Genç yaşına rağmen yıllardır bu işin içinde olan Can, üretimin her aşamasını kendi atölyesinde gerçekleştiriyor. Ehli Bıçak Atölyesi el yapımı bıçak Ustası İbrahim Mert Can, “Damaskus çeliği, adını Suriye’nin başkenti Şam’dan alıyor ve geçmişte özellikle Orta Doğu’da savaşçıların kullandığı kılıç ve bıçaklarda tercih ediliyordu. En önemli özelliği hem estetik damar desenleri hem de yüksek mukavemeti. Bu çelik, genellikle iki farklı karbon çeliğinin üst üste konulup defalarca dövülmesiyle elde ediliyor. Dedi. İbrahim Mert Can’ın atölyesinde üretilen Damaskus bıçaklar ortalama 72 kat dövülerek hazırlanıyor. Bu katmanlar hem dayanıklılığı artırıyor hem de bıçağa kendine has desenler kazandırıyor.
“Bıçak değil işçilik konuşsun istiyorum”
El yapımı bıçak Ustası İbrahim Mert Can, “Çeliğe şekil vermek ayrı bir keyif, hele ki Şam çeliği gibi uzun bir geçmişi olan bir malzemeyle uğraşıyorsan, bu işi sabır ve ustalık istiyor. Fırında 1000 dereceyi aşan sıcaklıklarla başlayan üretim süreci; taşlama, sertleştirme (ısıl işlem), kabza takımı ve yüzey işlemleriyle devam ediyor. Ortaya hem sahada kullanılabilecek kadar sağlam, hem de vitrine koymalık kadar şık koleksiyon bıçakları çıkıyor. Kullanılan sap malzemelerinde Yılan, Demir ağacı gibi özel ağaçlar ve mikarta gibi dayanıklı sentetik malzemeler tercih ediliyor.” şeklinde konuştu. Sınırlı sayıda ürettiği bıçakların özellikle koleksiyonerlerin ilgisini çektiğine dikkat çeken Can, “Türkiye’nin dört bir yanına gönderim yapan Can, zaman zaman yurtdışından da sipariş alıyorum. Benim yaptığım şey sadece kesen bir alet değil; elde duruşuyla, görüntüsüyle, verdiği hissiyatla bir bütün oluşturuyor. Bıçak değil, işçilik konuşsun istiyorum” dedi.
Kaynak: Şerife Kaya
Bunaltıcı sıcak havalarda en basit karışım: “Bitkisel Churchill”
Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.