Prim, vergi ve ceza gibi borçları yapılandırma fırsatı devam ediyor. Şimdiye kadar 350 binden fazla borçlunun başvurduğu kampanyayla, 2 bin liralık gecikme faizi peşin ödemede 150 liraya düşüyor.
8 Mayıs’ta yürürlüğe giren Torba Yasa ile borçları yapılandırma süreci başladı. 31 Mart 2018 öncesine ait vergi, prim, trafik cezası gibi borçlar için temmuz sonuna kadar başvuranlar, borcunu yapılandırabilecek. Yapılandırmada borçların gecikme faizi silinecek, bunun yerine sabit bir enflasyon oranı üzerinden hesaplama yapılarak ödeme alınacak.
YÜZDE 90’I SİLİNİYOR
Enflasyon oranları da borcun vadesine göre aylık yüzde 0.35 olarak hesaplanacak. İlk taksit ödeme süresi içinde peşin ödeme yapanlar, enflasyona göre hesaplanan gecikme faizi ve cezasının yüzde 90’ından kurtulacak. Af yasası özellikle trafik cezası ve Motorlu Taşıtlar Vergisi (MTV) borcu olanlar için bulunmaz bir fırsat sunuyor.
ANA PARA DA DÜŞÜYOR
Örneğin; 24 Nisan 2017’de 4 bin 432 liralık trafik cezası bulunan bir vatandaş, vergi dairesine başvurduğunda bu borcun 2 bin 881 liralık gecikme faizi 202 liraya düşecek. Böylece ödenecek borç 4 bin 634 lira olacak. Vatandaş bu borcu 18 eşit taksitte öderse taksit farkıyla toplam 5 bin 328 lira ödeyecek. Bu kişi taksite rağmen eylülde borcun tamamını peşin kapatmak isterse anaparanın yüzde 25’si silinecek, yani 3 bin 344 lira ödeyecek.
31 TEMMUZ SON GÜN
31 Mart 2018 öncesine ait borçlarını yapılandırmak isteyenler, 31 Temmuz’a kadar Maliye Bakanlığı’na başvurarak aftan yararlanabilecek. Başvurular vergi dairelerine yapılabildiği gibi Gelir İdaresi Başkanlığı’nın internet sitesinden (gib.gov.tr) ya da e-devlet üzerinden de yapılabilecek.
112 BİN TL CEPTE KALACAK
Örneğin; 2014 yılına ilişkin vergi beyanını 25 Mart 2015’e kadar yapmadığı için incelenen ve 63 bin lira Gelir Vergisi ödeyeceği tespit edilen mükellef, normal şartlarda usulsüzlük cezası, faizi dahil 176 bin 281 lira ödeyecekken 70 bin 623 lira ödemeyle kurtulacak.
HIZ SINIRINI AŞANLAR DİKKAT
Hız sınırını aştığı için 28 Haziran 2017’de 206 lira trafik cezası kesilen sürücünün borcu, ödenmediği için şu anda faiziyle 319 liraya çıkmıştı. Ancak bu af kapsamında başvuru yaparak borcu ödemek isteyenlerin cebinden sadece 214 lira çıkacak. Böylece 105 lira cepte kalacak.
BU FIRSAT KAÇMAZ
Konuya ilişkin açıklamalarda bulunan Ağbal, 7143 sayılı Vergi ve Diğer Bazı Alacakların Yeniden Yapılandırılması Kanun’na başvuruların 18 Mayıs 2018 tarihinde başladığını hatırlattı. Ağbal, şu ana kadar internet üzerinden 327 bin 892, vergi dairelerinden de 43 bin 317 olmak üzere toplamda 371 bin 209 başvuru aldıklarını ifade ederek, “Getirdiğimiz düzenlemeyle, vergi ve prim alacaklarıyla çok sayıda vatandaşımızı ilgilendiren Motorlu Taşıtlar Vergisi (MTV), trafik para cezaları, askerlik para cezaları, seçim ve nüfus para cezalarını yapılandırıyoruz. Yine öğrencilerimizin öğrenim kredisi borçlarını ve vatandaşlarımızın ecrimisil borçlarını bu kanunla yapılandırıyoruz.Başvurular başladı. Kanunun getirdiği imkanlardan yararlanmak için 31 Temmuz 2018 tarihine kadar başvuruda bulunulması gerekiyor. Ödemeler ise SGK’ya ağustos, Maliye’ye eylül ayında yapılacak” değerlendirmesinde bulundu.

Erdoğan müjdeyi verdi! Onlar da ikramiye ve zam alacak
1
Türkiye ile Endonezya arasında 3 anlaşma imzalandı
100737 kez okundu
2
Motorine zam yolda
39245 kez okundu
3
Bu yıl İHA pilotu olmak için başvuranların sayısı yüzde 236 arttı
37910 kez okundu
4
Kozmetik sektöründe yıl sonu ihracat hedefi 1,7 milyar doları aşmak
19738 kez okundu
5
Devlet taşınmazlardan gelecek yıl 31,1 milyar lira gelir bekliyor
18372 kez okundu
6
S&P Global Ratings, petrol üretim kesintileri nedeniyle Irak’ın kredi notunu negatif izlemeye aldı
18305 kez okundu
1
Avrupa’nın en gelişmiş savaş uçağı Konya’ya iniş yaptı
144833 kez okundu
2
Konya’daki o markaya ait peyniri yemeyin! İfşa oldu
141852 kez okundu
3
Konya’da metrelerce kuyruk oluştu
124917 kez okundu
4
Meram Belediyesi’nden Dünya Günü’nde doğaya çifte dokunuş
123075 kez okundu
5
TFF, kupa finalinin yerinin yeniden değerlendirileceğini açıkladı
121691 kez okundu
Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.