Konya AÇIK 21°
  • Adana
  • Adıyaman
  • Afyonkarahisar
  • Ağrı
  • Amasya
  • Ankara
  • Antalya
  • Artvin
  • Aydın
  • Balıkesir
  • Bilecik
  • Bingöl
  • Bitlis
  • Bolu
  • Burdur
  • Bursa
  • Çanakkale
  • Çankırı
  • Çorum
  • Denizli
  • Diyarbakır
  • Edirne
  • Elazığ
  • Erzincan
  • Erzurum
  • Eskişehir
  • Gaziantep
  • Giresun
  • Gümüşhane
  • Hakkâri
  • Hatay
  • Isparta
  • Mersin
  • istanbul
  • izmir
  • Kars
  • Kastamonu
  • Kayseri
  • Kırklareli
  • Kırşehir
  • Kocaeli
  • Konya
  • Kütahya
  • Malatya
  • Manisa
  • Kahramanmaraş
  • Mardin
  • Muğla
  • Muş
  • Nevşehir
  • Niğde
  • Ordu
  • Rize
  • Sakarya
  • Samsun
  • Siirt
  • Sinop
  • Sivas
  • Tekirdağ
  • Tokat
  • Trabzon
  • Tunceli
  • Şanlıurfa
  • Uşak
  • Van
  • Yozgat
  • Zonguldak
  • Aksaray
  • Bayburt
  • Karaman
  • Kırıkkale
  • Batman
  • Şırnak
  • Bartın
  • Ardahan
  • Iğdır
  • Yalova
  • Karabük
  • Kilis
  • Osmaniye
  • Düzce
a
TORKU BİSKÜVİ

Toplum sağlığı açısından kurbanlık alırken dikkat!

Kurban Bayramına sayılı günler kala, kurbanlık alımları da hızlandı. Konya Veteriner Hekimler Odası Yönetim Kurulu Üyesi Veteriner Hekim Ahmet Yıldız, gazetemize yapmış olduğu açıklamada, “Hem kendi sağlığımızı hem de toplum sağlığını korumak adına kurallara uyulmalı” uyarısında bulundu

Kurban Bayramına az bir süre kala kurban pazarlarında yoğunluk arttı. Konya Veteriner Hekimler Odası Yönetim Kurulu Üyesi Veteriner Hekim Ahmet Yıldız, kurbanlık alacaklara önemli uyarılarda bulundu. Veteriner Hekim Yıldız gazetemize yaptığı özel açıklamada, “Kurban Bayramı, dini vecibelerimizin yerine getirildiği, yardımlaşma ve dayanışmanın pekiştiği müstesna günlerdendir. Ancak bu kutsal ibadetin sağlıklı bir şekilde yerine getirilebilmesi için bazı önemli hususlara dikkat edilmesi gerekmektedir. Hem kendi sağlığımızı hem de toplum sağlığını korumak adına bazı noktalara özen gösterilmelidir” uyarısında bulundu. Veteriner Hekim Yıldız, kurban edilecek hayvanın seçiminin hayati önem taşıdığının altını çizerek, “Kurbanlık hayvan mutlaka sağlıklı, yaşını doldurmuş, sığır cinsi hayvanlar 2 yaşını doldurmuş olmalı, koyun keçi cinsi hayvanlar 1 yaşını doldurmuş olmalı ve veteriner sağlık raporu olan bir hayvan olmalıdır. Hasta, zayıf, aşırı zayıflamış, ağzında burnunda akıntı olan, bakışları canlı olmayan, kör, topal ya da kulağı-kuyruğu kesik hayvanlar kurban edilmemelidir” şeklinde ifade etti.

 

KESİM YERLERİ HİJYENİK OLMALI
Konya Veteriner Hekimler Odası Yönetim Kurulu Üyesi Veteriner Hekim Ahmet Yıldız, kurban seçimi kadar kurban ibadetinin gerçekleştirileceği mekanında büyük önem taşıdığının altını çizerek, “Kurban kesimi hijyenik alanlarda yapılmalıdır. Uygun alanların dışında yapılan kesimler hem halk sağlığına hem de çevre temizliğine zarar verir. Belediyelerin belirlediği kesim yerlerinde veteriner hekim ve sağlık görevlileri bulunur. Gerekli durumlarda müdahale edilir.” dedi. Yıldız, kesim yapan kişinin mutlaka koruyucu ekipman ile kesim işlemini yapması gerekliliğine dikkat çekerek, “Kesim yapan kişiler mutlaka eldiven, önlük, maske gibi kişisel koruyucu ekipman kullanmalıdır. Açık yara varsa mutlaka bandajla kapatılmalı, mikrop bulaşma riski azaltılmalıdır. Kesim sırasında kan, dışkı gibi materyallerle temas eden eller kesime devam etmeden önce yıkanmalıdır.” İfadelerini kullandı.

 

ZOONOZ HASTALIKLARINA DİKKAT EDİLMELİ
Kurban Bayramı ile bilikte zoonoz hastalıkları kavramının yeniden gündeme geldiğine dikkat çeken Veteriner Hekim Yıldız, “Şarbon, brucella, tüberküloz gibi zoonotik hastalıklar kurbanlık hayvanlardan insanlara bulaşabilir. Bu nedenle veteriner kontrolü görmemiş hayvanlar kesinlikle kurban edilmemelidir. Ette, sakatatlarda veya deride anormal bir görüntü fark edilirse mutlaka bir veteriner hekime danışılmalıdır.” uyarısında bulundu. Yıldız kurban etinin kesimi kadar saklanma koşullarının da büyük önem taşıdığını gazetemizle paylaşarak, “Kesimden sonra etin en az 5-6 saat dinlendirilmesi önerilir. Bu süre etin fermentasyonu açısından önemlidir. Etler sıcak sıcak buzdolabına konmamalı, önce soğutulmalı, ardından temiz koşullarda saklanmalıdır.” şeklinde ifade etti. Yıldız, kurban ibadetinin gerçekleştirilmesi sırasında çevrede oluşacak kirliliğinde hastalıklara davetiye çıkardığının unutulmaması gerektiğini dile getirerek, “Kesim sonrası oluşan atıklar gelişi güzel çevreye atılmamalıdır. Bu hem çevre kirliliği hem de hastalık riski oluşturur. Atıklar belediyelerin belirlediği şekilde toplanmalı veya derin çukurlara gömülerek imha edilmelidir. Kurban ibadetini yerine getirirken hem dini vecibelerimize uygun davranmak hem de insan, hayvan ve çevre sağlığını korumak hepimizin sorumluluğudur. Kurban Bayramı’nın sağlık, huzur ve bereket getirmesini dilerim” temennisinde bulundu.

Kaynak: yenimeram.com.tr (Şerife KAYA)

0 0 0 0 0 0
YORUMLAR

s

En az 10 karakter gerekli

Sıradaki haber:

Ali Yüksel: “Şehir kimliği de esnaf da korunmalı”

HIZLI YORUM YAP

0 0 0 0 0 0

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.