Sadece estetik değil bir halk sorunu
Uzman Diyetisyen Gülce Demiralay, obezitenin ciddi bir halk sağlığı sorunu olduğuna dikkat çekerek, yenimeram.com’a özel açıklamalarında , “Obezite, vücutta aşırı yağ birikimi sonucunda ortaya çıkan kronik bir hastalıktır. Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ), obeziteyi sağlığı tehdit edecek düzeyde yağ dokusunun artması olarak tanımlıyor. Bu durum, sadece estetik bir sorun değil, kalp-damar hastalıkları, tip 2 diyabet, hipertansiyon ve eklem rahatsızlıkları gibi birçok ciddi sağlık sorununa da zemin hazırlar,” ifadelerini kullandı. Obezitenin tanı ve takibinde kullanılan en yaygın yöntemlerden birinin Vücut Kitle İndeksi (VKİ) olduğunu belirten Demiralay, “Vücut Kitle İndeksi (VKİ) değerlendirmesinde 18,5 – 24,9: Normal kilolu, 25 – 29,9: Fazla kilolu 30 – 34,9: 1. derece obezite 35 – 39,9: 2. derece obezite 40 ve üzeri: Morbid obezite olarak sınıflandırılmakta” ifadelerini kullandı. VKİ’nin pratik bir yöntem olduğunu ancak kas kütlesi fazla bireylerde yanıltıcı olabileceğini söyleyen Demiralay, bel çevresi ve bel/kalça oranı gibi ek ölçütlerin de değerlendirmeye katılması gerektiğini belirtti.
Yaşam tarzı değiştirilmeli
Diyetisyen Demiralay, obezite tedavisinde temel yaklaşımın sağlıklı ve sürdürülebilir beslenme ile yaşam tarzı değişikliği olduğunu vurgulayarak, “ Kısa vadeli diyetlerin kalıcı çözüm sağlamamakta, Kişiye özel, dengeli bir beslenme programı ve düzenli fiziksel aktivite, kalıcı kilo kontrolü açısından büyük önem taşır. Rafine şeker, beyaz un ve işlenmiş gıdaların azaltılması; sebze, meyve, tam tahıl ve sağlıklı yağların artırılması gerekir,” dedi.
Duygusal açlık ve genetik faktörlere dikkat
Günümüzde kilo artışının en önemli nedenlerinden birinin duygusal açlık olduğuna dikkat çeken Demiralay, “Biyolojik bir ihtiyaç olmadan gelişen yeme isteği, özellikle şekerli ve karbonhidrat ağırlıklı besinlerin fazla tüketimiyle kendini gösterir. Bu durumun önüne geçmek için lif tüketiminin artırılması, stres yönetiminin sağlanması ve fiziksel aktivite şarttır,” dedi. Genetik faktörlerin de obezite riskinde etkili olduğunu belirten Demiralay, aile öyküsü olan bireylerin risk altında olduğunu ancak genetik yatkınlığın tek başına belirleyici olmadığını, çevresel faktörlerle birlikte riskin arttığını söyledi. Demiralay açıklamasını, “Obezite sadece bireysel değil, aynı zamanda toplumsal düzeyde de ciddi bir sağlık sorunudur. Uzun vadeli başarı için bireyin beslenme alışkanlıklarını değiştirmesi, fiziksel aktiviteyi artırması ve gerektiğinde profesyonel destek alması şarttır,” sözleriyle tamamladı.
(Özel Haber)
Kaynak: Evren ATCI
Uzmanlar uyarıyor: Aşırı sıcaklarda yaşlılar ve kalp hastaları risk altında
Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.
Sağlık bakanlığı hic birşey yapamaz 🙂 obezite konusunda gıdada ki kimyasalları vs kaldirsinlar o zaman kimse obezite olmaz yapılan ürünleri denetlesinler bence bütün firmaları hepsinde domuz eti ve yağı çıkıyor