Konya
°C
Yeni Meram
31.10.2023 14:35

Miras davalarında buna dikkat! Büyük önem taşıyor!

EVA Gayrimenkul Değerleme’den Yasemin Zaimoğlu yaptığı açıklamada gayrimenkul değerleme raporlarının mirasçıların mirası kendi aralarında adil bir paylaşım yapabilmesi ve ortaya çıkabilecek anlaşmazlıkların önüne geçilebilmesi açısından büyük önem taşıdığını söyledi.

A+
A-
31.10.2023 14:35
31.10.2023 14:41
0
8538
ABONE OL

EVA Gayrimenkul Değerleme’den Yasemin Zaimoğlu yaptığı açıklamada miras paylaşımının, bir kimsenin vefatı ile öncelikli olarak çocuklarına ve eşine mal varlığının paylaştırılması işlemi olduğunu dile getirerek bazı detaylara değindi.

Konu ile ilgili olarak verilen detaylara göre EVA Gayrimenkul Değerleme’den Yasemin Zaimoğlu yaptığı açıklamada “Aynı zamanda miras sahibi olan kişi vasiyet ettiği kişiyi de mirasçı şeklinde ekleyebilme hakkına sahip. Ayrıca miras bırakmış olan kişinin hayatını yitirmesinden sonra mirasçıların yapması gerekli olan bazı işlemler bulunuyor. Söz konusu bu işlemler yapıldıktan sonra miras bırakan kişinin mal varlığı, sağsa eşi, çocukları, torunları ve vasiyet ettiği kişiler arasında paylaştırılıyor. Ayrıca bazı durumlarda mirasçılar arasında gayrimenkul paylaşımı aşamalarında anlaşmazlıklar çıkabiliyor. Böylesi durumlarda gayrimenkul değerleme şirketleri tarafından tarafsız şekilde oluşturulmuş olan değerleme raporlarına ihtiyaç duyulabiliyor” diye konuştu.


BOŞANMA VE MİRAS DAVALARINDA ETKİLİ


Yaptığı açıklamada son dönemlerde sık sık gündeme gelen gayrimenkul değerleme raporunun önemine de değinen EVA Gayrimenkul Değerleme’den Yasemin Zaimoğlu, “Gayrimenkul değerleme raporu, arsa, tarla, konut, dükkan, ofis, fabrika, otel, benzin istasyonu gibi gayrimenkullerin belirli bir tarihteki değerini ve değerini etkileyen Sermaye Piyasası Kurulu (SPK) lisanslı gayrimenkul değerleme uzmanları tarafından objektif şekilde hazırlanmış olan bir rapor olarak belirtiliyor. Ayrıca söz konusu gayrimenkul değerleme raporlarında gayrimenkulün değerleri tespit edilirken resmi kurum incelemeleri ve saha ziyaretleri gerçekleştirilerek gayrimenkulün değerlerini de etkileyen etmenler dikkate alınır. Ayrıca söz konusu gayrimenkul değerleme raporları sıklıkla bankalarda kredi aşamalarında, kentsel dönüşümlerde, eskiye dönük değer takdirinde kullanılmakla birlikte, miras paylaşımında, boşanma davalarında, gayrimenkul alım satım işlemlerinde de kullanılıyor. Gayrimenkul değerleme raporları hazırlanırken gayrimenkulün değeri, gelir yaklaşımı, pazar yaklaşımı, artık değer yöntemi, maliyet yaklaşımı, en verimli kullanım yöntemi gibi gayrimenkulün türüne en uygun olan metotla hesaplanarak en doğru değere ulaşılıyor.

ANLAŞMAZLIKLARIN DA ÖNÜNE GEÇİLİYOR


Gayrimenkul değerleme raporları gayrimenkullerin değerlerini etkileyen etmenleri tarafsız şekilde ele alıp en uygun yöntemle değer takdiri gerçekleştirilerek hazırlanmış olan söz konusu değerleme raporları olduğu için mirasçıların mirası kendi aralarında adil bir paylaşım gerçekleştirilebilmesi ve ortaya çıkabilecek anlaşmazlıkların önüne geçilebilmesi ile ilgili olarak da büyük önem teşkil ediyor. Söz konusu bu tür çalışmalar tarafların adil bir biçimde mülkiyetleri paylaşılmasını sağlayacağı için mahkeme ve mal paylaşımı süreçlerini de kısaltıyor. Bu açıdan avukatların miras paylaşımında en büyük yardımcısı olarak değerleme raporlarını görmek mümkün.” dedi.

HABER YORUMLARI
  1. Henüz yorum yapılmamış.
    İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.