Konya
°C
Yeni Meram
28.03.2024 12:21

Şantiyelerde denetim yapan mühendislere yönelik şiddet tırmanışta

İnşaat Mühendisleri Odası şantiyelerde mühendislere yönelik sözlü ve fiziki şiddet olaylarının son dönemlerde tırmanışa geçtiğini bildirerek mühendislerin can güvenliklerinin sağlanmasını talep etti.

A+
A-
28.03.2024 12:21
28.03.2024 12:23
0
393
ABONE OL

TMMOB İnşaat Mühendisleri Odası, şantiyelerde görevini yapan inşaat mühendislerine yönelik şiddet olaylarına ilişkin basın açıklaması yaptı.

Ülke topraklarının büyük ölçüde deprem tehlikesi altında bulunduğu belirtilen açıklamada sağlıklı ve güvenli yapıların üretilmesinin yurttaşların can ve mal güvenliği açısından büyük önem taşıdığı vurgulandı.

6 Şubat depremlerinin ardından etkin bir yapı denetim sisteminin kurulması zorunluluğunun daha iyi anlaşıldığı kaydedilen açıklamada yapı denetim sisteminde yapılan düzenlemelerle 1 Ocak 2019 tarihi itibariyle yapılan değişiklik hatırlatıldı.

Bu tarihten itibaren yapı denetiminde "e-dağıtım" sistemine geçildiği ve hangi yapıda, hangi yapı denetim kuruluşunun görev alacağının elektronik ortamda bakanlık tarafından belirlendiği, bu değişiklikle yapı denetim kuruluşunun müteahhit ile olan ilişkisinin kesilmesinin amaçlandığı ifade edildi.

Denetim faaliyetinin müteahhitle parasal ilişkisinin kesilmesi, denetimlerin daha da artmasına önayak olan olumlu bir gelişme sağlandığı kaydedilen açıklamada ancak yapılan düzenlemenin yeni sorunları da beraberinde getirdiğine işaret edildi.

Açıklamada "Yapı denetiminin kamusal bir hizmet olduğu, bu hizmeti veren meslektaşlarımızın da kamu hizmeti verdiği gerçeğinden hareketle meslektaşlarımızı koruyan yasal düzenlemelerin yapılması gerektiği açıktır" denildi.

Özellikle bu düzenlemeden sonra şantiye sahalarında yapı denetimi görevini icra eden mühendislere yönelik şiddet olaylarının arttığı, mühendislere yönelik sözlü ve fiziki şiddet olaylarının son dönemlerde ise tırmanışa geçtiği belirtilen açıklamada son bir ay içinde yaşananlar şöyle sıralandı:

Betona su katılmasına itiraz eden mühendise şiddet
"1 Mart 2023 tarihinde, Uşak’ta yapı denetim mühendisinin numune almasından sonra, gözü önünde betona su katılmış, buna itiraz eden meslektaşımız ve yanındaki stajyeri, inşaatın kalıp ustaları tarafından şiddete uğramıştır.

3 Ağustos 2023 tarihinde yine Uşak’ta yapımı süren inşaatı denetime giden iki meslektaşımız, beton dökümü sırasında betonun vibratörle sıkıştırılmasını isteyince bir inşaat ustası tarafından keserle saldırıya uğramıştır.

23 Ocak 2024 tarihinde, Aydın’da yapı denetimi görevini yürüten meslektaşımıza, demirci ustası tarafından demir levyeyle saldırı gerçekleştirilmiştir.

1 Şubat 2024 tarihinde, Adana’da ilgili şantiyesinde gerekli tespitleri yapıp, eksikliklerin giderilmesini isteyen yapı denetimi görevlisi meslektaşımız, müteahhit ve yakını tarafından silahlı saldırıya uğramıştır.

23 Mart 2024 tarihinde, Denizli’de bir inşaatta temel betonu dökümü aşamasında projenin müteahhidi, yapı denetimi çalışanı meslektaşımıza sözlü ve fiziki saldırıda bulunmuştur."

Meslektaşlarının görevlerini yerine getirmesinin engellenmesi ve şantiyelerde şiddete uğramasına karşı önlem alınmamasının kabul edilemez olduğunu vurgulayan İMO Yönetim Kurulu, meslektaşlarının şantiye sahalarında verdiği hizmetin kamusal nitelikte olduğunu ve onlara yönelik şiddetin kamu güvenliğini ve sağlığını tehdit ettiğini bildirdi.

Açıklamada şunlar kaydedildi:

"Şantiyelerde denetim ve yönetim görevini yürüten meslektaşlarımız kamu görevlisi niteliğinde sayılmalı, can güvenliklerinin sağlanması da bizzat kamu gücünün sorumluluğunda olmalıdır.

Önemle vurgulamak isteriz ki, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı başta olmak üzere şantiyelerdeki şiddete karşı ilgili kurum ve kuruluşlar gerekli tedbirleri almalı, meslektaşlarımıza yönelik şiddet son bulmalıdır."

HABER YORUMLARI
  1. Henüz yorum yapılmamış.
    İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.