Binlerce öğrencinin heyecanla beklediği Liselere Giriş Sınavı sonuçlarının açıklanması ile birlikte tercih süreci başladı. Süreç ile ilgili Yeni Meram’a konuşan Özel Yaka Yöntem Ortaokulu Rehber Öğretmeni İlknur Ergin, “ Bildiğiniz gibi Liselere Giriş Sınavı’nın açıklanmasıyla birlikte tercih süreci de başlamış oldu. Bu süreç öğrencilerimiz için olduğu kadar siz değerli velilerimiz için de dikkatli yönetilmesi gereken, birçok değişkenin bir arada değerlendirildiği önemli bir dönemi temsil ediyor.” İfadelerini kullandı.
“Tercihlerde yüzdelik dilim esas alınmalı”
Tercih yapacak öğrencilerin tercihlerde ham puan bazlı tercihten ziyade yüzdelik dilimleri esas alarak tercih yapması gerektiğine dikkat çeken Ergin, “Öncelikle öğrencimizin sınavdan aldığı ham puan değil, yüzdelik dilimi tercih sürecinde esas alınmalıdır. Yüzdelik dilim, öğrencimizin Türkiye genelindeki başarı sırasını belirtir. Tercih yapılırken okulların bir önceki yıla ait taban yüzdelik dilimleri dikkate alınabilir, ancak bu dilimlerin her yıl az da olsa değişiklik gösterebileceğini unutmayalım. Bu nedenle tercih listesi oluşturulurken yalnızca tam denk gelen okullar değil; öğrencimizin yüzdelik diliminin biraz üzerinde, denk gelen, biraz altında kalan okullardan da seçenekler eklemek, hem risk yönetimi açısından hem de öğrencinin bir okula yerleşme şansını artırmak açısından önemlidir.” İfadelerini kullandı. LGS Tercih sürecinin farklı süreçlere bağlı ilerlediğine dikkat çeken Ergin, “ LGS tercih süreci üç farklı sistem üzerinden yürütülmektedir. Merkezi yerleştirme, yerel yerleştirme ve pansiyonlu okullar tercihi. Bir diğeri ise merkezi yerleştirme adı verilen, sınavla öğrenci alan okulları (fen liseleri, sosyal bilimler liseleri, proje uygulayan Anadolu liseleri, proje imam hatipler gibi) kapsar. Burada en fazla 10 tercih yapılabilir. Üçüncü tercih tipi olan yerel yerleştirmede ise, ; öğrencinin ikamet adresine en yakın liseleri kapsar ve zorunludur. Bu kısımda en fazla 5 tercih yapılabilir ve ilk 3 tercihin mutlaka kayıt alanından olması gerekir. Pansiyonlu tercihi ise isteğe bağlıdır ve 5 tercih hakkı tanınır.” Şeklinde tercih seçeneklerini anlattı.
“ Merkezi yerleştirmede bir yerel tercih şartına dikkat”
Liselere Giriş Sınavı sonucunda tercihlerini gerçekleştirirken yerel tercih şartına dikkat etmesi gerektiğinin altını çizen Ergin, “Merkezi yerleştirme tercihi yapabilmek için en az bir yerel tercih yapılması zorunludur. Sistem, yerel tercih yapılmadığı takdirde merkezi tercih ekranını açmaz. Bu nedenle sadece sınavla öğrenci alan okulları hedefleyen öğrencilerimizin bile önce yerel tercihini tamamlaması gerekir.” İfadelerini kullandı. Yerel yerleştirme sistemi ile tüm öğrencilerinin mağduriyetinin önüne geçerek yerleştirme işleminin gerçekleştireceğini dile getirerek, “Yerel yerleştirme yapılırken öğrencinin adresi kadar okul başarı puanı (OBP) da dikkate alınır. Yerel sistemde sınav puanı değil, adres yakınlığı, okul türü devamlılığı ve başarı durumu gibi etkenler yerleştirmeyi etkiler. Bu nedenle çocuğunuz sınava girmemiş olsa bile, yerel sistemle bir ortaöğretim kurumuna yerleştirilecektir.” Dedi. Tercih işleminde dikkat edilmesi gereke hususları gazetemiz okurları ile paylaşan Ergin, “Tercih işlemi, e-Okul sistemi üzerinden yapılmakta olup, işlemler tamamlandıktan sonra mutlaka okul müdürlüğüne gidilerek tercihler onaylatılmalıdır. Onay işlemi yapılmadığı takdirde tercihler geçerli sayılmaz.
Tercihler, tercih süresi bitmeden önce tekrar okul müdürlüğüne başvurarak değiştirilebilir. Bu noktada öğrencinin değil, veli beyanı esas alınır. Eğer çocuğunuz bir özel öğretim kurumuna kayıt yaptıracaksa, devlet liselerine tercih yapmak zorunda değildir. Ancak bazı durumlarda özel okul kaydından vazgeçilebildiği için, garantiye almak isteyen veliler yine de tercihlerini yaparak sisteme kaydettirmeyi düşünebilirler. Unutulmamalıdır ki özel okul kaydı sistemde aktifken devlet okul tercihi yapılamaz; ancak özel okul kaydı silinirse tekrar tercih ekranı açılabilir.” açıklamasında bulundu. Ergin tercih döneminde velilere büyük görev düştüğünü hatırlatarak, “Sevgili veliler, çocuklarımızın bu önemli dönemeçte sağlıklı, mutlu ve bilinçli kararlar alabilmeleri için onların yanında olmak büyük bir önem taşıyor. Rehberlik servisi olarak sürecin her aşamasında sizlere destek olmak, sorularınızı yanıtlamak ve öğrencilerimize en uygun yol haritasını çizmek için buradayız. Unutmayın, doğru tercih sadece puanla değil; çocuğunuzun ilgi alanları, kişilik özellikleri ve eğitimden beklentileri ile birlikte şekillenir. Hep birlikte, çocuğumuz için en doğru kararı vermeye çalışacağız.” İfadelerini kullandı.
Kaynak: Ümmügülsüm DÜNDAR
Konya yolunda kaza: Aynı aileden 3 kişi öldü, 3 kişi yaralandı
Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.