bölümleri kıymetlendi
2025 Üniversiteye giriş sınavı sonrasında adaylar tercih döneminde kontejanların azalmasıyla birlikte zorlanırken en çok zorlanan adaylar arasıdna öğretmenlik mesleğini tercih etmek isteyen adaylar bulunmakta. Bu yıl üniversite sınavı sonrasında tercihlerinde öğretmenlik mesleğini seçmek isteyen adaylar kontenjanların azaltılmasından öğretmenlik bölümleri de payını almasıyla karşı karşıya. Bu yıl Fen Bilgisi Öğretmenliği bin 301, Okul Öncesi Öğretmenliği 638, Rehberlik ve Psikolojik Danışmanlık 383, Sınıf Öğretmenliği 331, Sosyal Bilgiler Öğretmenliği bölümünün kontenjanı 320 azaltıldı.
“Üniversite kontejanları yüzde 18 azaldı
2025 YKS kılavuzunda geçmiş yıla göre kontenjanlarda yüzde 18, toplamda 184 bin azalma olduğuna dikkat çekerken adaylar bu yıl daha fazla puan almalarına rağmen sıralamalarının daha düşük olması dolayısıyla geçen senelere göre istedikleri üniversiteleri ve bölümleri tercih etme şansını yakalayamadılar.
(ÖZEL HABER)
Kaynak: Şerife KAYA
Tekirdağ’da çay bahçesinde kan aktı