Konya
°C
Yeni Meram
16.11.2023 10:56

Meyvesi ayrı, kurusu ayrı değerli! Ermenek'te cennet meyvesi mesaisi sürüyor

Mikro klimanın etkili olduğu Karaman'ın Ermenek ilçesinde, geçimini topraktan sağlayan vatandaşların önemli gelir kaynaklarından biri de de meyvecilik. Mevsiminde toplanarak pazarlanan meyvelerin bir kısmı da kurutularak kış atıştırmalığı olarak satışa sunuluyor. Elma kurusu, incir kurusu, erik kurusu gibi ürünlerin yanında kurutularak satılan cennet meyveleri( Trabzon hurması) de bölge halkına gelir kapısı oluyor.

A+
A-
16.11.2023 10:56
16.11.2023 11:28
0
3835
ABONE OL

Karaman'ın Ermenek ilçesinde cennet hurması yetiştiren üreticiler, ürünü yaş olarak pazarlamanın yanında kurusunu da satışa sunarak gelir elde ediyor. 

Sonbaharda olgunlaşan meyvelerin toplanmasıyla birlikte bir kısmı yaş olarak satılırken yöre halkı, meyvelerin bir kısmını da kurutarak satışa hazırlamaya başladı. 

Kış hazırlıklarının devam ettiği ilçede, neredeyse her balkonda ya da terasta kabuğu soyulup kurumaya bırakılmış Trabzon hurmaları gerdanlık gibi evleri süslüyor.

Sağlık için son derece yararlı olan cennet meyveleri, dilimlenerek ya da tüm olarak kurutulabiliyor. 

Kabukları soyulan cennet meyveleri, kaynar suya batırıldıktan sonra saplarından iplerle yüksek yerlere asılıyor. Yaklaşık 15- 20 günde kuruyan 6 kilo cennet hurmasından 1 kilo kuru meyve elde ediliyor. 

Yaşken kilogramı 50 liradan satılan cennet hurmasının kurusu ise kilogramı 250-300 liradan alıcı buluyor.

M. HABİB MUTLU

HABER YORUMLARI
  1. Henüz yorum yapılmamış.
    İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.