Nobel Tıp Ödülü, Japon bilim adamı Yoshinori Ohsumi’ye verildi.
Nobel Komitesi’nden yapılan açıklamada, bu yılki Tıp Ödülü’ne, “hücresel bileşenleri ayrıştıran ve geri dönüştüren temel bir süreç olan otofajinin altında yatan mekanizmaları keşfedip açığa kavuşturan” Japon bilim adamı Ohsumi’nin layık görüldüğü belirtildi.
Hücrenin kendi kendini yemesi olarak da bilinen otofaji alanındaki çalışmalarıyla ödülü alan Ohsumi, 8 milyon İsveç Kronu (yaklaşık 3 milyon lira) para ödülünün de sahibi oldu.
Japon bilim adamına, Alfred Nobel’in ölüm yıl dönümü 10 Aralık’ta düzenlenecek ödül töreninde diploma ve altın madalya da verilecek.
Nobel Komitesi, yarın fizik dalında Nobel Ödülü’nü kazanan ismi açıklayacak. Çarşamba günü kimya alanında ödül kazanan isim belli olurken, barış ödülünün sahibi cuma günü, ekonomi ödülünün sahibi de 10 Ekim’de açıklanacak. Nobel Edebiyat Ödülü’nün ne zaman verileceği ise henüz bilinmiyor.
Japonya’nın Fukuoka kentinde 1945’te dünyaya gelen Ohsumi, 1974’te Tokyo Üniversitesinde doktorasını tamamladı.
New York’taki Rockefeller Üniversitesinde üç yıl çalışmalar yapan Ohsumi, daha sonra Tokyo Üniversitesine dönerek 1988’de otofaji mekanizmasıyla ilgili çalışma grubunu oluşturdu.
Ohsumi, 2009’dan bu yana Tokylo Teknoloji Enstitüsünde görev yapıyor.
Dünya devi 7 bin kişinin işine son verecek
1
Afganistan’da kömür madeninde patlama: 7 ölü
59985 kez okundu
2
ABD Kongre üyeleri, Filistinli aktivist Mahdawi’nin serbest bırakılması talebiyle gösteri düzenledi
51362 kez okundu
3
Polonya’da halk, cumhurbaşkanı seçimi için yarın sandık başına gidiyor
46977 kez okundu
4
Kolombiya’da toprak kayması: 10 ölü
44001 kez okundu
5
İspanya hükümeti, HÜRJET’in satın alımını onayladı
30101 kez okundu
6
ABD’nin New York kentinde göçmenlere destek gösterisinde onlarca protestocu gözaltına alındı
25291 kez okundu