Konya AÇIK 33°
  • Adana
  • Adıyaman
  • Afyonkarahisar
  • Ağrı
  • Amasya
  • Ankara
  • Antalya
  • Artvin
  • Aydın
  • Balıkesir
  • Bilecik
  • Bingöl
  • Bitlis
  • Bolu
  • Burdur
  • Bursa
  • Çanakkale
  • Çankırı
  • Çorum
  • Denizli
  • Diyarbakır
  • Edirne
  • Elazığ
  • Erzincan
  • Erzurum
  • Eskişehir
  • Gaziantep
  • Giresun
  • Gümüşhane
  • Hakkâri
  • Hatay
  • Isparta
  • Mersin
  • istanbul
  • izmir
  • Kars
  • Kastamonu
  • Kayseri
  • Kırklareli
  • Kırşehir
  • Kocaeli
  • Konya
  • Kütahya
  • Malatya
  • Manisa
  • Kahramanmaraş
  • Mardin
  • Muğla
  • Muş
  • Nevşehir
  • Niğde
  • Ordu
  • Rize
  • Sakarya
  • Samsun
  • Siirt
  • Sinop
  • Sivas
  • Tekirdağ
  • Tokat
  • Trabzon
  • Tunceli
  • Şanlıurfa
  • Uşak
  • Van
  • Yozgat
  • Zonguldak
  • Aksaray
  • Bayburt
  • Karaman
  • Kırıkkale
  • Batman
  • Şırnak
  • Bartın
  • Ardahan
  • Iğdır
  • Yalova
  • Karabük
  • Kilis
  • Osmaniye
  • Düzce
a

Muhtarlardan Çumra Şeker Fabrikasına teknik gezi

Seydişehir, Akkise, Yalıhüyük ve Ahırlı bölgesi muhtarları, Çumra Şeker Fabrikası üretim tesislerini ziyaret etti. Muhtarlara, PANKOBİRLİK Yönetim Kurulu Üyesi Celal Balcı eşlik ederek tesislerle ilgili kapsamlı bilgiler verdi.

Ziyaretin ilk durağında, Çumra Şeker’in tamamen ilaçsız ve organik salkım domates üretimi yapılan serası gezildi. Domates üretim tesisinde yazlık ekimde dekarda 75–80 ton, kışlık ekimde ise 50–55 ton ürün elde edilebildiği, yıllık toplam üretim kapasitesinin yazlıkta 2.000–2.200 ton, kışlıkta ise 1.500–1.600 ton seviyesinde olduğu belirtildi. 40 bin metrekarelik alanda, 40 teknik personelin görev yaptığı modern üretim alanı muhtarlardan tam not aldı.

Ardından patates miniyumru üretim tesisi gezildi. Tesisin doku kültürü bölümünde yıllık 3 milyon adet parmak patates yumrusu üretildiği ve Seydibey bölgesinde üretim yapan çiftçilere buradan tohum sağlandığı ifade edildi. Doku kültür laboratuvarı müdürü Müge Çaptuğ, üretim süreçleri hakkında bilgiler aktardı.

 

AVRUPA’NIN TEST MERKEZLERİNDEN BİRİ

 

Muhtarlar daha sonra Türkiye’nin tek tohum üretim tesisi test merkezini inceledi. Fransa, Almanya ve İtalya’dan getirilen pancar sap kalkma testlerinin uygulandığı merkezde, PANKOBİRLİK’in geliştirdiği Ada, Pars, Pamir, Selçuk-ZF ve Batur isimli yeni tohum çeşitlerinin tescil alarak üretime geçtiği belirtildi. Heyet, son olarak unlu, şekerli ve çikolatalı mamuller üreten atıştırmalık tesisini gezdi. Mühendis Ali Akbayrak, tamamen pancar bazlı hammaddeyle el değmeden üretilen 1.300 çeşit ürünün, 80 ülkeye ihraç edildiğini ve tesisin Orta Doğu pazarında lider konumda bulunduğunu bildirdi. Tesisin yıllık üretim kapasitesinin en az 120 bin ton olduğu, bu miktarın yarısının yurt içinde, diğer yarısının ise yurt dışında değerlendirildiği kaydedildi.

 

TÜRKİYE’NİN EN BÜYÜK VE EN MODERN ŞEKER FABRİKASI

 

Ziyaret kapsamında Çumra Şeker Fabrikası’nın genel işleyişi hakkında da ayrıntılı bilgiler verildi. Fabrika Müdürü Mustafa Kurter ve İdari-Sosyal İşler Direktörü Mehmet Çiftçi’nin aktardığı verilere göre: Günlük pancar işleme kapasitesi: 20.000 ton. Yıllık işlenen pancar miktarı: 2 milyon 300 bin ton. Konya Şeker ile birlikte elde edilen yıllık şeker: 500 bin ton. Türkiye’nin şeker ihtiyacının %17–18’i karşılanıyor. Fabrika Avrupa’nın en modern tesisleri arasında 4. sırada yer alıyor. Kapasite artışıyla günlük işleme miktarının üç yıl içinde 24.000 tona çıkarılması planlanıyor. Fabrikanın entegre yapısı içinde etanol, sıvı şeker, ilaç şekeri, küp şeker, küspe kurutma ve diğer ileri teknoloji tesislerin bulunduğu vurgulandı.

Program yemek ve slayt gösterisiyle son buldu. Tesis ziyaretlerinin ardından muhtarlar, Konya Şeker’in tanıtım slayt gösterisini izledi. Hatıra fotoğraflarının çekilmesiyle program sona erdi.

Kaynak: HABER MERKEZİ

0 0 0 0 0 0
YORUMLAR

s

En az 10 karakter gerekli

Sıradaki haber:

Kulu’da temizlik ekipleri iş başında

HIZLI YORUM YAP

0 0 0 0 0 0